Mi a különbség a magyar és a francia oktatási rendszer közt?
A teljes oktatási rendszerre lennél kíváncsi, vagy például csak egyetemre, vagy középiskolára?
Nem tapasztalatból tudom, hanem van francia civilizációnk a gimiben, amit belga tanár tart, és már tanultunk erről a témáról.
Engem is az érdekelne, hogy a formájára gondolsz-e, vagy a tartalmára?
Az én gyerekeim már itt születtek Franciaországban, itt végezték összes iskoláikat és egyetemeiket, úgyhogy pontosítsd a kérdésedet, akkor tudok válaszolni.
Franciaországban a "gimnázium" (lycée) három évig tart:
Második osztály (seconde), első osztály (première) és utolsó (terminale). Ennek a végén van az érettségi (baccalauréat), de néhány tárgyból (lycée-től függően) már a seconde végén le kell érettségizni a továbbjutáshoz, pl. a franciából.
Kielégítő a válasz?
Na jó, akkor kezdjük az elején:
2,5- 3 éves kortól: École maternelle (ovóda). Petites, moyennes, grandes classes (kis-, közép- és nagycsoport).
6 éves kor: Classe Préparatoire C.P. (előkészítő osztály).
7 - 10 éves kor: École élémentaire (alsós elemi iskola, classe élémentaire 1 (CE1), classe élémentaire 2 (CE2), majd classe moyenne 1 (CM1), classe moyenne 2 (CM2), középső elemi 1 és 2).
11-15 éves kor között: collège, ami a magyar 6., 7. és 8. osztálynak felel meg.
15-18 éves kor: lycée, ahogy már fönt leírtam. Ebből általában kétféle létezik )néhány kivételtől eltekintve), a "rendes" gimnázium és a szakközépiskola (lycée és lycée technique).
Az érettségi után aztán vannak egyetemek (Universités), Főiskolák (Écoles Supérieures) és még egy csomó más lehetőség, amiket nem érdemes részletezni.
A franciák a magyarral ellentétben visszafelé számolják az osztályokat (12-11-10-9 stb.)
Az osztályzás 1-20-ig megy, nem 1-5-ig, mint Magyarországon.
Miért vagy ezekre ilyen részletesen kíváncsi, ha nem vagyok indiszkrét?
Köszönöm.
Egy blogot szeretnék írni ami Franciaországban játszódna és nem akarok hülyeséget leírni.
Értem.
Ha valami egyéb kérdésed van, nyugodtan tedd fel itt.
Meglehetősen ismerem a francia alsó- és felsőoktatást.
Tudsz valamennyire franciául, hogy ilyen nagy fába vágtad a fejszédet?
Mindenesetre sok sikert! :)
Köszönöm.
Egy szót sem,de az ország érdekel és még bármi megtörténhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!