Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Az ösztöndíj mit jelent? Ha...

Az ösztöndíj mit jelent? Ha valaki külföldi ösztöndíjat nyer akkor mit fizetnek neki?

Figyelt kérdés
2009. jún. 5. 23:22
 1/5 anonim ***** válasza:
A tandíját vagy annak egy részét.
2009. jún. 5. 23:25
 2/5 anonim ***** válasza:

ösztöndíja válogatja.

én egyről tudok neked mesélni, amivel én voltam kint fél évet Németországban. az Erasmus ösztöndíj volt.

ennél nincs tandíj, mert adok-kapok, mi megyünk, ők jönnek alakon működik (ennyire nem egyszerű, de ez a lényege), itt maga az osztöndíj a megélhetést szolgálja, hogy legyen miből enned, legyen hol aludnod stb. viszont a dolog úgy épül fel, hogy csak a két ország közötti jövedelmi különbségeket egyenlíti ki, azaz nekem is le kellett rakni az asztalra jócskán. (a németeknek van egy saját szabályozásuk, hogy mennyi pénzt kell tudni felmutatnia az embernek, ha ott akar tanulni. az ösztöndíj nem volt annyi. volt is baj a vízummal, mert egyösszegben kellett bemutatni a hiányzó összeget egy bankszámlán)

2009. jún. 6. 00:38
 3/5 anonim ***** válasza:
Tesóm ösztöndíjjal van kint az USA-ban, annyit jelent, hogy havonta kap 2200 usd-t, tandíja nincs.
2009. jún. 8. 16:34
 4/5 anonim ***** válasza:
79%

Az adott ösztöndíjat kell megnézni. Általában ha már ösztöndíjad van az azt jelenti hogy tandíjat nem kell fizetned. A jobb ösztöndíjak adnak egy korrekt havi juttatást, plusz sok esetben az útiköltséget is állják, illetve néha társadalombiztosítást.

Moszkvában a Puskin Intézet + MÖB ösztöndíjával nekem tandíjmentes volt, állták az útiköltséget átalányban amiből kijött simán a repjegy odavissza, vízum díjmentes mert tanulói, plusz még egy kis pénzt is adtak (igaz az nem volt elég egy hónapra, de közben kaptam az otthonit is szóval rendben.)

Most franciáknál vagyok, az ösztöndíjam révén tandíjmentesen, kifizették a repjegyemet, az itteni társadalombiztosítást teljesen, plusz havi 767 euró (persze a szállás itt drága, kb 300 euró per hó).

Erasmussal is voltam annó, de az nem fizet sokat, szóval ha nincs saját forrás akkor azt nem ajánlom

2009. jún. 12. 10:48
 5/5 anonim ***** válasza:

Utolsó!

Sajnos már törölted magad, így nem tudok neked privátot írni!

Ha valaki ismeri amit írt, akkor segítene?

A Puskin Intézet + MÖB ösztöndíja azt két külön ösztöndíj külön pályázattal vagy a két szervezet közösen ad ösztöndíjat a kinti tanulmányhoz?

Ez nyilván néhány hónapos, nem nyári nyelvi ösztöndíj.

Tényleg ilyen sok mindent finanszíroz?

Tudom, hogy már régi a kérdés és sok idő eltelt, nézek aktuális infokat is.

Nehéz elnyerni? Persze, hogy ma már könnyebb vagy éppen nehezebb azt valószínű a válaszoló nem tudná megmondani.

Inkább csak hogy nehéz volt-e.

A kollégiumi lakhatás is része volt az ösztöndíjnak, így nem kellett érte külön fizetni?

2018. febr. 27. 14:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!