Most akkor jól értelmezem a felvit?
Tavaly tettem egy emelt angol érettségit, viszont a szakválasztást nagyon elszúrtam, átszeretnék menni proginfóra jövőre. Egyedül angolból van emeltem, matek (faktos voltam), info középszinten. Akkor most mehetek emelt infó/matek nélkül erre a szakra?
Van egy felsőfokú nyelvvizsgám angolból szóval a pluszponttal nem lesz probléma.
Köszi a válaszokat előre is!

De a tájékoztatóban szerepel egy ilyen az infonál:
‘’ Két érettségi vizsgatárgyat kell választania a felsoroltakból a jelentkezőnek. A jelentkezés feltételeként bármely felsorolt vagy fel nem sorolt érettségi vizsgatárgyból egyet emelt szinten kell teljesíteni.’’ Fel nem sorolt (ami nem matek, fizika vagy info) vagy rosszul értelmezem?

Rosszul, a felveteli targyak egyikebol kell teljesiteni az emeltet.
Pl informatika

Ne hallgass a többiekre, baromságot írnak, egyik se értelmezte jól a szabályt.
Le van irva, hogy pl. Informatika területen BÁRMILYEN tárgyból emeltezhetsz, a követelmény teljesül, csak max nem abból számolják a pontot, hanem a marek infóból.
Alatta a gyengébbek kedvéért direkt ott a példa egy tanitó szakról, ahol társadalomismeret emeltet veszik alapul ami nem érettségi követelmény a szakon, de elfogadják emeltnek, csak a pontot nem abból számolják, hanem a magyar töriből, és igy nem kapsz többletpontot sem.
Borzasztó hogy senki nem birta a válaszolók közül feldogni.

Aki lepontozott, annak annyit, hogy feltettem a felvi ügyfélszolgálatának egy ilyen kérdést én is, és azt írták nagyjából amit én is írtam.
Egyszerűsítve, hogy minden gyenge szövegértési képességű megértse:
Azokon a területeken, ahol eddig nem volt kötelező emelt szintű érettségi, ott most sincs előírva, hogy miből kell. Pl: agrár, jogi (alapképzéses jogi területű szakok) informatika.
Annyi kikötés van, hogy kell egy emelt szintű érettségi, mivel ez a jogszabály, de ezeken a szakokon csinálhatja az illető BÁRMILYEN tantárgyból, olyanból is, ami nem követelmény a szakon, csak ebben az esetben nem kap rá többletpontot, és nem ezzel számolnak, de a jelentkezés feltétele teljesül, mert van emelt szintű érettségije, tehát mehet felsőoktatásba. Ott a példa is felvin, direkt ezért. Na de akkor nézzünk egy másikat.
Pistike mezőgazdasági mérnök szeretne lenni. Emelt szintűt viszont történelemböl csinál, ami nem követelmény a szakon. Ezen kívül jól sikerül neki a biosz középszinten, meg az informatika középszinten, amik követelmények a szakon a választható érettségi tantárgyak közül.
Pistike tehát történelemre nem kapja meg az 50 pontot hiába jól sikerült, mert nem követelmény tantárgy, de elfogadják a jelentkezését, mert csinált emeltet, tehát teljesítette a jogszabályi előírást. A pontjait pedig a biosz és infó középszintűből számolják.
Persze van olyan szak, ahol konkrétan elő van írva, hogx miből kell emelt, de az informatila speciel nem ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!