Melyik szakot választanátok a helyemben?
Lesz egy anglisztika alapszakos diplomám. Ami érdekelne az az anglisztika/amerikanisztika mester és a keleti nyelvek és kultúrák arab alapszak (és még gondolkoztam az angol-kínai tanárin, de ez inkább felejtős). A helyzet az, hogy arab kizárólag nappali munkarendű képzésben indul az ELTE-n és a Pázmányon. Emellett max. levelezőn jöhetne szóba az angol mester, viszont Budapesten eddig egyedül a Károlin találtam levelezőt, ami viszont annyira nem szimpatikus (voltam nyílt napon és annyira nem nyerte el a tetszésemet). Az alapképzést Pécsen végzem, amit szeretek és itt levelező mester is van, viszont azért az nem kicsit lenne bonyolult, ha egyszerre kellene járnom Pécsre és Pestre... Nálunk Pécsen hétfőn és kedden járnak a levelezősök, szóval ez sem a legideálisabb.
Tudom, hogy egyszerre csak egy képzésre nyerhetek felvételt, tehát egy félév eltolás mindenképpen lenne a kettő között, viszont utána már össze kellene hangolni a kettőt, ami nem tudom, hogy egyáltalán lehetséges-e. Az van bennem, hogy most még friss lesz a tudásom és emiatt lehet, hogy célszerűbb lenne elkezdeni az angol mestert, mint mondjuk később belevágni. Viszont az arab is mindig érdekelt, már régóta vonz, tehát szívem szerint már elkezdeném azt is.
Sokkal fontosabb kérdés:
Mit akarsz ezekkel a diplomákkal kezdeni? Mi az elképzelésed, milyen munkád lesz ezekkel?
Egyelőre még nem körvonalazódott bennem, hogy mivel szeretnék majd foglalkozni, így nem is ebből a szempontból közelítem meg a kérdést. Már próbálkozom és keresgélem az utamat, és előbb-utóbb majd eldől, hogy mi érdekel és megy a legjobban. Érdekel az írás és a fordítás is (tolmácsolást még sosem próbáltam) és eddig ezek szimpatikusak számomra, viszont gondolkoztam már nyelvtanításon is (sokan tanítanak tőlünk nyelveket, engem is hívtak már, bár nem véletlen, hogy nem tanári szakra mentem, így talán ez nem nekem való... esetleg érdemes lehet majd egyszer kipróbálni), de akár azt is elképzelhetőnek tartom, hogy maradnék az egyetemen. Egyelőre nincsen konkrét célom, viszont maga a terület érdekel, az biztos.
Keleti nyelvek és kultúrák alapszakról van szó.
Akkor ideje elgondolkoznod, mit akarsz majd, mert egy sima anglisztika még egy SSCbe is kevés, az arab meg kínai meg nem annyira keresett, max tolmácsként. Tanárként meg éhen fogsz halni, nyelvszakosként is.
Röviden: valami piacképes szakmát válassz!
Tehát ha jól értem, akkor Pécsett tanulsz, ott is laksz, viszont szeretnél Pestre költözni és itt csinálni egy újabb BA szakot?
Én az ELTE-re járok, s ezeken a btk-s szakokon azt kell tudni, hogy nagyon kevesen tanulnak. Jó, van a szabadbölcsészet, kommunikáció, anglisztika stb. ahol kínai néphadseregnyi ember tanul, viszont a keleti, ókori tanszékeken alig-alig vannak emberek az évfolyamokon. Ezáltal vannak órák amik kizárólag egy időpontban kerülnek meghirdetésre a félévben, tehát más tanárhoz sem tudod felvenni. Emellett, hogy mondjuk ahogy te is írtad, hogy Pécsett csinálnád hétfőn, kedden a levelezőt, szerintem esélytelen :( Bocsi :(
Én a helyedben inkább a mestert csinálnám, vagy felvételiznék fordító-tolmács MA-ra, az nagyon jó képzés, én az arabról csak rosszat hallottam tőlünk :/
Köszönöm!
Igen, nagyjából erről van szó. Annyi, hogy nem vagyok pécsi, egy harmadik városban lakom és jelenleg kolis vagyok Pécsen. Emiatt mondjuk mobilisabb vagyok (tehát konkrétan maga a képzés helye számomra nem fontos), akárhová költözhetek és kell is, mert a lakhelyemen vagy annak közvetlen közelében nincsen egyetem.
Sajnos én is azt látom, hogy a kettő egyszerre nem fog menni... A távolság és az órak miatt is problémás, hiszen nem akarnék annyit utazgatni és nem is tudnék egyszerre két helyen lenni, ha úgy adódik (márpedig sanszos, hogy úgy adódna...). Úgyhogy választanom kellene és jelenleg ez a dilemmám. Szeretem, amit tanulok és szívesen folytatnám is, viszont az arab ugyanúgy vonz. Már az érettségi évében is ez volt a dilemmám, hogy anglisztikára vagy arabra menjek és az angolt választottam, amit nem bántam meg, de titkon mindig reméltem, hogy majd egyszer elkezdhetem az arab szakot is. A fordító-tolmácson is gondolkoztam, viszont akkor a kínai lenne az angol párja, ami nem biztos, hogy a legőszintébb vagy legjobb döntés lenne a részemről (ezen kívül még németből van egy nyelvvizsgám, de az tényleg csak a papír kategória, mert nem beszélem rendesen a nyelvet, úgyhogy az nyilván nem jöhetne szóba).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!