Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Hogy lehet bejutni halandónak...

Hogy lehet bejutni halandónak az MIT-ra?

Figyelt kérdés
tudom, hogyha "párezer" usdot fizetsz félévente, akkor lehet, de másképp? amerikai állampolgároknak ingyenes?
2012. jún. 2. 18:28
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Hát, ha jól tudom, oda csak halandók járnak, maximum az életművük teszi őket egyszer halhatatlanná...talán. :)

Viccet félretéve, *csak* pénzzel semmiképpen nem lehet bekerülni. Aki azt mondja, hogy igen, az bizony nagyobb mesemondó, mint Benedek Elek. :) Természetesen nagyon drága a képzés (tandíj, egészségbiztosítás stb.) és Boston / Cambridge környéke is a legdrágábbak közé tartozik az Egyesült Államokban.

Nem túl konkrét a kérdésed. Mennyi idős vagy? Nem pontos választ kérek, csak hogy középiskolás vagy egyetemista vagy-e. Undergraduate (tehát BSc) vagy graduate (MSc vagy PhD) képzésre szeretnél jelentkezni? Teljes képzésre vagy pl. visiting student-nek?

A tandíj nem minden amerikai állampolgár számára ingyenes, csupán azoknak, akiknek a családi jövedelme nem haladja meg az évi 75000 dollárt. Azt nem tudom, hogy a külföldi diákokra is érvényes-e ez, viszont az biztos, hogy ha felvesznek PhD képzésre (BSc és MSc esetében kissé neccesebb anyagi támogatáshoz jutni), annak nagy valószínűséggel elengedik legalább a fél tandíját és "zsebpénzt" (stipend - megélhetési pénz, kvázi fizetés) is kapnak. Ezt persze általában TA (segédtanár) és RA (kutatóasszisztens) feladatok ellátásáért kaphatod, vagy pedig úgynevezett fellowship-et nyersz el, de rövidebb időre szokott szólni. S mivel "need blind" az egyetem (vagyis anyagi helyzettől függetlenül annyi pénzt adnak, amennyiből fedezni tudod a tanulmányi és megélhetési költségeidet), külföldiként nagyobb esélyed van az anyagi támogatásra, mint pl. egy state flagship-en. Persze bekerülni marha nehéz, mégiscsak a világ top 5 egyetemei közé tartozik.

Sajnos az undergrad képzésről nem igazán tudok nyilatkozni. Talán annyit, hogy érdemesebb máshol csinálni az undergrad képzést, és inkább majd MSc-re vagy PhD-ra (vagy a kettő kombinációjára) jelentkezni az MIT-ra. Az MIT ugyanis kifejezetten kutatóegyetem, tehát az undergrad képzés meglehetősen...hát...nem azt mondom, hogy gyenge, viszont az ott tanító professzoroknak - bármilyen brilliánsak is legyenek - általában nem erőssége a BSc-s tárgyak oktatása (tisztelet a kivételnek). De az undergrad képzésre vonatkozó megjegyzéseimet ne vedd készpénznek, nem saját tapasztalat, hanem olyanoké, akik ott végezték a BSc-t. A másik dolog az, hogy sokkal könnyebb PhD képzésre bekerülni pl. Magyarországról, mint egy magyar gimiből, és sokkal nagyobb az esély arra, hogy teljes anyagi támogatásban részesülj. Nem azt mondom, hogy könnyű, sőt...csak hogy sokkal inkább megvalósítható.

A felvételi követelményeket itt most inkább nem részletezném (a standard felvételi anyag ugyebár graduate képzés esetén: TOEFL vagy IELTS, GRE (már ahol), motivációs levél + kutatási terv, transcript (az eddigi érdemjegyeid kivonata - valami olyasmi, mint az Europass, amit a diplomához adnak), nyilatkozat az anyagi helyzetedről, általában három ajánlólevél egyetemi tanároktól), ugyanis utána lehet nézni elég sok helyen. Az MIT egyes tanszékeinek a különböző felvételi kívánalmait pedig itt találod: [link]

Az undergrad képzésre való jelentkezés egy kicsit más tészta. Mondom, arról nincs tapasztalatom első kézből, de annak is utána tudsz nézni az adott tanszék honlapján.

Ha bármi egyéb kérdésed van, nyugodtam írhatsz privátban.

2012. jún. 3. 19:39
 2/7 anonim ***** válasza:

*"sokkal könnyebb PhD képzésre bekerülni pl. Magyarországról, mint egy magyar gimiből"

Na, ezt baromi értelmesen sikerült megfogalmaznom. Úgy értettem, hogy PhD képzésre sokkal könnyebb bekerülni pl. Magyarországról, mint ha ugyanúgy Magyarországról rögtön gimiből jelentkeznél Bsc-re.

