Jövő hónapban utazom ki Dániába, és rá egy hónapra kezdem a 2 éves mesterszakos tanulmányaimat. Itthoni teendők ('ügyek' lezárása) előtte?
Tehát körülbelül jó 1,5 hónap múlva leszek kint, s félévente egyszer (maximum kétszer) terveznék hazajárni, de persze akkor se túl hosszú időre (hosszú hétvége - egy hét - két hét; egyetemi és diákmunka elfoglaltságtól függően).
Azt tudom, hogy TB-t legalább 'szüneteltetni' illene (vagy kilépni?), de ezen kívül több dolog is felmerült bennem.
1) most van egy előfizus mobilom, egy borzalmas csomagban (kb 0 net, de olcsó), ami eddig itthon oké volt, de most azért váltanék; ellenben nem lenne hátrányos dolog egy kinti telefonszámot tartani egyetem s munka miatt, és mivel nincs már roaming, így egy dán előfizuval is haza tudnék telefonálgatni probléma nélkül; párhuzamosan két előfizetés nem lenne túl okos, főleg annak fényében, amennyit telefonálok (limx->0).
Gondolkodtam még a hazainál kártyásra (vissza)váltáson, de ott meg most talán 2-3 hónap inaktivitás után veszik el a számod.
2) mivel idén itthon dolgoztam, így jövőre jön majd az adobe vallás... de nagy valószínűséggel én nem leszek itthon akkor, mikor az így beérkezik :D ilyenkor mi lehet a 'kiskapu'?
+ van bármi indok (előnye/hátránya) arra, hogy itthonról "kijelentkezzek" (akár például lakcímről)? NAV felé valamit jelezni, hogy 'csumi, I'm out'?
Azt mérlegeled, hogy vársz-e itthonról olyan hívást, aki nem hívna fel dán számot, csak magyart. Különben lehet olcsóbban jössz ki a dán számmal, nem beszélve arról, hogy a dán munkáltató, hivatal sem fog felhívni magyar számot szerintem olyan könnyen.
Az a nagykorú magyar állampolgár azonban, aki külföldi felsőoktatási intézményben úgy kívánja folytatni tanulmányait, hogy közben magyarországi tanulói/hallgatói jogviszonyát megszünteti, automatikusan nem válik jogosulttá a magyarországi egészségügyi ellátásokra. Ekkor két eset lehetséges: amennyiben a nagykorú tanulónak/hallgatónak megmarad a magyarországi lakcíme, úgy belföldinek minősül, ami azt vonja maga után, hogy egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége keletkezik 6 810 Ft/hó összegben, melyet a lakhelye szerint illetékes NAV felé kell megfizetnie. Ezen összeg megfizetését természetesen hozzátartozó vagy egyéb személy is átvállalhatja. Amennyiben viszont magyarországi lakóhelye is megszűnik, úgy bár fenti járulék megfizetésére nem lesz kötelezett, de a szükséges egészségügyi ellátásra is csak a tanulói jogviszony szerinti EGT-állam által kibocsátott Európai Egészségbiztosítási Kártya használatával lesz jogosult.
Fenti esetekben az adott külföldi állam belső jogszabályai döntik el, hogy a diák a külföldi államban milyen egészségügyi ellátásra lesz jogosult. Az EGT-tagállamaiban az Európai Egészségbiztosítási Kártya jogosítja fel a diákokat az orvosilag szükséges ellátások igénybevételére. Azonban egyes tagállamokban a diákot – ott folytatott tanulmányaiból fakadóan – akár teljes egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság is megilletheti.
Adóbevallás miatt utolérnek szerintem Dániában is. Ezzel nem hiszem, hogy lehet trükközni, főleg, ha a magyarországi lakcímed megmarad.
Aalborg, ellátáslánc mester
amúgy igen, nem is akarok én trükközni semmivel se
most munkáltató fizette még TB-m, de utána akkor gondolom ki kéne jelentkeznem itthon (amire van lehetőség tudtommal, sőt, ha később visszajelentkezek se kell a köztes időt kifizetnem, mivel Dánia az olyan ország, amivel van magyar megállapodás; szóval ha tudom bizonyítani hogy kint biztosítva voltam, akkor elvileg az oké);
s a dán 'sárga kártya' meg egy must have, mivel az kb adókártya is, és még számlaszámot se nyithatók ha nincs
A lakcím vagy munkaviszony számít, nem úgy van, hogy csak kijelentkezel. Ha van dán biztosításod, akkor kijelentkezhetsz itthon, de ha nem lesz magyarországi lakcímed, akkor nem is kell kijelentkezni, mert a lakcímed dán, mondjuk.
Az EU valamelyik országában biztosítottnak kell legyél mindenképpen, különben idehaza kell fizetned a TB-t azt a 6900 Ft-ot havonta. Amíg magyarországi lakcímed (is) van addig nem tudsz kijelentkezni, vagy igazolás kell, hogy kint fizeted a TB-t.
A NAVhoz meg lehet kérhetsz adóhatósági jövedelembevallást, amit a NAV elkészít, ha külföldről nem lesz jövedelmed, különben erre az évre neked kell elkészíteni, de nem nagy ügy, a dán jövedelmed adómentes lesz itthon, csak tájékoztató jelleggel kell beírnod majd.
En is kint tanulok mar 3 eve es azota nem voltam otthon de igy is fizetem a TB-t. Ha hazajossz es valamiert orvos kell akkor bizony radterhelik az osszes ki nem fizetett honapot igy inkabb fizesd azt a 8000 forintot havonta.
Adobevallast online is el lehet intezni az ugyfelkapun keresztul.
úgy tudom hogy simán is 'kijelentkezhetsz' TB rendszerből, ha úgy döntesz, hogy nem akarsz TB-t fizetni (nagybátyám is ezt csinálta, bár most pont meg is járta azzal)
s ha később vissza kéne lépnem, akkor a dán biztosítással tudom igazolni, hogy kint biztosítva voltam, így nem verik le rajtam a kimaradt időt (Kanadában is így csináltam, hogy egyetem után nem kezdtem el fizetni, jeleztem nekik h ez így jó-e hogy majd ha hazajövök akkor, de itt kint biztosítva vagyok, s azt mondták hogy mivel partnerország, így ha igazolom h biztosítottak, akkor no para)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!