Melyik opció tűnik a legésszerűbbnek?! Külföldi és Magyarországi egyetemisták véleményeire volnék kíváncsi!
AKI VÉGIGOLVASSA ANNAK ÖRÖK HÁLÁM! :)
Nos, jövőre fogok érettségizni, de már most foglalkoztat a jövőbeli iskola kérdése. Ellátogattam az Educatio 2014 "kiállításra" is, hogy mindennel tisztában legyek. Turizmus és vendéglátás szakra szeretnék menni, egy régi álmom valósulna meg. Találtam 3 iskolát, amivel nagyon nagyon szimpatizálok, és erről szeretnék tapasztalatokat, véleményeket kérni..
1. HTMI Egyetem, magániskolaszerűség Svájcban
Amit a fickó mondott nekem, azok által nagyon jó suli. Gyönyörű helyen van, a tanárok jó arcok, és megagigaszuperszinten tanítanak (elvileg). Folyamatosan van fizetett gyakorlat több csillagos szállodákba illetve éttermekben.. és tényleg nagyon jó a lakóhely, igényes és modern, van edzőterem, szóval minden király. Csak éppen a tandíj, könyvekkel, munkaruhával meg mindennel együtt 4 milla 1 százezer évente.. ez azért húzós számomra, főleg hogy nagycsaládosok vagyunk, és vannak ilyen-olyan kisebb nagyobb anyagi problémák. (Az ár ösztöndíjas, a magyaroknak jár az ösztöndíj és így is 17500 svájci frank..). De viszont garantálják az elhelyezésemet tehát adnak munkahelyet és 2100 frankot fizetnek a gyakorlatért..(egy hónapban).
2. Shannon College Írországban
Gyönyörű helyen, ismételten egy nagyon jó suli. Ugyanúgy hotel menedzsmenttel foglalkozik, azonban itt nincs tandíj, csupán egy 2 milla 3 százezres kiadás amiben ismételten a könyvek, a munkaruha, a lakhatás minden minden benne van. És hát igen, ez is pénzben problémás..
3. Gazdasági Fősuli Budapesten, Turizmus és vendéglátás
Ezt látom a legvalószínűbbnek ha pénzkérdésről lenne szó, hiszen a jegyeim elég jók, az átlagom 4,7-4,8 között mozog.. úgyhogy ha bejutnék államira az több mint jó lenne.
Én Svájcba szeretnék menni, ha kell vért izzadva dolgozok a nyáron és amikor tudok.. gyűjtöm a pénzt.
De szerintetek?
Mennyire érdemes külföldön tanulni, és itthon? Ésszerűbb ha itthon elvégzem a sulit és utána megyek ki munkálkodni? Esetleg más országban van valami szupi lehetőség? Vagy egyáltalán nem érdemes kimenni?
Mit tanácsoltok?
Szerintem érdemes kint tanulni, főleg akkor, ha utána külföldön is szeretnél dolgozni.
Hiba mondják, hogy a magyar oktatás ilyen meg olyan szupi, vszínűleg ha Svájcban később munkát keresel, akkor jobban fog tetszeni nekik, ha ott végeztél.
De a másik dolog, hogy azért adósságba verni a családot emiatt nem biztos, hogy ésszerű.
Erre gondolom fel kellene vennetek vagy 10 millió hitelt, vagy akár még többet.
Miért nem a szüleiddel beszéled át a helyzetet? Hiszen az tuti, hogy nem te fogod fizetni, hanem ők. Hiába dolgozol nyáron, azért 4 milliót nem fogsz összeszedni, és még az is csak egy évre lenne elég.
Sőt, ebben még csak a suli van benne, a megélhetés (kaja, utazás) nem.
A szüleiddel kell beszélni, hogy mennyit tudnak rászánni a tanításodra úgy, hogy ne rokkanjon bele az egész család.
Kicsit utánanéztem a fősuliknak. A világranglistára nem rakták fel egyiket sem, valószínűleg a azért, mert nem egyetemek (bár pl a BME sem volt rajta, míg az ELTE, Szeged igen).
Az, hogy egy egyetem mely másik egyetemekkel ápol szoros kapcsolatot, rengeteget elárul. A svájci fősuli az Edinburghi Napier fősulival tart fent csereprogramot. A Napier Skócia leggyengébb oktatási intézménye (a sok közül, tehát nem utolsó az 5-ből vagy hasonlók). Járt is oda ismerősöm, 2 hónap után hazajött. Ergó a svájci fősuli valószínűleg nem nagy szám, csak jól reklámozzák magukat a honlapjukon. Véleményeket nem találtam róla, pedig egy elismertebb egyetemekről/fősulikról legalább 1-2 fórumon említést tesznek és a Google kidobja a találatokat.
Az ír fősuli (nem egyetem!) dettó, de róla még kevesebb oldal jött ki.
A BGF-ről én úgy látom a magyarok töltögették a reklámanyagaot, vicces a rangsorolási szekció :D 4 felvi-hu-s besorolás, mint ha az érdekelné a külföldieket...
De tegyük félre a saját hülyeségünket és túlbuzgóságunkat! BSC-től doktoriig állítólag mindent meg lehet szerezni. Rangsorban (már ha létezik ezekről) szerintem akár még a svájci vagy ír egyetemek felett is állhat. Kérdés, akarsz e írországban vagy svájcban dolgozni. Nyilván jobb esélyeid vannak az adott országok diplomájával, mint a magyarral. De nem lehetetlen, csupán nehezebb kijutni magyar diplomával. Ha elhelyezkedsz managerként egy nagyobb cégnél (lásd Mariott vagy Meridien), onnan a megfelelő kapcsolatok kiépítésével bárhová kijuthatsz. Kérdés az is, mekkora esélyed lesz egyáltalán munkát találni a szakmádban MO-n, amikor a turizmus és vendéglátás haldoklik. Nyilván svájcban nem ez a helyzet.
Ezek alapján én kizárnám az ír egyetemet. A svájci ugyan biztos vagyok benne, hogy nem egy jó egyetem, de az elvégzése után nagyobb esélyed lenne külföldön munkát találni, illetve megtanulnál egy nyelvet. A költségeket csak akkor éri meg, ha biztosan találsz munkát/ösztöndíjat és abból el tudod látni magad. Ha pedig nincs pénz, akkor BGF.
17500 frank evente, de 2100 frankot adnak havonta.
No, abbol vedd le hogy szallasra elmegy ezer frank korul (valahol lakni kell es az nem olcso foleg Svajcban), meg ott a TB nem olyan mint nalunk, Lamal-t kell fizetned (hacsak nincs valami kitetele hogy osztondijasokkal mashogy van), de abbol a 2100 frankbol jo esetben 500-at ha felre tudsz tenni szerintem. Persze nem tudom melyik varosban laknal, erdemes a lakasaraknak utananezni.
Amugy meg az a velemenyem hogy ha van valami amire nem hulyeseg hitelt felvenni, akkor ez az. Ha magadba fekteted, kepzed magad, es meg ha most nehez is lesz foleg elso evben, akkor is a jovodet alapozod meg vele.
Utana a suli mellett dolgozhatsz is valamit, abbol is osszejon valamennyi.
Szoval en azt mondom hogy meg vert izzadva is, ha mod van ra, vagj bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!