Azt hallottam, hogy Ausztriában ingyenesek az egyetemek. Igaz ez? És vannak hátrányai az Ausztriában tanulásnak?
Köszi a gyors választ:)
És milyen papírok kellenek?
Első vagyok... Ezek szerint az hogy mi az olcsó és a drága az igen relatív. 180-200 ezer forint az nekem igencsak drága. Egyetemistaként Pesten, olyan 60 ezerből kilehet jönni havonta ketten bérelve egy kis alacsony rezsis albérletet, hazautazással, kajával, bérlettel, mindennel. Ha többen bérelnek egy nagyobb lakást az sem lesz ennél olcsóbb. Átlagban szerintem egy jó fogással ennyiből ki lehet jönni mindennel bőven, koliban jóval olcsóbban is. Tegyük fel a tandíj 200 ezer forint félévente, akkor az 400 ezer plusz mondjuk számoljuk egész évre (12 hónapra) az albit és az összes költséget is csak hogy egyszerűbb legyen. Az 12*60 azaz 720 ezer forint, azaz Budapesten egy év 1 millió 120 ezer körül jön ki.
Bécsben igaz nem kell tandíjat fizetni, de ha csak 600 eurós minimum határral számolunk, átszámolva mondjuk 180 ezer forintra, akkor az 12 hónapra több mint két millió forint és ez az ami nem mindegy.
Arról nem is beszélve, hogy eleinte lehet nem talál magának lakótársat, lehet nem talál magának diákmunkát stb, amíg be nem illeszkedik az ember, addig sajnos nem egyszerű ez. Persze ha az embernek van rá pénze, akkor miért ne?
Lényeg a lényeg, a legtöbb most bajba került diák ezt sajnos nem igen teheti meg, avagy azt hiszi hogy megteheti, de még sosem számolt utána... Érdemes azért a családdal leülni és egy nagy online böngészéses esti programot szervezni megnézni az átlag albérlet árakat, érdeklődni, hogy az itthoni árakhoz képest kint mi van és utána számolni kicsit, hogy biztosan jobban jár-e ezzel az ember. Én nem vagyok semmi jónak az elrontója, csak ezt most annyira felfújták, hogy fú Bécsben ingyen egyetem, de abba senki nem gondol bele, hogy ez mennyi többletköltséggel jár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!