Mit csinálnátok a helyemben, ha megy is a szak és nem is?
Röviden és tömören: egy nyelvszakon tanulok, aminek nem beszélem a nyelvét.
Kellett hozzá emelt érettségi és azt letettem, mert csak így vehettek fel. Nyelvvizsgám is van a nyelvből. Az egyetemen is elsőre sikerült a nyelvi alapvizsgám (ami C1 szint). Értem az órákat, eddig a tárgyaim is mind megvannak és egész jól is sikerültek. Szóval látszólag minden rendben van, viszont nem tudom használni a nyelvet. Ez alatt pedig elsősorban nem az egyetemi dolgokra gondolok (mint pl. műelemzés írása), hanem inkább a hétköznapi vagy spontán használatára. Írásban még úgy ahogyan elboldogulok vele, viszont a szóbeli kommunikációm már katasztrófa... Sokszor nem is tudok megszólalni vagy csak makogok, nem jutnak eszembe a szavak vagy sok a szóismétlés, nyelvtani hibákat ejtek és a kiejtésem sem tökéletes. Felismerem a hibáimat, tudom, hogy mi hogyan helyes stb., viszont ezt élesben nem tudom produkálni a beszéd során. Először úgy voltam vele, hogy biztosan csak a szituáció túl természetellenes, izgulok, stresszelek stb., de egyetemen kívül sem sokkal jobb a helyzet, ahol tulajdonképpen már nincsen rajtam semmilyen nyomás. Úgyhogy nem tudom, hogy mit csináljak ezzel... Szeretem, amit tanulok és emiatt nem szívesen hagynám itt, illetve nem is szeretném kifizetni ezeket a féléveket. Viszont tudom, hogy emiatt ez nem nekem való és valószínűleg később sem lesz jobb. Most már kicsit késő lenne gyakorolgatni is vagy legalábbis nagy csodára nem lehet számítani, mert már most is el vagyok ezzel késve.
Te lehetsz az első, aki segít a kérdezőnek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!