Hollandia, Norvégia, Lettország. Hova mennétek szívesen cserediáknak?
Jelenleg elsős vagyok egy középiskolában.
Egyelőre semmi komolyat nem tervezek, de mostanában sokat olvasgatok a cserediák programokról, próbálok információkat szerezni.
Ha esetleg úgy döntenék, hogy kipróbálom magam külföldön, na és persze a szüleim is támogatnák az ötletet, melyik országot ajánlanátok?
Hollandia: érdekel a holland, tanulom, viszonylag könnyen elsajátítható szerintem (egyedül tanulom, itthon, tanár nélkül,de még igy is nagyon könnyű) ráadásul nagyon szeretem ^^
Járni még soha sem jártam ott.
Norvégia: nem szeretem a nyüzsgő, nagyvárosokat, egyszerűen 30 perc alatt full letudják szívni az energiámat. A városi életben egyébként engem a legjobban a közlekedés frusztrál, számomra ez egy akkora stressz xD Budapesten lenni olyan érzés volt, mintha Indiában lennék egy ilyen "ember-tehén-kocsi" úton... Ha egyedül lettem volna, azt sem tudtam volna, hogy merre menjek, hol lehet menni. Meg nem igazán tetszik ez a városi személytelenség, itthon a kis 16 000-es városomban pont jól elvagyok, ennél több lakos szerintem nem is kell :D Tehát ha lehet hinni a híreknek, személyes tapasztalatoknak, miszerint a norvég mentalitás nyugodt, a város sem olyan, mint itthon, akkor szívesen kipróbálnám.
Lettország: Egyszer volt szerencsém ellátogatni ide, és nagyon tetszett. Nem Rigában voltam, hanem egy kis ÉK-i városban, de egyszerűen nem hittem a szememnek, annyira szép és rendezett volt minden, még annak ellenére is, hogy kb. 10 000-en laknak. És pozitívan csalódtam, mert az a tisztaság, ami itt fogadott (tényleg, egy cigicsikket nem láttam a járdán), nem beszélve a természetről (az egész város zöld, parkok, virágok, minden)... Tehát ez meg azért jött szóba, mert szívesen megismerném jobban Lettországot, esetleg az ország másik felét, Riga környékét, vagy szimplán a nyugati oldalt :)
TI személy szerint hova mennétek?
Aki volt már valahol ezek közül az országok közül (nem feltétlen cserediákként gondolom), mik a tapasztalataitok? És tudom, hogy így ismeretlenül nyilván nem fogjátok (és nem is tudjátok) megmondani, hogy "Te mindenképp ide menj!", és a többi, de mégis, mit ajánlanátok így azok alapján, amiket leírtam?
Előre is köszönöm szépen a válaszokat!
* le tudják szívni
nyelvtannáciknak szeretettel :D
Én mindhárom országban jártam, Lettország volt a kedvencem nekem is, igaz, én Rigában voltam.
Norvégia is szép, de nekem nagyon depresszív a hosszú sötétség télen (én Svédországban voltam cserediák, ez az egy volt rossz benne).
Ha a hollandot ennyire szereted, akkor érdemes lehet megfontolni.
Nem tudom, melyik szervezettel mennél, de pl. a YFU-nál többet is meg kell jelölni, mert nem tudják garantálni, hogy találnak családot neked a választott országban. Szóval már csak egy sorrendet kell alkotnod.
Köszönöm! :)
Hát, az időjárás annyira nem izgat (jó, mondjuk így, itthonról biztos könnyű dumálnom, de azért nem ez lenne a fő szempont)
És Norvégia tényleg olyan, amilyennek leírtam, amilyennek mondják?
Ez nem is annyira időjárás, hanem inkább egy állapot, ha 4-5 órákat van fent a nap, attól mindenki kicsit depresszív, befordulós lesz. Élveztem a csereévemet, de ma már lehet, hogy máshogy döntenék.
Egyébként nyugisak a norvégok, főleg, ha valami vidéki kisvárosban találnak neked családot.
Igen, főleg a YFU-t nézegettem, viszonylag korrektnek tűnik, ha azt nézzük, hogy egyébként az árak máshol sem alacsonyabbak, legalábbis nem igen találtam még másfél milliónál lentebb, meg ha azt is nézem, hogy azokat a dolgokat, ami az árban benne van, el is intézik nekem, akkor tényleg korrekt.
Egyébként YFU-val voltál? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!