Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Valaki vett mar reszt erasmus...

Kittikeiri kérdése:

Valaki vett mar reszt erasmus programban?

Figyelt kérdés

Szeretnek kozepiskola utan reszt venni a programban. Hogyan kaphatok osztondijat? hova mehetek? mit kernek? mik kellenek hozza?

valaki tudd bovett tajekoztatot adni? tapasztalatok?

2014. jan. 28. 14:09
 1/2 anonim válasza:

"Ki pályázhat?

Bármely magyar állampolgár, amennyiben (1) beiratkozott hallgatója valamely államilag elismert diplomát adó felsőfokú intézménynek, (2) befejezte tanulmányainak első évét, (3) a kinti tanulmányok folytatásához szükséges nyelvtudással rendelkezik, (4) jó tanulmányi előmenetelű, (5) az intézmény által kiírt pályázati űrlapot a megadott határidőig kitölti.

Mire lehet pályázni?

Mint Erasmus hallgató a program keretében lehetőség van részképzés folytatására min. 3 hónap, de maximum egy tanév időtartamig. A tanulmányutak célja féléváthallgatás, szakdolgozat elkészítése, illetve a szakos tanulmányokkal egybekötött szakmai gyakorlat lehet. Mindehhez a program pénzügyi támogatást nyújt."

Nálunk aki jelentkezett mindenki mehetett de halottam már olyat, hogy sok volt a jelentkező így nézték a tanulmányi átlagot, a nyelvtudásod szintjét.

Az, hogy hova mehetsz azt csak akkor fogod tudni mikor már egyetemre jársz és megkérdezed, hogy a Te egyetemednek hol van cserekapcsolata (minden sulinál más-más de szerintem tájékozódhatsz az egyetemek honlapján is).

Nem feltétlen muszáj viszont a szakodnak megfelelő partnerintézménybe menned. Nekem például a szakomnak megfelelően Ausztria, Németország és Norvégia volt a lehetőség. Az első kettő a német nyelvtudásom hiánya miatt kilőve, Norvégiát pedig drágának találtam (mások Erasmusos tapasztalatai alapján). Így végül én megnéztem, hogy a sulinkban más szakon hova lehet menni és így választottam Törökországot. Igaz nem azt tanultam amit itthon (tehát nem tudtam befogadtatni a kinti tárgyaimat) de az elvárt krediteket teljesítettem kint, itthon pedig a hazaérkezésem után mindenből levizsgáztam. (Egyébként a tanárok általában segítőkészek hiszen nagy lehetőség, hogy külföldön tanulj.)

Ösztöndíjat mindenki kap, hogy mennyit azt pontosan nem tudom mitől függ...például lehet attól, hogy mennyien mennek az egyetemről, hogy oszlik a keret, melyik országba mész, milyenek az ottani megélhetési lehetőségek.

De felhívják a figyelmet, hogy az ösztöndíj mindenre nem biztos, hogy elég...mindenképp legyen saját kereted is vagy otthoni támogatásod.

"Ösztöndíjban, melynek mértéke változó, de nem haladhatja meg a havi 500 Euro-t, illetve a teljes tanévre az 5000 Euro-t. Az Erasmus hallgató 200 euro/hó Erasmus támogatásnál kevesebbet nem kaphat az intézménytől."

Ha fizetned kell az egyetemi félévekért akkor amíg Erasmuson vagy mentesülsz ez alól.

Csak 1 alkalommal vehetsz részt a programban felsőfokú tanulmányaid során...ha csak 1 félévre mész akkor még hosszabbíthatsz még 1 félévre.

Ha már továbbtanulsz használd ki a lehetőséget! Az a félévem felejthetetlen. Rengeteg tapasztalat, új kapcsolatok alakulnak ki, fejlődik a nyelvtudásod. Én rengeteget utaztam a többiekkel szerencsére ehhez adott volt, hogy Törökországban bőven van gyönyörű látnivaló és nem a legdrágább ország és nagyon vendégszeretőek. :)Vezettem blogod ha érdekel milyen volt ott írj privátban és elküldöm a címet. :)

2014. jan. 29. 15:26
 2/2 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a választ, a részletes tájékoztatást :))
2015. febr. 7. 15:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!