Szeretnék külföldi egyetemen tanulni, de nem tudom hol. Tudnátok ötleteket adni és tapasztalatokkal szolgálni?
11. osztályos diák vagyok. Magyarországon kívül képzelem el a jövőmet valamelyik nyugat-európai országban, és ezt szeretném megalapozni egy nevesebb egyetemre való jelentkezéssel. Nagyon jó lenne egy híres egyetemre felvételt nyerni, persze Oxbridge szintű képzésre nem hiszem, hogy esélyem lenne. A gimit gond nélkül végzem, ezen felül matekból és fizikából versenyzem, a jövőre nézve kutatói ambícióim vannak valamelyik tárgyból. Angolul felső-, németül középszinten beszélek. Az országok közül eddig Anglia, Németország, Dánia és Svájc gondolkoztatott el, viszont jobb lehetőségek esetén máshol is szívesen tanulnék.
Mely országokban a legjobb a természettudományos képzés és az egyetem utáni elhelyezkedési lehetőségek kutatási területeken? A megélhetést hogyan lehet összehozni, hol a legelőnyösebb az egyetemi élet ilyen szempontból?
Szívesen várom a tapasztalataitokat!
Szia! Én a következőket tudom neked tanácsolni:
1) Csak arra a képzésre biztos, hogy nem vesznek fel, amelyikre nem is jelentkezel. Így a helyedben én biztosan megpróbálnám a nívós egyetemeket. Természettudományos szempontból én nagyon kiemelném Cambrigde Natural Science szakát: a tehetséges magyar fiatalok mind odamennek. Az a legjobb ebben a képzésben, hogy még nem kell választanod a természettudományok között, válogathatsz a fizika, kémia, biológia határterületeit fedő kurzusokból. Minden nyáron rendeznek nyílt napokat, ajánlom, hogy látogass el, mert így fel tudod mérni, hogy nemzetközi viszonylatban hol is állsz. Amúgy nem kell diákolimpikonnak lenni ahhoz, hogy legyen esélyed ide bekerülni: én úgy tippelném, hogy ha országos versenyeken benne vagy a legjobb 30-50 diákban, akkor komoly esélyed van a sikeres felvételre.
2) Magyarországon egyedül az ELTE Fizika és Matematika BSc-ket ajánlom. Ha megnézed a listákat, ez a kettő szak egyedül a magyar felsőoktatásból, amely be szokott jutni a ranglista legjobb 150 szakába, így nemzetközileg is egy viszonylag jó diplomát adnak, így egy külföldi mesterképzésre nagyobb esélyed lehet.
Minden más magyar természettudományos képzés elavult tudást, elavult technikai fejlettséget ad, valamint a legtöbb helyen nem kezelik emberként a hallgatókat (a BME-t semmiképpen sem ajánlom!!!, valamint az ELTE biosz is híresen rossz).
3) Mindenképpen olyan országba jelentkezz, ahol jól beszélnek angolul. A tudomány nyelve az angol, minden folyóirat ezen a nyelven érhető el. Még jobban sarkítok: Ha tudósnak készülsz, akkor a középiskolai tantárgyak közül a legfontosabb az angol. A matekot, a fizikát később is ráérsz megtanulni (persze nem árt, ha már ebből is van alaptudásod).
Ezek alapján ajánlom neked Angliát, Hollandiát (pl: Utrecht) és a skandináv országokat. Persze kifoghatsz pl. Franciaorszégban is egy képzést, ahol a tanárok jól beszélnek angolul, de erre kisebb az esély. Mert lehet, hogy szuper a képzés, de ha a rossz angolság és az erőteljes akcentus miatt nem érted meg, akkor nagyon fogsz szenvedni tőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!