Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Miért olyan nagy dolog külföld...

Miért olyan nagy dolog külföldön egyetemet végezni?

Figyelt kérdés

Lépten-nyomon hallom,hogy X és Y Angliába vagy Olaszországba vagy Németországba megy egyetemre.

Nem lehet,hogy itt nem a puszta ismeretszerzés a cél,de még csak nem is a diploma,hanem ők úgy érzik,külföldön egyetemre járni valami nagyon különleges dolog?

Szerintem egyáltalán nem feltétlenül képzettebb az,aki elvégzi a Yale-t vagy a Harvardot annál,akinek csak egy egyszerű belföldi diplomája van.

A világ másik felén lévő egyetem egyáltalán nem jobb,csak azért tűnik olyan vonzónak,mert távoli.

2018. febr. 16. 14:06
 1/2 anonim ***** válasza:
85%

Azért ez erős kijelentés. A Yale-re vagy a Harvardra már bekerülni is elég nehéz, az azért munkakeresésnél erősen kiáll, ha egy Ivy League iskolában végzett az illető!

Persze egy nevenincs kis tegyük fel nyugat-európai egyetem és egy neves, magas színvonalú magyar egyetem között természetes, hogy az utóbbi felé billen a mérleg, nem ad hozzá annyit az, hogy "deazkülfődőnvót". Vannak neves iskolák mindenhol, de persze a meghatározó, fejlett országok egyetemeit ismerik más országokban is.

Én, mint a külföldre tanulni menő magyarok zöme egy elég nevenincs akadémiára jártam, a színvonal is hozzáillő volt. És nem tanultam többet, mintha egy olyan egyetemre mentem volna itthon, amire felvettek volna (elég jó pontjaim voltak). De nem tetszett itthon semmi, meg vágytam ki, hát mentem.

Azért ez szakfüggő is persze.

2018. febr. 16. 16:52
 2/2 anonim ***** válasza:
82%

Egyrészt ha a nemzetközi rangsorokat megnézed, amik azért tudnak valamit, a Yale, a Harvard top tízes intézmények, a magyar egyetemek kivétel nélkül 7-800. helyen szerepelnek. Ha nem is tűpontos a rangsor, ekkora különbségekben már megbízható, mind munkakeresésnél a munkáltató hamarabb felvesz egy neves egyetemről, mind képzés színvonalában többet nyújt.

Másrészt a külföldi egyetemek személetben és anyagi lehetőségekben is messze felülmúlják a magyar intézményeket. Tapasztalat holland egyetemről:

Sokkal felszereltebbek az épületek, a könyvtár, jobbak a kutatási lehetőségek.

Sokkal életszerűbb az oktatás, rengeteget várnak tőlünk de nem értelmetlenségeket kell megtanulnunk. Elvárják hogy 2 hónap alatt elolvassunk egy 800 oldalas közgázkönyvet, de cserébe nem szivatnak minket excelhasználattal meg lyukkártyákkal informatika címén.

Eleve sokkal önállóbbnak tekintik az egyetemistákat, nincsen kötelező tesi, meg katalógusos előadás, 16 óránk van egy héten nyolc duplaóra formájában, annak a fele szeminárium, az kötelező, a maradék idődbe úgy osztod be a kéthavonta 1000-1300 oldal olvasnivalót és az előadásokat ahogy akarod, mellette úgy sportolsz, dolgozol ahogy érzed, de a vizsgán át kell menni, ami nekem például sokkal testhezállóbb mint a reggel nyolctól hatig egyetem.

Nem magolni hanem értelmezni kell a tanultakat, rengeteg esszét és önálló véleményalkotási feladatot kapunk, amiben nem az a kérdés hogy bemagoltuk-e ügyesen hogy mit mondott Platón melyik évben, hanem hogy a szövegeket használva össze tudjuk-e hasonlítani Descartes állításával és tudunk-e olyan konklúziót alkotni ami nem hangzott el előadáson.

Itt nincs ez a több éves csúszás meg bukdácsolás, aki a 3 éves egyetemet 4 év alatt nem tudja elvégezni az nem kap diplomát.

Általában nincs ez a mindentlesz.arós bulizgatós hangulat mint otthon, persze nincs senki besavanyodva de inkább ciki éppenhogy átmenni, mint poén.

A tanárok nincsenek alulfizetve, és ez meg is látszik az energián amit a tanításba fektetnek. Eleve jobban képzett tanárok vannak, mert itt nem az marad egyetemen tanítani akit nem vettek fel multihoz, hanem akinek ez a vágya.

Az egyetem informatikai rendszere teljesen működőképes, nem olyan mint a neptun amit híresen gyűlöl mindenki.

Demokratikus rendszer van, ha valaki igazságtalannak érez valamit egy vizsgán vagy az egyetem működésében, van számtalan fórum ahol ezeket meghallgatják és tényleg, átláthatóan kivizsgálják, nem történik olyan mint otthon ahol egy egész előadónak érvénytelenek lesznek a válaszai vizsgán mert a felügyelőtanár elfelejtett szólni hogy nem lehet belejavítani.

2018. febr. 19. 02:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!