Itthon szerzett jogi diplomával külföldön el lehet helyezkedni?
Igen, csak honosíttatni kell. (Vizsgákkal.)
Vagy pedig unión belül már dolgozhatsz magyar ügyvédként is, feltéve persze, hogy találsz olyan helyet, ahova felvesznek így.
Jézusom, az utolsó két válaszoló biztosan nem jogász, ha ekkora butaságokat írnak!
Az Első vagyok, és én ügyvédként dolgozom, szóval van rálátásom kicsit a dologra. (Főleg, hogy én is külföldre készülök).
Szóval:
- Persze, az angolszász országokban más a helyzet, nyilván, de induljunk ki abból, hogy nem csak angolszász országok léteznek Magyarországon kívül
- Az EU-n belül egy az egyben elfogadják a diplomát. Nyilvánvalóan persze, ahhoz hogy pl. Németországban Rechtsanwalt, vagy Spanyolországban abogado legyél, le kell tenni az ottani (szak)vizsgákat. Mondjuk elég érthető és logikus is ez... Viszont "ügyvéd" bármelyik EU-s országban lehetsz. Németország tele van magyar ügyvédekkel például.
- Jogi diplomával egyébként nem csak kifejezetten ügyvédi, bírói, ügyészi, közjegyzői... szóval nem csak klasszikus jogi munkát lehet végezni, hanem rengeteg mindent. Így például simán lehetsz Angliában magyar jogászként például valamilyen vállalatvezető. Oda jó a jogi végzettség, de tök független a jogrendszertől, mert oda inkább a gondolkodásmód kell.
- Tény és való, hogy viszont bizonyos jogi munkák állampolgársághoz (ráadásul a szerzett is sokszor kizárt) kötöttek, így például nem nagyon leszel mondjuk ügyész más országban.
- EU-s országokon kívül is bárhol (akár angolszász országban is!) honosíttathatod a diplomádat, azzal pedig az adott ország jogászává válsz, akkor már ott is működhetsz mondjuk attorney-ként!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!