Bécsi orvosi egyetem?

Figyelt kérdés

10.-es vagyok, orvosira készülök. Mivel Magyarországon nevetséges az orvosi fizetés, külföldön szeretnék majd dolgozni. Arra gondoltam, hogy ha úgyis (valószínűleg) Németországban vagy Ausztriában élnék, nem lenne rossz ötlet oda menni egyetemre. Úgy tudom, van államilag támogatott rész a külföldiek számára is Bécsben, viszont sokkal többet nem tudok az egyetemről. Van esetleg olyan, aki oda jár, vagy tud róla bővebb információt mondani? Megérné? Nehéz bekerülni/bent maradni?

Köszönöm előre is!

2015. máj. 15. 00:34
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
0%
És te hogy kapsz támogatást? Mert nekem azt mondták, hogy csak az kaphat, akinek a szülei Ausztriába adóznak.
2015. máj. 16. 00:18
 12/19 anonim válasza:
100%

En nem kapok tamogatast, de sok ismerosom kap, akiknek otthon adoznak a szulei. Jovedelem igazolast kell felmutatni amikor megigenyled es azalapjan biraljak el, hogy kapsz e, es hogyha igen, akkor mennyit.

egybenkent valoban netto 1500 euro, de az az elso eves fizetes amikor kijottel az egyetemrol.

Otthon elismert szakorvos rokonunk 30 ev tapasztalattal a hata mogott keres 450 000 forintot, egy rezindens pedig 100 000- 110 000 forint korul keres

2015. máj. 16. 00:23
 13/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a hosszú választ! :)
2015. máj. 16. 10:44
 14/19 anonim ***** válasza:
77%

[link]

Nem kötelező bécsben dolgozni utána, mehet Németországba is, ott az osztrákoknál is jobban keresnek az orvosok. Amúgy, ha annyi is a nettója, bár kétlem, férjem egy osztrák faluban marósként nettó 2300 eurót keres szóval nem nagyon bírom elhinni, hogy az orvosokat, ha akár csak kezdő is így "alulfizetik", hogy 1500 euró nettója legyen.

3000 euró nettója amúgy is 1900 euró, de Ausztriában ezt még 2x megkapod egy évben, Urlaubszuschuss, meg Weinachtsgeld címen. És ott az orvosok fizetése nagyon szépen ível felfelé ahogy mennek az évek, nem olyan, mint itt a bértábla, hogy belekerülsz és akkor szánalmas összegekkel csak kúszik feljebb.

De én azért feltenném az elméleti kérdést, hogy ha az osztrák orvosok a 47%-os válaszoló szerint az ottani viszonylatokhoz képest ugyanolyan szarul vannak fizetve, mint a magyarok, akkor mégis miért állnak sokkal emberségesebben a betegekhez és veszik őket ember számba? Pedig ott senki nem töm a zsebükbe borítékot sem, itthon meg igen. Mert itthon mindig arra fogják az orvosok hogy azért bánnak úgy a néppel, mint egy darab szarral, mert alul vannak fizetve.

2015. máj. 20. 11:23
 15/19 anonim ***** válasza:
21%

"De én azért feltenném az elméleti kérdést, hogy ha az osztrák orvosok a 47%-os válaszoló szerint az ottani viszonylatokhoz képest ugyanolyan szarul vannak fizetve, mint a magyarok, akkor mégis miért állnak sokkal emberségesebben a betegekhez és veszik őket ember számba? "

mert osztrákok, hogy finoman fogalmazzak

2015. máj. 20. 17:31
 16/19 anonim ***** válasza:

Mindig elborzadok, amikor hallom és látom, hogy az embereket a pénz motiválja abban, hogy orvos legyen. Ennek a hivatásnak, hiszen joggal nevezhetjük ezt már hivatásnak, nem a segítségről kellene szólnia azoknak akik kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek?

Semmi információval nem rendelkezek a bécsi egyetemről, de én személy szerint azt gondolom, hogy az orvosi anyanyelven is nehéz, de nem tudom te hogy állsz a némettel angollal. Azért azon mindenképp érdemes elgondolkodni, hogy vagy e olyan szinten hogy ez gördülékenyen menjen. Ha úgy látod igen, leszel, akkor pedig nincs lehetetlen, oda is be lehet kerülni és nyilván kemény munkával bent is lehet maradni. Egyébként azt gondolom, hogy a magyar orvosiknak és jó hírük van, szerintem pl. a Semmelweisről simán kijuthatsz Németországba vagy Ausztriába.

2015. máj. 21. 11:36
 17/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Az utolsónak:

Lehet nem olvastad, de írtam már egy kommentben, hogy NEM a pénz motivál, DE ha már elvégzek egy egyetemet, tanulok, küzdök azért, hogy diplomát kapjak, majd szakvizsgát tegyek, s leszek vagy 30 éves (inkább több) amire úgymond "normális" orvos leszek, akkor legalább az anyagiak ne jelentsenek problémát. Lehet itt álszenteskedni, de szerintem majdnem mindenkinek számít ez is.

Bocs, hogy ha már orvosi diploma, akkor olyan helyre mennék, ahol fizetnek is érte...:D

2015. máj. 22. 07:12
 18/19 anonim válasza:
100%

Valamilyen szinten mindenkit motival a penz. Azert kivancsi vagyok hanyan vegeznenek el egy 6 eves kepzest, ami radasul nehez is, ugy hogy utana nincsenek rendesen megfizetve. Az orvos ugyanolyan ember mint te, penzt szeretne keresni, csaladot szeretne alapitani es hasonlok.

Engem peldaul melyen felhaborit, hogy mindenfele kepzes nelkul mondjuk egy call centeres Magyarorszagon tobb penzt meg tud keresni, mint egy orvos vagy egy apolo.

De egy orvos sem szent, nyilvan motivalhat a kutatas vagy maga a gyogyitas, de ha a fizetesedbol 35-40 eves korod elott nem tudsz csaladot alapitani MOn, mig mashol kapkodnak utanad es jobb korulmenyeket biztositanak adott esetben 10szeres fizetes mellet, akkor azert sok motivaciod nem lesz MOn dolgozni

2015. máj. 31. 02:56
 19/19 anonim ***** válasza:

"Semmi információval nem rendelkezek a bécsi egyetemről, de én személy szerint azt gondolom, hogy az orvosi anyanyelven is nehéz, de nem tudom te hogy állsz a némettel angollal."

Ha nem áll elég jól a némettel, akkor se zavarják haza, osztrákéknál, akkor nyelvtanfolyamra járatják az egyetemen belül...

2015. jún. 1. 01:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!