Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Európán belül hol éri meg a...

Európán belül hol éri meg a legjobban phd-zni?

Figyelt kérdés
Nem az egyetemen átadott tudásra gondolok,hanem a megélhetésre. Tehát hol kap egy phd-s diák a megélhetéshez képest a legtöbb ösztöndíjat? Láttam pár helyet,ahova szívesen mennék maga az egyetem hírneve miatt,de olyan drága a város,hogy az ösztöndíj teljes egészében rá menne a megélhetésre és nem lehetne semmit se félrerakni.

2015. júl. 20. 12:03
 1/4 anonim ***** válasza:
már bocs de szerinted ki phd-zott 2-3-nál több helyen, hogy ezt meg tudja válaszolni? Egyébként sok drága városban tisztában vannak az árakkal és az ösztöndíjat is ahhoz mérik...
2015. júl. 21. 09:55
 2/4 A kérdező kommentje:

Természetesen nem arra gondoltam,hogy valaki több helyen volt és az alapján mond tapasztalatot,de biztos vannak akik jártasabbak az ösztöndíjakban és tudnak pár okos dolgot mondani.

Amit írsz,arra én is így gondoltam,DE mikor utánanéztem a kiválasztott országban hogyan van az ösztöndíj,akkor azt láttam,hogy mindegyik városban ugyanannyi,pedig a fővárosban sokkal drágább a megélhetés.

2015. júl. 21. 20:04
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
A német kisvárosokban (olcsó városokban) jól fizetnek.
2015. júl. 22. 00:40
 4/4 anonim ***** válasza:

sok európai országban nem államilag szabályozott a PhD ösztöndíj mértéke, hanem egyetemtől/programtól/témától függően változik, bizonyos "ipari PhD-ket" cégek is finanszírozhatnak, stb.

ha PhD-znnél, akkor feltehetően van preferált kutatási témád is, azt érdemes megnézni, hogy ezekkel hol tudsz egyáltalán foglalkozni (nem árt, ha a kutatócsoport/labor/stb. a témán belül benne van legalább az európai top 5-ben, ha már akadémiai pályára adod a fejed). ezek közül érdemes aztán megnézni, hogy hogy aránylik az ösztöndíj a megélhetéshez.

a német kisváros egyébként tényleg nem hülyeség, általában olcsó az élet és a lakahatás sem olyan húzós, viszont lehet mellé 2000 euró körüli doktori ösztöndíjakat akasztani, amiből már elég jól el lehet lenni.

2015. júl. 24. 15:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!