Kolozsváron tanuláshoz (magyar nyelvű szak) mennyire szükséges tudni moldávul?
Egész életemben Pesten éltem, meguntam bőven, ezért egyetemet máshol szeretném majd végezni (most vagyok 11.-es), viszont a nagyobb magyar egyetemvárosok kevésbé vonzanak.
A kérdésem az lenne, hogy merjek-e belevágni így egy erdélyi egyetembe, hogy a nyelvet egyáltalán nem beszélem? Mert az oké, hogy az oktatás magyarul van, meg él ott 50000 magyar, de például ügyeket intézni (akár egyetemen, akár máshol) nagyon macerás? Így teljesen felejtős a dolog? Vannak még, akik a mai Magyarország területéről tanulnak ott?
Szia! Szerintem kiváló ötlet! Csak ajánlani tudom az erdélyi egyetemeket. Ha a Sapienciára (Csíkszereda/Marosvásárhely/Kolozsvár, szak függő) mész ott nem kell aggódnod, minden magyar nyelven zajlik; ha Babes-Bolyai Tud.Egyetemre (ami Románia legrangosabb egyetemre), a magyar kar külön jogi intézmény, ott is magyarul megy az ügyintézés egy-két ügyet leszámítva. Marosvásárhelyen/Nagyváradon van még magyar nyelvű egyetem (orvosi, szini), elkülönülten működnek a román kartól. Amúgy megmaradnak az otthoni ingyenes féléveid, mesterképzést végezheted Magyarországon, mindenképpen jó döntés a romániai egyetemezés. Minden olcsóbb, van Wizz Air járat Kolozsvárról/Marosvásárhelről Budapestre (átlagosan 4-6000 Huf-ért, ~45perc időben)
U.I.: Ajánlom! Jó buli lesz, hajrá! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!