Romániában tényleg sokkal nehezebb a suli mint Magyarországon?
A LEGKÖNNYEBB DOLGA AZ ANGOLOKNAK VAN
OLVASSATOK EL EGY-KÉT SZÖVEGET ÉS KIDERÜL HOGY SZINTE SEMMIT NEM TANULNAK
A matek tényleg nehezebb Romániában (matek-infó tagozatra jártam ezelőtt három esztendővel), de itt is vannak fokozatok. A profiltól függ, hogy M1 vagy M2 a matek szintje. A 2-es nem annyira nehéz... az érettségin szerintem tízesre (nálunk ez az 5-ös) tudtam volna oldani a tételt, de a mienk eléggé rázós volt :)
Azon kívül meg... szerintem is iskolafüggő, már ami a többi tantárgyat illeti. Főleg nyelvek terén jobban áll az anyaország - legalábbis én így gondolom. És azért volt alkalmam több suliba is bejárni/szétnézni ott, mert az egyetemen nyelvekre szakosodtam :)
Én is ugyanazt tudom mondani, amit előttem már jónéhányan: nem annyira az országtól, mint inkább az iskolától és/vagy a tanártól függ. Én Egerben végeztem, de Romániában tanítok (közben 4 évet dolgoztam Mo-on is, tehát viszonylag közelről látom mindkettőt.)
Itt talán annyiban nehezebb az iskola, hogy itt a tankönyvek nagy része borzalmas. Éppen ezért, a tanárok nagy része, ha csak teheti, gyakran a Mo-i tankönyveket (is) használja. Egyébként a tananyag nagyjából ugyanaz, legfeljebb a fel- és elosztásban különbözik.
Én biológiát tanítok, és az én meglátásom az, hogy ezt a tantárgyat jóval alacsonyabb szinten követelik itt, mint Mo-on. Természetesen, a béka itt is béka, és a DNS is ugyanaz, és egy jó tanár - függetlenül attól, hogy a határ melyik oldalán tanít -, nagyjából ugyanazt a tananyagot adja le.
Tehát, ha ide akarsz jönni, nem hiszem, hogy a tananyaggal lenne problémád. Valószínűleg nem fog nehezebben menni az átállás, mintha Mo-on belül váltanál iskolát, legfeljebb még bejön 1-2 plusz tantárgy (pl. román nyelv és irodalom, magyarság története stb.), na meg egy más kultúra, közeg stb.
Megjegyzem, én a Mo-i oktatást sokkal logikusabbnak és szervezettebbnek találom, mint az ittenit, de nem egy ottani kollégával beszéltem, aki onnan éppen fordítva látja.
a kérdezőnek írnám: én építőipari szakközépbe jártam, ott pont ez volt az első és másodéves matek..ja és akkor csak 8 osztály volt, utána mentünk továbbtanulni.Mindez 1990-ben..
Volt több romániai érettségizett ismerősöm, de remélem senkit nem bántok meg ha leírom hogy kb egy szakmunkás szintjén voltak.Számítástechnikából meg általános iskolás szinten...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!