Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Milyen képzés segíthetne, ha...

Milyen képzés segíthetne, ha a fordító és tolmács programok érdekelnek?

Figyelt kérdés
Jelenleg anglisztika szakos vagyok, nyelvészetet tanulok és ennek kapcsán figyeltem fel jobban ezekre a programokra, érdekelne ezeknek a működése és fejlesztése. Milyen képzések segíthetnek ezzel kapcsolatban, ha nincsen semmilyen egyéb alap képzettségem?
2020. máj. 5. 18:47
 1/4 anonim ***** válasza:
Szia, ti ezt nem tanuljátok az egyetemen??? Nem végeztem semmiféle nyelvszakot, ennek ellenére most fordításból és tolmácsolásból élek-én sem értek eléggé a szoftverekhez, de nekem legalább van rá magyarázatom :) Most ne haragudj már, de én azt hittem, hogy ti úgy kerültök ki nyelvszakokról, hogy az egész a kisujjatokban van, ezek szerint mégsem...mégis mivel töltetik veletek az egyetemi éveket, ha nem ezzel?
2020. máj. 15. 21:46
 2/4 A kérdező kommentje:
Nem tanulunk semmi ilyesmit, a nyelvszakoknak alapvetően nem sok közük van a fordításhoz és tolmácsoláshoz, a szoftverekhez pedig abszolút nem. Ezek inkább klasszikus elméleti alapú képzések, konkrétabban irodalom és kultúra, illetve nyelvészet. Alapképzéseken belül maximum specializációként/szakirányként stb. - hol mi van - fordul elő fordítás. Nálunk pl. van szakfordítás specializáció, de annak a nagy része gyakorlat (szak- és műfordítás), illetve szöveg- és stílustan, némi kontrasztív nyelvészet. Viszont, aki nem ezt a specializációt választja (mint pl. én sem) annak az egész képzés alatt nincsen egy konkrétan ezzel a területtel foglalkozó tárgya sem, max. érintőlegesen foglalkozhat vele vagy szabválként akadhat egy-két lehetőség (pl. én is a magyar tanszékről vettem fel fordítós tárgyat). Mesteren nyilván létezik fordító és tolmácsképzés, de az már nem klasszik nyelvszak.
2020. máj. 15. 22:44
 3/4 anonim ***** válasza:
Értem, és köszi a választ, bár nekem elég furának tűnik ez. Mivel a nyelvészeti vonalhoz kifejezetten passzolna is a téma, még akkor is, ha a gyakorlati használatot csak kifejezetten fordításra szakosodók sajátítják el mélyebben. Egyébként csak kíváncsiságból kérdezem, hogy a 3 éves alapképzéssel milyen területen tudsz majd elhelyezkedni?
2020. máj. 16. 13:27
 4/4 A kérdező kommentje:
Érintőlegesen foglalkozunk vele egy-két órán (pl. alkalmazott nyelvészeten), de ennyi. Az alapképzés után még tovább lehet tanulni vagy hozzá lehet csapni más képzéseket, viszont maga a BA semmilyen konkrét szakképzettséget nem jelent. Maga az angol nyelvtudás nyilván számít, illetve egyéb képességekkel vagy tudással vagy tapasztalattal együtt is lehet mit kezdeni vele. Ilyen végzettséggel rendelkező ismerőseim is csomó mindennel foglalkoznak pl. ismerek idegenvezetőt, nyelvtanárt, kapcsolattartót, szövegírót, rendezvényszervezőt, "újságírót" vagy többen mindenféle kommunikációs és adminisztrációs feladatokkal foglalkoznak, illetve sokan olyan munkákat végeznek, ahol teljesen irreleváns a végzettségük.
2020. máj. 16. 22:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!