Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Kolozsváron tanuláshoz (magyar...

Kolozsváron tanuláshoz (magyar nyelvű szak) mennyire szükséges tudni moldávul?

Figyelt kérdés

Egész életemben Pesten éltem, meguntam bőven, ezért egyetemet máshol szeretném majd végezni (most vagyok 11.-es), viszont a nagyobb magyar egyetemvárosok kevésbé vonzanak.

A kérdésem az lenne, hogy merjek-e belevágni így egy erdélyi egyetembe, hogy a nyelvet egyáltalán nem beszélem? Mert az oké, hogy az oktatás magyarul van, meg él ott 50000 magyar, de például ügyeket intézni (akár egyetemen, akár máshol) nagyon macerás? Így teljesen felejtős a dolog? Vannak még, akik a mai Magyarország területéről tanulnak ott?

2017. jan. 9. 00:00
 1/4 Huszarnyi válasza:

Szia! Szerintem kiváló ötlet! Csak ajánlani tudom az erdélyi egyetemeket. Ha a Sapienciára (Csíkszereda/Marosvásárhely/Kolozsvár, szak függő) mész ott nem kell aggódnod, minden magyar nyelven zajlik; ha Babes-Bolyai Tud.Egyetemre (ami Románia legrangosabb egyetemre), a magyar kar külön jogi intézmény, ott is magyarul megy az ügyintézés egy-két ügyet leszámítva. Marosvásárhelyen/Nagyváradon van még magyar nyelvű egyetem (orvosi, szini), elkülönülten működnek a román kartól. Amúgy megmaradnak az otthoni ingyenes féléveid, mesterképzést végezheted Magyarországon, mindenképpen jó döntés a romániai egyetemezés. Minden olcsóbb, van Wizz Air járat Kolozsvárról/Marosvásárhelről Budapestre (átlagosan 4-6000 Huf-ért, ~45perc időben)

U.I.: Ajánlom! Jó buli lesz, hajrá! :)

2017. jan. 11. 14:53
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszi a választ :) és a mindennapok során mennyire van szükség a moldáv nyelv ismeretére? :) gondolom ez városonként eltérő, vagy nem?
2017. jan. 11. 16:36
 3/4 Huszarnyi válasza:
Székelyföldön teljes mértékben boldogulhatsz román/moldáv/istro-román nyelv tudás nélkül. :) De meggyőződésem, hogy Kolozsváron is simán fog menni, legrosszabb esetben csoporttársaid meg segítenek, hisz nagyon felnéznek az erdélyiek arra a magyarországira, aki náluk tanul(elég különc dolog). Egyéb dologban (lakáskeresés/más infó) nyugodtan fordulj a Kolozsvári Magyar Diákszövetséghez (KMDSZ) kmdsz.ro
2017. jan. 11. 23:35
 4/4 anonim ***** válasza:
Szerintem azért Székelyföldön kívül felettébb hasznos a moldáv nyelv (:D) ismerete. Nem azt mondom, hogy Kolozsváron vagy Marosvásárhelyen nem lehet ellenni nélküle, de azért qrva hasznos. Van másfél éved, ha komolyan gondolod, annyi idő alatt azért egy középszintre el lehet jutni. Ajánlom pl. a Mondly alkalmazást, vagy nyelvtanárt, de Budapesten nyelviskola is van.
2017. jan. 13. 09:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!