Valaki vett mar reszt erasmus programban?
Szeretnek kozepiskola utan reszt venni a programban. Hogyan kaphatok osztondijat? hova mehetek? mit kernek? mik kellenek hozza?
valaki tudd bovett tajekoztatot adni? tapasztalatok?
"Ki pályázhat?
Bármely magyar állampolgár, amennyiben (1) beiratkozott hallgatója valamely államilag elismert diplomát adó felsőfokú intézménynek, (2) befejezte tanulmányainak első évét, (3) a kinti tanulmányok folytatásához szükséges nyelvtudással rendelkezik, (4) jó tanulmányi előmenetelű, (5) az intézmény által kiírt pályázati űrlapot a megadott határidőig kitölti.
Mire lehet pályázni?
Mint Erasmus hallgató a program keretében lehetőség van részképzés folytatására min. 3 hónap, de maximum egy tanév időtartamig. A tanulmányutak célja féléváthallgatás, szakdolgozat elkészítése, illetve a szakos tanulmányokkal egybekötött szakmai gyakorlat lehet. Mindehhez a program pénzügyi támogatást nyújt."
Nálunk aki jelentkezett mindenki mehetett de halottam már olyat, hogy sok volt a jelentkező így nézték a tanulmányi átlagot, a nyelvtudásod szintjét.
Az, hogy hova mehetsz azt csak akkor fogod tudni mikor már egyetemre jársz és megkérdezed, hogy a Te egyetemednek hol van cserekapcsolata (minden sulinál más-más de szerintem tájékozódhatsz az egyetemek honlapján is).
Nem feltétlen muszáj viszont a szakodnak megfelelő partnerintézménybe menned. Nekem például a szakomnak megfelelően Ausztria, Németország és Norvégia volt a lehetőség. Az első kettő a német nyelvtudásom hiánya miatt kilőve, Norvégiát pedig drágának találtam (mások Erasmusos tapasztalatai alapján). Így végül én megnéztem, hogy a sulinkban más szakon hova lehet menni és így választottam Törökországot. Igaz nem azt tanultam amit itthon (tehát nem tudtam befogadtatni a kinti tárgyaimat) de az elvárt krediteket teljesítettem kint, itthon pedig a hazaérkezésem után mindenből levizsgáztam. (Egyébként a tanárok általában segítőkészek hiszen nagy lehetőség, hogy külföldön tanulj.)
Ösztöndíjat mindenki kap, hogy mennyit azt pontosan nem tudom mitől függ...például lehet attól, hogy mennyien mennek az egyetemről, hogy oszlik a keret, melyik országba mész, milyenek az ottani megélhetési lehetőségek.
De felhívják a figyelmet, hogy az ösztöndíj mindenre nem biztos, hogy elég...mindenképp legyen saját kereted is vagy otthoni támogatásod.
"Ösztöndíjban, melynek mértéke változó, de nem haladhatja meg a havi 500 Euro-t, illetve a teljes tanévre az 5000 Euro-t. Az Erasmus hallgató 200 euro/hó Erasmus támogatásnál kevesebbet nem kaphat az intézménytől."
Ha fizetned kell az egyetemi félévekért akkor amíg Erasmuson vagy mentesülsz ez alól.
Csak 1 alkalommal vehetsz részt a programban felsőfokú tanulmányaid során...ha csak 1 félévre mész akkor még hosszabbíthatsz még 1 félévre.
Ha már továbbtanulsz használd ki a lehetőséget! Az a félévem felejthetetlen. Rengeteg tapasztalat, új kapcsolatok alakulnak ki, fejlődik a nyelvtudásod. Én rengeteget utaztam a többiekkel szerencsére ehhez adott volt, hogy Törökországban bőven van gyönyörű látnivaló és nem a legdrágább ország és nagyon vendégszeretőek. :)Vezettem blogod ha érdekel milyen volt ott írj privátban és elküldöm a címet. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!