Szégyen vagyok? Most, az utolsó évemben (szoc. Gondozó és ápoló szak) szeretnék átmenni esti érettségire.18/l
Sziasztok!
A miértet nem részletezem, hogyan jött az a rész, hogy megyek. A lényeg, amikor belegondoltam, hogy nincs eü iskola, nincs csótányokkal teli gyakorlat, ahol a vizsga is lesz, és elnevezett galambok a folyosón, több pelenkázás és úgy az egész... annyira jólesett. Eddig sem volt kérdéses, hogy nem ebben helyezkedek el, csak most jutottam el odáig, hogy kiégetett belülről. Nem bírok tanulni, nem bírom csinálni, a vizsgám sem sikerülne jól. Az empátiával és az emberekkel való bánásmód könnyeden megy, hajléktalan szállóban is megálltam a helyem fürdetésnél és pelenkázásnál, de az heti egy nap, nyáron egy hét. Tehát kiégtem.
Vannak céljaim. Szeretnék érettségizni, utána okj tanfolyamra menni, mivel már óvodás korom óta masszőr szeretnék lenni.
Apám, mivel anyám anno elhagyott engem, egyedül nevelt fel, elkényeztetett, közben nevelt is, tehát primadonna nem lettem, szerencsére. Viszont a munkát az heti 1 és a nyári 1 hónapos gyakorlatokon kívül nem ismerem.
Szeretnék esti érettségire átmenni, ha lehet, azt ebben az egy évben letenni. Rosszabbik esetben a következőben, addig dolgozni, tapasztalatokat szerezni, és következő évben csak néhány órát dolgozni, hogy azért legyen pénzem, önállósodjak.
Apám szemében már így is tüske, hogy egy "kotmány szakképzőt" sem tudok elvégezni. Szégyennek érzem emiatt magam, és ezt nem akarom. Ki akarok törni, a saját utamat megtalálni, és aszerint élni, még akkor is, ha az apám szerint nem megfelelő, nem annyira megfelelő, ahhoz képest, mint amit ő mond(ana), hogy tegyek. Le akarom vetkőzni a megfelelési kényszeremet...
Dehogy vagy szégyen!
Egyszerűen csak váltani akarsz - érthető, hiszen kinek lenne kedve egész életében mások alól a xart pucolni -, de arra még nem gondoltál, hogy külföldön ezzel a végzettséggel nagyon jól kereshetnél?
Szóval mi lenne, ha mégis befejeznéd és aztán érettségiznél le, aztán tanulnál masszőrnek?
Vagy mindenképpen váltani akarsz most, ezt már eldöntötted?
Egyébként az OKJ meg fog szűnni, szóval legkésőbb jövőre már menned kéne tanfolyamra, ha OKJ-t akarsz és az a baj, hogy úgy tudom, a masszőr az érettségihez kötött, szóval nem tudni, hogy lesz-e még utána lehetőséged és mennyi évet kell majd az iskolapadban töltened....
Ezért én azt tanácsolnám neked első körben, hogy ezt az utsó évedet már bírd ki, aztán meglátod, hogy mi lesz - nehogy ott állj szakma és végzettség nélkül....
Mindenképpen váltani szeretnék. A tanárok és sokan mások mondták, kint mennyire jól lehet keresni a szakmával, de így sem vonz, mert a pénz sem szépíti meg ezt a szakmát. Rengeteg helyen voltam gyakorlaton, és meg kell mondanom, egyiknél sem fordult meg bennem, hogy igen, szívesen csinálnám főállásban. Ennél viszont az a gond, hogy nem étellel vagy anyagokkal kell dolgozni, hogyha rossz napom van, hajigálhatom az asztalra, hanem emberekkel, akik kedvemtől, problémámtól független az ő életükkel kell törődnöm. Ez pedig nagyon megterhelő, máris érzem, nagyon fogékony vagyok.
Ó, ezt nem tudtam, hogy megszűnik az okj. Gondolom, attól, hogy vége, masszőr képzést valahol máshol indítanak, lesz helyette valami... csak nem fagy be minden. Vagy igen?
Ha több időt is venne igénybe, nem számít. Óvodásként már tudtam, hogy felnőttként ezt szeretném csinálni, azóta se tettem le erről. Erőm és érzékem van hozzá, a nyögések és elmondások szerint, akiket masszíroztam.
Az már mellékes, hogy a mostani gyakorlati helyemen borzalmas, kibírhatatlan számomra ezekkel az érzésekkel, hozzáállással. Csótányok az éjjeliszekrényeken, a földön, akárhol megfordulhatnak, de a szekrényeken biztosan. Galambok mászkálhatnak a folyosókon... és nevük is van. Higiénia, az bizony. Csak azért nem szűnt meg, és vesznek fel olyanokat, amilyen emberek dolgoznak, mert egyrészt sokakat lát el, másrészt kevés az ember, csoda ha megy oda valaki dolgozni. És ott eltölteni 7 órát... fertő az egész. Nem tudom rendesen csinálni a munkámat se, ahogy azt szoktam, rendesen, mert nem vagyok felengedettebb, csak azon jár az eszem, hogy a hidegben hazasétálnék/futnék.
Kérdező!
Nagyon kevés van már hátra a tanévből, nemsokára téli szünet és utána jövő nyárra már vége is, tarts ki és lesz egy szakmád, ami bármikor kenyeret ad neked!
Nem tudnál átmenni egy másik gyakorlati helyre, ahol nincsenek csótányok és kulturáltabb a hely?!
Lehet, tényleg az lesz, hogy maradok... Csak azt nem tudom, hogy csinálom meg a vizsgát. Az egy dolog, hogy leülök tanulni és a tanulással foglalkozom, de a kiégés felé tartva, nem marad meg semmi, mintha nem is akarna megmaradni.
Átkérni nem tudom magam, kötelező ott is lenni, mert ott lesz a vizsga gyakorlati része, így ildomos ismerni. Két választási lehetőségem volt. Vagy ki a világ másik végébe megyek, reggel 7-től du 2-ig, de előbb elengednek, viszont másfél óra az út, ami már több, a felújítások vagy mi miatt, vagy ez, ami 15 perc villamos, szintén 7-től 2-ig, de itt nem engednek el hamarabb. Plusz az osztályfőnök most ki is van rám akadva, amiért személyes indok miatt, orvosi igazolással nem mentem a héten. A miért mindegy, a lényeg az az, hogy az ottani ágyazást más is meg tudja csinálni a néninek, ami itthon van jelenleg is, azt nem, nekem kell. Nem tetszik neki, szóval most enyhén szólva nem jövünk ki egymással, hogy ekkora dolgot kérjek, amit amúgy sem tudna teljesíteni. Ott ragadtam.
Kérdező!
Akkor próbálj meg időnként kikapcsolódni, pihenni, feltöltődni és a szép dolgokra összpontosítani, hétvégenként jól kialudni magad és kedvenc hobbijaidat űzni, akár masszőrködni - ne add fel az álmaid, csak amit elkezdtél és mindjárt vége, azt a programot már hagyd lefutni. Hidd el, apukád is jót akar neked és ha eddig kibírtad, akkor pont ne az utsó 50 méteren akarj kiugrani a boxból.
Ha kicsit feltöltődsz, mindjárt jobb színben fogod látni a világot és amikor csótányokat látsz, akkor gondolj arra, hogy ők a közönséged, akik ellenőrzik, hogy milyen szépen végzed a munkádat és drukkolnak neked, hogy hajrááá! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!