Nyelvi szakokon hogy működik ez a minor dolog? Oroszra szeretnék menni, mellé pedig az olaszt minorba
Az a helyzet hogy gimiben németet kellett tanuljak, de mindig is olaszt vagy franciát szerettem volna.
Az orosz is nagyon érdekelt mindig, és az az egyetlen e közül a három közül ahova jó az emelt angol is. Tavaly érettségiztem de akkor még nem adtam be a jelentkezésemet sehova. Oroszra valószínű felvennének mert 330 körül van a ponthatár, nekem meg arra a szakra ilyen 370-80 körül lenne pontom.
Sokan mondták hogy nem kell elengednem az olaszt, mert felvehetem minorba. Na ez mit is jelent pontosan? Illetve olyat lehet hogy alapszakon elvégzem az oroszt és utána mondjuk felveszem az olasz mellé még a franciát? Vagy ezt hogy lehetne megoldási? Bocsánat ha nagyon értetlennek tűnök de ismerőseim sem tudták többet mondani és erről konkrétan hogy három nyelvet szeretnék elvégezni, nem találtam semmit.
Ismétlem: olasz és francia emelet érettségim sajnos nincs :(
A minor egy kvázi "mellékszak", amit a főszakod mellett tudsz elvégezni (csak egyet). Az egyetemfüggő, hogy ez opcionális vagy kötelező, mi a választék, adott minornak mi a bekerülés feltételei stb., de ennek többnyire utána lehet nézni az egyetemek oldalain.
Nálunk például úgy nézett ki a dolog, hogy vagy specializációt (ez a szakhoz kapcsolódik) vagy minort kellett választanunk. Nálunk a minorok között voltak nyelvek, szociális munka, töri, régészet, szociológia, filozófia stb., ez az egyetem képzési kínálatától függ (abszolút nem volt megszabva, hogy mit mivel lehetne párosítani). A nyelveknél úgy nézett ki a dolog, hogy a legtöbb esetben (ahol az egyetemi felvételinél is megkövetelik az előzetes nyelvtudást) elvárt volt a nyelvtudás vagy nyelvvizsga/emelt érettségi formájában vagy pedig részt kellett venni egy szóbeli elbeszélgetésen. Ez egyébként jellemző, szóval az olasz és a francia is pont olyan nyelvek, amiket valószínűleg nem lehet felvenni minorként nyelvtudás nélkül. Viszont nálunk is van csomó nyelvóra, amiknek a nagy része ingyenes kredites kurzus, de vannak szervezett fizetős (de még így is nagyon nagyon olcsó) nyelvtanfolyamok is. A legtöbb egyetemen ez is jellemző, általában szokott lenni nyelvtanulási lehetőség.
Attól is függ, melyik egyetem. Egyik kolis lakótársam az SZTE-n volt szlavisztikás, olasz volt a minorja. Oroszt és olaszt is az egyetemen kezdett tanulni, ott ez megoldható.
Viszont oroszul nem tanult meg, mert ott nem igazán oktatták magát a nyelvet. Vagy irodalmi szövegeket olvasott, vagy ilyen 20 oldalas fonetika meg morfológia táblázatokat magolt. Meg úgy összességében is eléggé utálta... De ez egyetemfüggő, lehet, hogy máshol meg tök jó.
Az olaszt ellenben szerette, mire végzett, meg is lett a felsőfokú nyelvtudása. Imádta az olasz szakesteket, és azt mondta, a tanárok, főleg a lektorok nagyon kedvesek és segítőkészek. Ő egész idő alatt sajnálta, hogy nem az volt az alapszakja.
De ez az SZTE. Ha téged egy másik egyetem érdekel, írd le konkrétan, mert akkor fogsz releváns válaszokat kapni. :) Az ELTE-n pl. tudom, hogy ilyet nem lehet megoldani, hogy ott kezd az olaszt. Az SZTE-n elindítottak legelső évben egy nyelvi előkészítőt a kezdőknek.
Amúgy úgy tudom, a klasszika filológia szakosok kb. mindegyik újlatin nyelv tanulására lehetőséget kapnak. Azt nézted már?
Hu köszönöm mindenkinek a segítséget, utánanézek mindennek amit mondtátok, mostmár kezd kirajzolódni, mi hogy működik :)
A klasszisa felkeltette az érdeklődésemet de nem tudtam hogy ilyen hasznos lehetne számomra. Megnézem azt is.
Egyetem szempontjából mindenképp pesti lenne az ideális (versenysportolok) pedig Szeged nagyon a szívem csücske
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!