Mennyire lenne értelme nőként mérnökire menni?
Egyáltalán nem kell hozzá fizikum. De némi matek, rengeteg fizika, és a gépek iránti érdeklődés mindenképpen!
Fizetés cégenként, régiónként változik. De érdemes elvégezni.
A munka nagyon sokrétű lehet. Tervezéstől kezdve, a szerszámrendelésekig bármi...
helló,én jártam a BME re is meg a Miskolci Egyetemre is (mindkettőt elvégeztem,nem csak úgy járogattam :) ).
Kb. 10% körül volt a lányok száma. Fizikumnak nincs jelentősége a szakmában. Sőt,a magasságodnak sem. Volt egy kb 155 cm es lány nálunk is és ő is elvégezte és hamar el is helyezkedett. BME-n inkább az ipari termék és formatervezőn voltak lányok nagyobb számban. Gépészmérnökökből általában két féle van. 1) tucat mérnök valami multinál. Ez nem egy nagy kunszt. Viszont nem is igazán fizetik meg. 2) nagyobb kreativitással és ambíciókkal rendelkező embereknek van jóval nagyobb fizetésért állás,pl. géptervezők. Ott 6-8-10 év körül már vidéken sem ritka a bruttó 800-1000 eFt os munkabér.
Lányként esetleg minőségesnek is mehetsz. Azt egész jól megfizetik viszont nem sok mindent kell csinálni.
Átlag fizetés fővárosban magasabb bár ott a megélhetés is elvisz egy jelentős részt. Nem biztos,hogy sokkal jobban jár az ember. Kezdőként 250 nettó az alja amiért elmennék ha most lennék ilyen helyzetben. Bp.-n 300 az alja. Nálunk vidéki nagyvárosban ennyit fizetünk a titkárnőnk meg a rajzoló droidnak is. Még 2007 körül diákmelóztam (nem diákszervezeten keresztül!) iskola mellett,akkor volt nettó 1100 ft/óra a műszaki rajzolásért. Ha nem akarsz sok állásinterjúra járni a képzés vége felé valami kis pluszt csinálj. pl. TDK, vagy menj el melózni pár órában valahová gyakornoknak (tök mindegy mennyiért). A konkurenciád 99% -a lusta tróger úgyhogy óriási pluszt lehet szerezni kevés energia befektetésével. Miksolci egyetem gépészmérnöki karát nem ajánlom, ha csak fele akkora köcsögök mint amikor én jártam oda akkor is kétszer olyan köcsögök mint a BME-n. BME korrektebb. És könnyebb is. És nem leszel idegbeteg se mellette. BME-n arra vigyázni kell,hogy vannak túlmisztifikált tárgyak,pl. hőtan vagy áramlástechnikai gépek. Ezek valójában nem olyan gázosak. Egész évi nem bejárás után is 2 hét alatt meg lehet tanulni az egész féléves anyagot. Matek szerintem kifejezetten könnyű volt a BME-n. Statika-sziltan dettó. Igazából nem is emlékszem,hogy mi volt nagyon necces. Pedig én kifejezetten a tróger rétegbe tartoztam. Órára nem jártam,hacsak nem volt kötelező. És akkor is szigorúan annyira mentem be,amennyi elő volt írva. Tanulni kizárólag vizsgaidőszakban tanultam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!