Külföldön milyen lehetőségek vannak villamosmérnök MSc-re? (lent)
Én BME-VIK-re jártam BSc-re, most MSc-s vagyok. Sokat gondolkoztam anno külföldi MSc-n, így leírom a tapasztalataimat.
Először is, vagy egy cég, "Engame" a neve, akik magyar diákokat mentorálnak pénzért külföldi top egyetemekre. Nekik szokott lenni évente többször is tájékoztató előadásuk, érdemes elmenni egyre. Bár elsősorban humán szakos diákjaik vannak, néha van 1-1 reál szakos is.
1. USA: ha olcsóságra vágysz, az USA felejtős. Ott tipikusan nagyon drága a felsőoktatás (értsd: jobb egyetemek 15k USD/félévtől felfele vannak), és a megélhetési költségek is. Ha csak nem vagy nagyon-nagyon jó (értsd: nemzetközi cikkek folyóiratokban, jó kapcsolatrendszer stb.) akkor egy teljes ösztöndíjnak szinte 0 az esélye. 1 féléves programok vannak néha a BME-vel, de az ugye nem ad ottani diplomát, és ezekre is sok a jelentkező.
2. Európa már jóval elérhetőbb cél, de itt is nagyon sok lehetőség van. Néhány országban ingyenes felsőoktatás, pl: Ausztria, Németország majdnem minden tartománya, Skandináv államok stb.) Az MSc a legtöbb helyen angol nyelven (is) van, vagy csak angolul. A kontinensen a legjobbak között van a TU München és az ETH Zürich. (top 50-es mindkettő) Németországban ezen kívül van még rengeteg egyetem, kb. 6-8 ami lényegesen jobb mint a BME a ranglistákon, 20-30 ami kb. egy szinten van vele, és számtalan ami alatta van. A többi országban is van sokféle lehetőség, ha rákeresel hogy MSc Elenctical Engineering Europe, akkor vannak ilyen összehasonlító oldalak.
A jelentkezési procedúra az egyetemek weblapján fent szokott lenni, ami eltér a magyar jelentkezésektől, hogy nemzetközi nyelvvizsgát kérnek (TOEFL vagy IELTS).
Ennek megszerzésére kell időt szánni, úgyhogy nem árt korán elkezdeni mozgolódni (ez az információszerzésre is igaz, jó 1 évvel a jelentkezés lezárulta előtt már jó ha van egy konkrét elképzelésed).
Illetve kell 1-2 oktatói ajánlólevél. Ezeket BME-s professzoroktól (vagy más egyetemek professzoraitól érdemes kérni). Érdemes jó kapcsolatot kiépíteni néhánnyal, hogy majd adjanak ajánlást.
Írj privátot, ha van még kérdésed, válaszolok szívesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!