Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Ha 4-esre érettségiztem...

Ha 4-esre érettségiztem mindenből közép szinten, hova vehetnek fel?

Figyelt kérdés
Lehetőleg Budapesten.

2019. szept. 3. 15:51
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

A hetes válaszoló azt nem látja be, hogy ezzel a szegényebb gyerekektől veszik el a lehetőséget.

Mert iskolai szinten NEM lehet B2-es szinten megtanulni egy idegen nyelvet és a legtöbb gimnáziumban az emelt érettségi megszerzése is nehéz! Azt meg azért nem lehet elvárni, hogy mindenki Fazekas szintű iskolába járjon... Hisz simán előfordulhat olyan, hogy 14 évesen valakinek más tervei vannak, mint 16 évesen!

Én is külön nyelvtanfolyamokra jártam, hogy meglegyen a vizsgám egyébként. Másképp nem ment volna! És nem feltétlenül azért, mert nem volt jó a nyelvtanárom akkoriban, hanem mert olyan szánalmasan lassan haladtunk az anyaggal... Egyszerűen annyira nehezen ment a többieknek. De ez a többi tantárgyra is igaz volt.

De nem erről szólt a kérdés.

Kérdező, nem, nem elég. Kell nyelvvizsga és egy emelt. De ezt egyébként illene tudnod, hisz hónapok óta a csapból is ez folyik.

Esetleg megkérdezhetem, hogy miért nem most kezdted az egyetemet?

2019. szept. 4. 07:12
 12/17 A kérdező kommentje:
Én is öreg vagyok már, számomra már nagyon nehéz lenne bekerülni is egy egyetemre. Annak idején nagyon könnyű volt, ma már más a matek, és ahogy írtátok, kell nyelvvizsga, ráadásul még az érettségi tárgyak is mások (anno nem kellett a matekon kívül egy természettudományos tantárgy).
2019. szept. 4. 08:42
 13/17 A kérdező kommentje:
Tehát ha jövőre próbálnám meg, kellene egy nyelvvizsga a semmiből, fizikából vagy hasonlóból érettségizni, és újratanulni a matekot, és mindezt egyszerre.
2019. szept. 4. 08:45
 14/17 anonim ***** válasza:
75%

Valóban kissé ellehetetlenítik a szegényebb, kevesebb lehetőséggel megáldott réteget. Ezt nem is cáfolom.

Ugye most a kormánynak a mániája lett a szakma. Amiben persze van igazság hiszen egy tisztességes szerelőt is nehezen talál már az ember aki tényleg ért a szakmájához. Ezzel párhuzamban most bevezették az emelt+nyelvvizsga kombót egyetemre. Elméletileg ez egy jó szűrés, hogy tényleg azok kerülhessenek be akik nagyobb valószínűséggel végzik el a képzést és nem esnek ki 1-2 félév után. Régen ugye külön felvételi volt minden egyetemre az érettségi után. Ezt a bolognai rendszer bevezetése felváltotta az érettségi pontokra, de már akkor tervezve volt hogy ez egy átmeneti időszak, mert később kötelező lesz az emelt. Most ezt megfejelték még egy nyelvvizsgával is.

Na most individuálisan nézve ez tényleg rossz, hiszen kevesebb ember tud bekerülni felsőoktatásba. De távolabbról nézve annyiban jó, hogy több OKJ-s lesz, így remélhetőleg megoldódik a szakember probléma 5-10 év alatt. Remélhetőleg. Sok reményt nem fűzök hozzá.

Az is igazság hogy tényleg nagyon sok diplomás kerül ki évente. A legtöbb szektor ennyit nem tud felszívni (és most nem a mérnöki és IT-s területről beszélek mert azok saját állatfajták.)

Az idősebb korosztályt ez valóban hátráltatja, de azt be kell látni hogy nem rájuk illendő tervezni az egyetemi követelményeket. A felvételiző hallgatók elsöprő százaléka 18-20 éves, így elsősorban az ő helyzetük alapján születik meg a döntés, illetve a még most közoktatásban tanulók alapján. (+ egyéb, nem túl jó ideológiák alapján)

Ahhoz viszont tartom magam hogy a mai korosztályból aki tényleg meg akar tanulni angolul középszinten annak minden lehetősége adott. Internet, filmek, chatelés stb. És ne az utolsó borsodi faluban élő gyerekeket hozzuk fel, hiszen onnan eddig sem releváns mennyiségű ember ment felsőoktatásba. Még a szociális ösztöndíjak mértéke sem lenne elég ahhoz hogy megéljenek egyetem alatt. Természetesen nem kizárt hogy onnan is bejutnak felsőoktatásba, de sajnos nem jellemző.

Az érettségire is csomó lehetőség adott. A szóbeli tételek ki vannak adva, előző évek feladatsorai is mind elérhetőek, zanza.tv, és csomó más online elérhető anyag. Aki tényleg akarja az garantáltan sikerrel jár.

És akkor én sem tartom kimagaslóan jó döntésnek amit csináltak, mert az infrastruktúra hozzá egyáltalán nincs meg.

2019. szept. 4. 10:11
 15/17 A kérdező kommentje:
14, viszont az utolsó évben sokat kell készülni az érettségire, ami mellett nehéz még nyelvvizsgát is tenni. Vannak emberek, akiknek egyszerűen nincs érzékük hozzá, így számukra még nehezebb.
2019. szept. 4. 10:14
 16/17 anonim ***** válasza:

Így van, édesanyámnak például semmi nyelvérzéke nincs, majd egy tucatszor próbálkozott angolból... És ő még orosszal kezdett, tehát a 90'-es évek közepén kezdhette teljesen elölről a nyelvtanulást...

Mégis több diplomája van, kiváló szakember.

2019. szept. 4. 10:32
 17/17 A kérdező kommentje:
Az én időmben egyébként, bár én sem voltam szorgalmas, rossz volt, hogy az iskolában is kellett tanulni, érettségire készülni, és akkor még a felvételi is külön volt. Most meg még nyelvvizsga is, ami évekig tartó nyelvtanulás, és nem középiskolai szinten.
2019. szept. 4. 11:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!