Előző voltam.

2012. jún. 3. 19:44
 3/7 A kérdező kommentje:
köszi a tartalmas választ. Még egyetemválasztás előtt állok, tehát még gimis vagyok. Repülőmérnök szeretnék lenni, ezért szerintem a BME-re megyek Bsc-re, aztán majd meglátjuk. Gondolkodtam Ausztriában, mert közel van, tehát nem is kellene kolesz, de igazából nem fogott meg egyik egyetem se(nem mintha olyan sokat ismernék, csak úgy hír alapján :D). az Mit pedig igazából csak álmodozom, nemhiszem, hogy valaha is be tudok oda kerülni. Neked milyen kapcsolatod van a mitval ha szabad tudni? :D
2012. jún. 3. 20:36
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Mondjuk azt nem allitanam, hogy BA-n gyenge lenne az MIT. Igen, a diakok tobbsege grad diak, MA vagy PhD, de ez elmondhato a Harvard-rol is. A Princeton (vagy Cambridge, Oxford, de a Yale is) pl. puszta szamok alapjan foleg az undergrad. oktatasra fokuszal, de ketlem, hogy lenne barki, aki azt mondana, ezek nem 'kutatoegyetemek', hiszen a kutatasuk a vilag abszolut csucsain van. (Na jo, a Yale kicsit -nagyon- inkabb human, mint real kutatasokban eros).

A kerdes az, hogy a kituno jegyeiden, kituno erettsegiden (foleg nemzetkozi erettsegi), es felsofok folotti nyelvtudasodon kivul milyen versenyeredmenyeid vannak, ti. az elobbiek a teljes alapot kepezik.

De a kerdesbol (penzel be lehet kerulni, amerikaiaknak esetleg ingyenes) az jon le, hogy a kerdezonek sok fogalma nincs az amerikai oktatas mibenleterol, es az egyetemekrol.. (no offense)

2012. jún. 4. 04:24
 5/7 anonim ***** válasza:

Nem, én se azt akartam mondani, hogy gyenge, csak hogy nem az a fő profilja. Rosszul fejeztem ki magamat.

Azért javasoltam a kérdezőnek inkább a graduate képzést, mert ha rögtön gimi utána menne, valóban a kitűnő jegyek, kitűnő nemzetközi érettségi, felsőfok fölötti nyelvtudás mellett versenyeredményekre lenne szükség. Viszont, ha Magyarországon megcsinál mondjuk egy MSc-t minimum jó eredménnyel (de kiváló diplomamunkával), részt vesz kutatóprojektekben, nemzetközi konferenciákon, esetleg publikál vagy tanári asszisztenskedik / demonstrátorkodik is, akkor sokkal nagyobb esélye van annak, hogy felveszik, mint ha rögtön gimi után próbálkozik.

Persze, hogy fogalma sincs a kérdezőnek az amerikai oktatási rendszerről. Nekem se volt annyi idős koromban. Kérdezni azért lehet. :)

A kérdezőnek: Most kezdem majd a PhD-t az MIT-n. Úgyhogy sok tapasztalatom még nincs, viszont a felvételi procedúrát végigszenvedtem.

2012. jún. 4. 21:58
 6/7 anonim ***** válasza:
Senkinek sem ingyenes az egyetem, ugy mukodik, hogy vannak state/public meg private egyetemek, az elobbin alacsonyabb a tandij a helyi lakosoknak, akik abban az allamban/regioban elnek, a kulfoldieknek altalaban nagyon dragak. A privat egyetemek nem kulonboztetnek meg nemzetiseg szerint, mindenkinek ugyanannyi a tandij. Az a kulonbseg, hogy mennyi tamogatast kapsz, ill. milyet. Az allamtol te nem kaphatsz tamogatast, mert nem vagy amerikai. De az egyetemrol igen, es az teljesitmenyfuggo, nem fugg a nemzetisegtol. A public egyetemeken is van olyan, hogy a kulfoldi diakok tamogatast kapnak, akar az allamtol is, vagy magan alapitvanyoktol (ezt alt. kulon kell megpalyazni) de ezek altalaban nem olyan nagy mertekuek.
2012. jún. 6. 00:33
 7/7 anonim ***** válasza:
Attól is függ, hogy melyik magyar egyetemről akarsz bekerülni, pl bsc/msc után az eltéről a legkedvezőbb természettudományos szakokra menni, de ha kimondottan mérnök szakra mész akkor meg a bme a jó választás
2024. máj. 25. 13:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!