Honnan tudhatom hogy tényeg ezt szeretném tanulni/ez a nekem való szakma?
Hogy jó lennél-e benne, az szerintem nagyban a hozzáállásodtól is függ. Lehet fejlődni, lehet szorgalmasnak lenni, ami sokat jelent. Nyilván vannak dolgok, amiken nem lehet fejleszteni, de nagyon sok mindenen igen. A jóba beletartozik szerintem, hogy szakmailag a helyén van az illető, ehhez tanulni kell, továbbképzésekre járni, gyakorolni a manuális dolgokat. De mondjuk azon, hogy mennyire vagy empatikus nem igazán tudsz változtatni. Magadra ölthetsz egy kis türelmet, kommunikációs készségeket, ez azért valamelyst ellensúlyoz. Szóval az, hogy jó lennél-e benne, nagyban függ attól, hogy jó akarsz-e lenni benne és hajlandó vagy-e tenni érte.
Szerintem tanulni mindig megéri, az egyik legcsodálatosabb dolog a tanulás, még ha ez így nagyon stréber dumának is hangzik. Az orvosi egy színes világ kapuit nyitja ki előttünk, én kiváltságosnak érzem magam, hogy orvosnak tanulhatok.
Szeretni fogod-e? Talán ez a legnehezebb kérdés, mert ugye mi nem ismerünk, nem tudjuk mik azok a dolgok, amik tetszenek, örömet okoznak. Esetleg kérj meg egy orvost, ha van ismerős hogy egy napig figyelhesd a munkáját, hogy lásd miből épül fel egy rendelés vagy osztályos munka. Mert nagyon szép, de legalább annyira nehéz, stresszes szakma is. Az egyetemről meg biztos hallottad, hogy az egyik legnehezebb. Olyannak semmiképpen nem éri meg tanulni (pláne ennyit), amit látva nem tudod elképzelni magad benne.
Igazából azt, hogy szeretni fogod-e csak te tudhatod. Ami a megéri kérdést illeti szerintem rohadtul nem éri meg. Egyrészt nem 6 év tanulásról van szó, hanem 6+5+végtelen év tanulásról, ez persze van amikor érdekes, de alapvetően nagyon sok évet egyszerűen kidobsz az életedből...
Én nagyot csalódtam az orvoslásban, hiába szereted a betegeket és hiába próbálod őket normálisan ellátni, mindenhonnan az ömlik, hogy az orvosok, bunkók, pénzéhesek, és rosszul dolgoznak... Semmi megbecsültsége nincs a szakmának sem anyagi, sem erkölcsi.
1) Szerintem nagyon nem éri meg:
-12 év tanulás kb, rengeteg programot le kell majd mondanod és gyakorlatilag bármit teszel többet keresel mint egy orvos egyetemista, rezidens vagy kezdő orvos
-többet kell dolgoznod mint bárki: napi 9-10 órákat + heti ügyelet (ami egybe olyan 28 óra), túlórát pedig nem fizetik legtöbb állami intézményben.
-nincs elég ápoló, szakember, az ő munkájukat is te végzed majd
-fizetés nagyon alacsony, egy taxi sofőr is többet keres mint egy szakorvos itthon,
-nagyon sokáig nem fogsz tudni önállóan dolgozni, sok szakma esetében még szakvizsva után se (azaz 12 év tanulás se elég)
-itthon az orvosokat nem tisztelik, ez fizetéseken is látszik
-orvosi perek nagyobb drágák, egy per általában több tíz millió
Amit még kihagytam; egy orvosi magán biztosítás (beteg perrel szemben) olyan 200 ezer ft-tól kezdődik / év.
Ezzel szemben az orvosi kezdő fizetés olyan 170 ezer ft netto ( ha ki nem fizetett túlórát is nézed nem éri el az 900-1000 ft /órát se a fizu.)
Ha kettő arányára ránézel is látszik, hogy itthon mennyire nevetségesen alacsony egy orvos fizetése.
Ráadásul más szakmákban a fizetésed nő, orvosként még 50 évvel és sok szakvizsgával munkakezdés után is fizetés legtöbb esetben még 400-450 ezret se éri el.
Kezdőként meg még 5-7 évig a minimál alapbért kapsz, ami 170 ezer Ft (azaz ennél szó szerint BÁRMELYIK diplomás munkával többet fogsz keresni).
Ráadásul szakápolóból, műtősnőből és műtősfiuból már olyan kevés van, hogy vannak helyek ahol többet kell fizetni nekik mint orvosoknak, rezidenseknek vagy szakorvosjelölteknek (akik már gyakorlatilag 7-10 éve a "szakmában" vannak.) különben elmennének és nem lehetne műteni.
Magyar egészségügy tényleg romokban van, csak legtöbben nem látják. A fizetés emelés egy kormány propaganda, csak papíron létezik.
Aki ebbe a rendszerbe megy orvosnak azt tényleg nem értem.
Mégis ki akarna 12 évet tanulni, nélkülöni, hogy utána heti 70 órákat dolgozzon, éjszakázzon és annyit se keressen mint egy pincér napi 7 órában?
Ez igaz, nem kötelező biztosítást kötni, de ha valaki eljár ügyelni máshová akkor igen. Igaz ez + pénzt is jelent, de azért nem olcsó.
Az meg hogy mennyibe kerül gondolom szakmánként különböző, de nem 30 ezer Ft.
Az ár amit írtam az pedig 1 évre vonatkozott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!