Matek-fizikával mérnöki, tanári vagy esetleg diszciplineáris szakra menjek?
Matek-fizika faktos és a továbbtanulásban roppant bizonytalan vagyok. E két tárggyal szeretnék továbbtanulni.
Tudnátok segíteni érvekkel ,hogy melyik mellett döntsek?
1.Mérnöki;
A részletes szakleírások és tantervi hálók alapján sem találtam olyat ami kifejezetten érdekelne. Viszont szerintem az elhelyezkedéssel nem lenne gond. Szerintetek (tapasztalataitok alapján) melyik a leg matek-fizikásabb mérnöki szak (ugye nem a gépészmérnöki???) ?
2.Tanári;
A képzésben a szaktárgyi dolgok miatt felkeltette az érdeklődésemet.És ami érdekel arról beszélni, magyarázni talán tudnék, magyarázási ötleteim vannak. De egyébiránt nem tudom ,hogy alkalmas lennék-e rá.(?) [(Pl.ha ez idevág: az iskolai csapatmunkás cuccokat indokoltan utálom.) Valamint a sok ember miatt...hát nem tudom...]
Ráadásul majd 6-10 év múlva is lesz-e rá kereslet???
3.Diszciplineáris (matekkal);
Ezzel hol tudnék elhelyezkedni a munkaerőpiacon? Sehol, kivéve az egyetemi oktatói munkaköröket? Az utóbbi meg irracionális cél. (Esetleg még tanári szakkal is összejöhetne, ha olyan nagyon fantasztikusan menne, nem?)
Minden érvet, ötletet, véleményt szívesen fogadok.
#11-es
Oh... igaz, ez az ami bennem nem tudom meg lenne-e!
#12-es
Az aggodalmam onnét fakad, hogy mondjuk egy általánosságba vett mérnökihez vagy diszciplináris szakhoz képest a mat.-fiz. tanári ponthatárok magasabbak (vidéki mérnökihez képest meg nagyon).
12: Azért talál egy matek vagy fizika tanár fél nap alatt állást, mert matek fizika érdeklődéssel szinte nincs olyan ember aki elmegy tanítani 25 évesen 130-ezerért.
Amiből lassan már egy garzon sem jön ki.
Szép dolog azt hangoztatni, hogy milyen gyorsan talál munkát. De talán azt sem ártana mellé leírni, hogy mennyiért.
1) A mérnöki képzéseken nem sok meglepetés érhet. Gyakorlatilag ebben a pillanatban megtudhatod, hogy milyen tárgyaid lesznek, mik ott a követelmények, melyek a tanárok kedvenc tételei és kérdései. Találhatsz rengeteg hozzád hasonló képességű és érdeklődésű embert, aki elmondja róla a tapasztalatait, valamint már most be tudod lőni, hogy milyen munkáid lehetnek milyen fizetésért (persze 20 évre előre nehéz tervezni, de 5 évre előre még simán jó vagy).
2) A három közül a tanári a legkellemesebb képzés, és talán munka is. Azt tanulod, amit szeretsz, nem olyan magas elvárásokkal, mint a másik két irányban. Ráadásul ha az ember szereti, amit tanít, akkor azzal sincs probléma szerintem, a néhány idegesítő gyereket ki lehet bírni. Jelenleg óriási hiány van természettudományos tanárokból, és mivel évente kevesebb jön ki egyetemről, mint amennyi nyugdíjba megy, ezzel életed végéig biztos állásod lesz, valamint a tanári szakmában van valami nemes is, mint a jövő generációinak tanítómestere. DE! Ma itthon nevetségesen keveset keresnek a tanárok, kb a megélhetési határon van a fizetésük, és nem látni, hogy ez hamarosan változna. A másik két iránnyal összehasonlítva kezdőfizetés kb fele, aztán az évek során a különbség inkább 3-4-szeres közelébe nő.
3) A legnagyobb rizikó itt van, de nyerni is itt lehet a legnagyobbat. A képzés nehezebb, mint egy mérnöki, már ami a szükséges képességeket illeti, mert elvégzendő munka talán valamivel kevesebb van. Ráadásul nem tömegképzés, kb tizedannyi hallgató van, mint a mérnöki szakokon. Ez olyan szempontból előny, hogy intenzívebbek az órák, és mivel ismerik a hallgatókat a tanárok, kevesebb a klasszikus egyetemi szívatás, viszont sokkal nehezebb releváns referenciát találni, hogy való-e neked ez a szak. Ha elvégezted, akkor az álláspiacon nem lesz gondod, nagy kereslet van matematikusokra, viszont sokkal nehezebb behatárolni, hogy mit fogsz dolgozni, programozótól a data sciencen át a bankszektorig.
#16-os
Köszi ,hogy ezt így mind leírtad!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!