Egyetem Angliában: pénzügyileg megoldható?
A tandíjat diákhitellel meg lehet oldani. Ez nem kérdés. A megélhetésért viszont még így is kell dolgozni.
Van valaki itt, aki érettségi után rögtön kezdett Angliában úgy egyetemet, hogy teljesen önerőből próbálta fenntartani magát? Milyen munkát kapott illetve elég volt-e egy héten mondjuk három napot (A többi mindenképpen kell a tanulásra) dolgozni ahhoz, hogy a lakhatást fizethesse, élelmet vehessen, közlekedni tudjon stb.
Főleg tapasztalatokra, másodsorban véleményekre lennék kíváncsi. Köszönöm
A legtöbb egyetemen 3, max 4 napot van tanítás. Első évben számoljunk heti 3 nappal. Vagyis ha a hétvégét beleszámoljuk akkor heti 4 teljes napot le tudsz dolgozni. Legyen az éttermi munka, gyári munka, kertészet stb, számoljunk 7 fontos órabérrel, 8 órában. Vagyis napi 56 fontra jönnél ki, vagyis ha heti 4 napot tudod tartani, akkor durván 200 fontot kereshetsz 1 héten. De ne feledd, nem mindenhol van vasárnapi munka, szóval olyan helyet kell keress.
Ha az egyetem által kínált accommodation-ökben/koleszokban laksz, akkor a lakhatás mindenféle számlával magába foglalva 100 font körül lesz. Általában még internet is van bekötve. A kolesz ára függ a várostól is, de szerintem a heti 100 font átlagosnak mondható. (Mondjuk nálunk vidéken 80 körül vannak.)
A koleszokat úgy kell elképzelni, hogy általában tömblakások, de nagyon igényesek. Egy lakásban többen vagytok, de tudtommal külön szobája van mindenkinek. De a higénia az tényleg jó, hotel szintű a berendezések/bútorok stb.
Szóval heti 100 font a lakhatás, és ha minden jól megy, olyan 200 körül keresel hetibe. (Ha megvan a 4 nap)
100 fontod marad minden másra. A kaja szerintem 50-ből bőségesen megoldható 1 főre, de inkább felfele kerekítsünk. (Egyébként szerintem 30-ból is megoldható hacsak nem éttermekben akarsz enni.)
Marad 50-ed úgy, hogy már ettél is és a lakhatás is le van tudva a hétre.
A heti buszbérlet a megyére nagyjából £15-20, szintén függ a várostól/megyétől, de szerintem nem drágább ettől. Ha van metro card-od 25 év alattiaknak szóló, akkor kapsz mindenhova 25% kedvezményt azt hiszem. De ha közel az egyetem, mondjuk 2-3km-en belül, oda busz nem kell, simán legyalogolható.
Szóval marad 30-ad ha utazni is akarsz. Azt vagy félreteszed, vagy esténként elszórakozod. Ha gyűjtöd, akkor még a ruhákat is meg tudod magad oldani a keresetből. Idővel.
+Számoljuk az ósztöndíjakat. Amikor Student Finance-ra jelentkezel, jelöld be az utolsó lapon, hogy megoszthatják más szervezetekkel az adataidat. Ha megosztják, nagy valószínűséggel átpasszolják az adataidat az EU bursary-nek. Szóval majd Augusztusban jön egy email, hogy töltsd ki a lapot és postázd be. Ez tudtommal egy évben egyszeri 500 fontos ösztöndíj.
+Amit a sulid ad. Szerintem ott is lehet számítani egy egyszeri 500 fontra évente, amit lehet elosztanak neked és mondjuk 2 havonta küldik ki.
Ha megkapod ezeket az ösztöndíjakat, akkor lépést tudsz tartani a technológiával is, és tudod majd újítani a készülékeidet, mondjuk a mobilod vagy a laptopod. Egy számítógép/laptop elengedhetetlen az angol egyetemeknél, mert otthon sok dolgod lesz szemeszterek végefele.
+Pro tips:
-Vegyél egy Lebara sim kártyát. Havonta feltöltöd 10 fonttal, aktiválod a csomagot és kapsz 4gb internetet és 100 perc lebeszélhetőséget egész Európába.
-Ha nem találsz magad munkát, regisztrálj be eg, munkaközvetítőhöz. Csak besétálsz és kérsz egy reg. lapot. Ott bejelölöd, hogy suli mellett dolgoznál és csak ezeken a napokon stb. Majd ők kiközvetítenek oda ahova kellesz, sokszor az utazást is állják. Minimálbért ők is megadják.
Egyetem első/második év elvégezte előtt ne nagyon számíts arra, hogy mondjuk a szakoddal azonos területen dolgozol. Eleinte muszáj lesz bevállalnod mindenféle munkát.
Kettes vagyok. Ja amit az #1 ír, az szintén igaz Angliára is. Viszont a maintenance loan tudtommal csak akkor jár ha már legalább 3 évet kint éltél az UK-ban. (Szóval mesterképzés mellett jó lesz)
Azt hiszem max 10 ezer fontot kapsz majd egy évre ha elfogadnak, és majd a diákhitelhez csapnak +6% törlesztőt. Szóval így majd a 25 ezres évi fizetésed feletti összeg 15%-át vonják majd le ha igénybe veszed a lakhatási kölcsönt.
Hát szerintem rémes ötlet hitelre alapozni mindent.
Ha ennyire Angliába akarsz menni, akkor végezz el egy egyetemet, aztán menj.
#4 Az angol diákhitel kissé más. Olyan kedvező, hogy még az sem fizeti ki a 9 ezer fontot évente az egyetemnek ha fél zsebből kicsapja. Nem éri meg ilyen feltételek mellett a saját pénzeden tanulni.
A feltételek hosszúak, de úgy képzeld el az egészet, hogy havonta keresel Angliában 800 ezer forintot (400 ezer forint a minimálbér), a diákhitel törlesztő meg alig üti meg a 8 ezer forintot havonta. Nagyjából így jönnek ki az arányok, ráadásul úgy fizeted a törlesztőt, hogy a munkáltatód levonja mint az adókat is. Szinte észre sem veszed. Ráadásul 30 év után elévül az egész, de ami a mégviccesebb, hogy egy árva pengőt sem kell fizetned ha nincs munkád. Sőt, csak akkor kell elkezdened fizetned ha évente legalább 25 ezer fontot keresel. És a 25 ezer font feletti összeg 9%-át fizeted ki mint törlesztőt.
Mondjuk a maintenance loan-t én már nem venném fel. Igaz csak +6% a 9 mellé, de akkor is.
Örülök hogy segíthettem :)
Ha van még bármi kérdésed az angol egyetemekkel/megélhetéssel kapcsolatban, akkor nyugodtan dobj egy privátot.
Például nem említettem még, de érdemes kiemelni a The Open University-t. Távoktatási egyetem, 100% online, ráadásul nem muszáj Angliában élned, csak addig amíg megigényled a diákhitelt. Ugyanúgy 3 év az alapképzés, de mellette full time-ban dolgozhatsz bárhol. Viszont ugye nekik tudtommal nincs koleszuk, így az rád hárul. Én B tervnek ezt is fontolgatnám ha esetleg nem jön be egy full-time, nappali angol egyetem, ráadásul nincsenek érettségi követelmények. Vagy gondolhatsz egyet és haza ugorhatsz a családhoz az év hátralevő részére.
(Viszont ezzel nekem nincs személyes tapasztalatom, így csak B tervnek ajánlanám nappali egyetem után)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!