Bécs ( WU) Nemzetközi gazdálkodás. Mennyire nehéz, egy németül jól beszélő, de a matekkal nem igazán boldoguló számára?
Ha nem érdekel, akkor ne vágj bele, mert megsínyled. Abban az esetben, mivel külföldön van, és idegen nyelven, beszélhetsz akármilyen jól, tudhatod akármilyen jól a matekot és az alapokat, annak ellenére, hogy a matekkal nem boldogulsz, szóval nem fogod tudni elvégezni.
Ha nem megy a matek, még anyanyelven is rizikós ez a szak, mert annak ellenére, hogy gazdasági szak, elég kemény matek van. Pláne a nemzetközi részen.
Ha tanulni akarsz, és külföldön, akkor ha ezek egyike hiányzik, hagyd a francba:
- elhivatottság
- érdeklődés
- kedv, affinitás
- jó nyelvtudás, azon a nyelven, ahol tanulni akarsz
- az "alaptárgyak" menjenek jól gimiben (nyelves szakokhoz nyelvek, magyar, esetleg töri, a gazdasági, műszaki pályához matek, fizika/közgazdaságtan, stb.)
- kitartás
- szorgalom
És egy jó tanács:
Sose válassz csak az alapján, hogy szerinted minek van jövője, vagy minek nincs. Ha nem szereted csinálni és nem érdekel, amit tanulsz, undorodni fogsz a végén a sulitól, majd attól a munkától, amit végezni fogsz, ha a szakmádban helyezkedsz el.
Nem fogod magad jól érezni. A munka egyébként is egy sarkalatos pont, de ha azt távolságtartóan végzed, na annál rosszabb nincs. Még akkor sem, ha mindez kényszerből lenne.
De elmesélem az én példám.
Nekem felvételinél három intézmény volt megjelölve, öt szakkal. Az öt szak három tök különböző irányban volt (művészet, természettudomány, műszaki).
Műszaki pályára mentem. Utáltam, gyűlöltem a szakomat, mert nem ezt akartam. Másodéves korom közepére voltam úgy vele, hogy van ebben azért szép is, és most, harmadéves korom végére jutottam el odáig, hogy igenis vannak ambícióim, terveim ezen a pályán. Művész leszek, de nem olyan művész, mint ahogy eredetileg terveztem. Félre ne értsd. Azért jelöltem meg ezt a szakot, mert ez is tetszett. Nem elsősorban, de úgy voltam vele, hogy "Na igen, ezt például szívesen csinálnám. Érdekel, fantáziát igényel, és igen, ha nem művész leszek, akkor ez."
Amíg viszont utáltam, irtóztam tőle, kínszenvedés volt a suli. Pedig itthon csinálom, Mo-n, magyar nyelven. De minden héten az az érzésem volt, hogy b@ssza meg megint fel kell kelni, mert órám van.
Szóval ne, ne menj oda, ha valamilyen mértékben nem akarod ezt csinálni. Márpedig, ahogy kifejtetted, nem akarod, csak ebben látsz "jövőt".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!