Egyetem közel vagy távol, pro és kontra?
Szerintetek melyik a jobb? Szülővárosban (vagy ahhoz a legközelebbi egyetemre járni), hogy a családdal lakj az egyetemi évek alatt is, vagy ha messzebb, távol tőlük?
Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya és leginkább az életformában különböznek egymástól. De szerintem az utolsónak nagyobb "feeling"-je van, hogy egy idegen városban kezdesz tulajdonképpen új életet. Szerintem az egyetem a felnőtté válás köszöbét szimbolizálja, ami önállósodással jár. Tudom, hogy attól, hogy valaki a szüleivel lakik, még lehet önálló, de egész egyszerűen az akkor sem olyan, mint koleszban lakni, messze, ahol éjjel-nappal szaktársakkal vagy más szakot tanulókkal, de mégis korodbeliekkel vagy együtt.
Viszont ha meg otthon laksz, akkor anyagilag jobban megéri (de én más előnyt nem tudok).
Ti szerintetek melyik megoldás a jobb?
Amit leírtok, az idilli. Egy dolog jól kijönni a szülőkkel, attól még privátszférád nem biztos, hogy lesz.
Igaz, 90%-ban okés minden, de anya olyan típus, hogy szeret mindenbe belelocsogni és mindenről kinyílvánítja a véleményét. Nekem ez nagyon nem jön be.
A "privátszférámat" (ami szerinte nekem nincs is) pedig abszolút nem tartja tiszteletben. Szóval még mindig gyerekként kezel és szerintem ez akkor sem változna, ha még 3-4 évig itt laknék velük.
Emellet kisgyerek is van a családban, akitől nem lehet semmit csinálni, tehát úgyis könyvtárban tanulok.
Menj el. Én is elmentem, pedig nagyon féltem a fővárostól és a kollégiumi élettől, mert nagyon antiszociális vagyok. De soha egy percig sem bántam meg, mert még így is ezerszer jobb a koli, mint itthon. Nem vagyok jóban a szüleimmel, kisgyerek van itt is, nehezen tudnék tanulni.
Sokkal jobb önállónak lenni, az egyetem is könnyebb így, nagyon jó az információcsere a koliban (persze ez akkor működik jól, ha szaktársakkal laksz).
Ha kolis vagy, anyagilag sem megterhelő annyira, én havi 60k-ból kijövök kb.
Nekem nem volt választásom, mert a lakóhelyhez közeli egyetem 120km volt, a másik meg 200km-re. De én örültem neki, valamiért mindig is önállósodni szerettem volna és úgy éreztem, hogy ez egy lépés abba az irányba (annak ellenére, hogy nem voltam rosszban a szüleimmel).
Ha viszont lett volna lehetőségem rá, akkor valószínűleg az egyetem színvonala, vagy ha kb. azonos szinten vannak, akkor a személyes preferencia alapján döntöttem volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!