Aki elvégzi Magyarországon a jogi egyetemet, az csak itthon tud elhelyezkedni vele?
Nem, csak pl. nem lehetsz ügyész, közjegyző vagy bíró, mert az mindenhol (illetve tudtommal mindenhol) állampolgársághoz kötött - és eredeti, nem pedig szerzett állampolgársághoz.
Én azt hiszem, hogy a bírósági végrehajtó is ebbe a körbe tartozik, de erre nem mernék megesküdni, persze utána lehet nézni.
Lehetsz azonban az unión belül magyar ügyvéd is akár, vagy mondjuk külön vizsgával Rechtsanwalt, abogado... (tehát az adott ország ügyvédje). Ha magyar ügyvédként dolgozol kinn, akkor is láthatsz el képviseletet, csak bizonyos megkötésekkel.
Ezen kívül pedig bármilyen jogi munkakörben dolgozhatsz, ami nem ez a hagyományos jogi munka: lehetsz vállalatvezető, jogi munkatárs, ügyintéző... Rengeteg minden.
Ha akár kinn, akár még itthon elvégzel (egyetem után, mivel amúgy a jogi képzés egységes és nem kell/lehet szakosodni!!) egy európai uniós vagy nemzetközi jogi szakjogászképzést, akkor persze még könnyebb a helyzet. Főleg, ha jó (szakmai) nyelvtudásod is van hozzá, esetlegesen már eleve tanultál kinn Erasmussal, vagy LLM-et csinálsz külföldön...
Szóval azért vannak lehetőségek. :)
Ügyvédjelölt
Igen, kedves Utolsó, képzeld el, hogy ezzel én is tisztában vagyok.
Ugyanakkor itthon is el lehet helyezkedni nemzetközi joggal foglalkozó területen (olyan ügyvédi irodában, esetleg nagy nemzetközi vállalatnál, vagy szervezetnél), és ugyanígy kinn is el lehet.
Jelenleg ez az, amit itthonról lehet tanulni, és elősegíti a kinti elhelyezkedést, senki nem mondta, hogy utána kinn az embernek nem kell képeznie magát az adott jogrendszer ismereteit illetően.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!