Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Ha külföldön szerzek diplomát...

Ha külföldön szerzek diplomát építészként, honnan tudhatom meg, hogy ezt elfogadják-e itthon és milyen tervezési jogosultságokkal jár?

Figyelt kérdés
Még csak tervezem, hogy Németországban kezdem el az egyetemet. Kihez forduljak, hogy megtudjam, mennyit ér itthon egy német diploma?
2011. nov. 26. 23:41
 1/3 anonim ***** válasza:

írsz egy emailt a mérnöki kamarának és akkor megválaszolják.

Elfogadni elfogják, viszont a tervezési jogosultsághoz kell 3 év munkatapasztalat, ami kérdés hogy csak Mo.-on való tapasztalatot fogadják-e el vagy jó a német is.

2011. nov. 27. 00:02
 2/3 anonim ***** válasza:

Az a helyzet, hogy mostanában inkább fordítva szokás ezt a kérdést feltenni ;), viszont ha csak most kezded, akkor persze lehet értelme... (a fél évfolyamom külföldön dolgozik).

Hogy 8-10 év múlva mit hol fognak elfogadni, azt természetesen nem tudhatjuk, de ma az én BME-s diplomámat az EU-ban mindenhol elfogadják építész diplomának (pedig építészmérnök diploma), nyilván akkor ez visszafelé is igaz. Amúgy a páromnak német építészmérnök diplomája van, és leszűrtük, hogy a két képzés egy tipikus franciával, spanyollal vagy angollal összevetve meglehetősen hasonlónak mondható.

A magyar képzés egyébként műszaki szempontból tartja magát erősnek, ha valaki kekeckedik, akkor ezen a területen kekeckedhet.

Ez a kérdés egyébként akkor életbevágó főleg, amikor olyan állást szeretnél megpályázni, ahol nem tervezésről van szó, csak kell hozzá építész(mérnök) végzettség. Tervezési munkánál a portfólió sokkal többet nyom a latba, ha az tetszik, akkor jóindulatúan kezelik a papírjaidat is.

A tervezési jogosultság külön kérdés: sem Magyarországon, sem Németországban nem jár együtt a diplomával, semmilyen formában, hanem csak meghatározott idejű, meghatározott típusú igazolt diploma utáni szakmai tevékenység (értelemszerűen egy tervezési jogosultsággal rendelkező kolléga felügyelete mellett) után kérhető. Nem tudom, már megint épp hogy áll a magyarországi szabályozás: amikor elkezdtem az egyetemet, még automatikusan járt az E2, aztán talán harmadéves voltam, amikor kitalálták, hogy kell két év gyakorlat az E2-höz és még három az E1-hez, aztán átszabták a jogosultságok rendszerét, és kitalálták, hogy a korlátlan E-hez kettő plussz ÖT év gyakorlat kell, nem tudom, hét év múlva mit lesz az aktuális elvárárás.

Nemzetközi pályázatoknál pedig általában az nevezhet, akinek a saját országának szabályai szerint megvan a szükséges jogosultsága.

Amúgy valóban, az Építészkamara az istencsászár, őket kell megkérdezni, méghozzá írásban, de természetesen ők is csak azt fogják tudni megmondani, hogy MOST mit fogadnak el.

2011. nov. 28. 15:05
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ! :)

Azért nem fordítva teszem fel, mert külföldön szeretnék tanulni, sőt talán élni is, de úgy, hogy biztos legyek benne, hogy ha valaha hazaköltözöm, itt is munkát kaphatok.

A kiírásod szerint a BME és egy-egy német egyetem képzése hasonló. Ennek örülök, viszont attól tartok, hogy kint talán nem olyan színvonalas egyetemet választanék, mint itthon a BME-t, amiről tudom, hogy nagyon jó...

2011. dec. 5. 09:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!