Ha külföldön szerzek diplomát építészként, honnan tudhatom meg, hogy ezt elfogadják-e itthon és milyen tervezési jogosultságokkal jár?
írsz egy emailt a mérnöki kamarának és akkor megválaszolják.
Elfogadni elfogják, viszont a tervezési jogosultsághoz kell 3 év munkatapasztalat, ami kérdés hogy csak Mo.-on való tapasztalatot fogadják-e el vagy jó a német is.
Az a helyzet, hogy mostanában inkább fordítva szokás ezt a kérdést feltenni ;), viszont ha csak most kezded, akkor persze lehet értelme... (a fél évfolyamom külföldön dolgozik).
Hogy 8-10 év múlva mit hol fognak elfogadni, azt természetesen nem tudhatjuk, de ma az én BME-s diplomámat az EU-ban mindenhol elfogadják építész diplomának (pedig építészmérnök diploma), nyilván akkor ez visszafelé is igaz. Amúgy a páromnak német építészmérnök diplomája van, és leszűrtük, hogy a két képzés egy tipikus franciával, spanyollal vagy angollal összevetve meglehetősen hasonlónak mondható.
A magyar képzés egyébként műszaki szempontból tartja magát erősnek, ha valaki kekeckedik, akkor ezen a területen kekeckedhet.
Ez a kérdés egyébként akkor életbevágó főleg, amikor olyan állást szeretnél megpályázni, ahol nem tervezésről van szó, csak kell hozzá építész(mérnök) végzettség. Tervezési munkánál a portfólió sokkal többet nyom a latba, ha az tetszik, akkor jóindulatúan kezelik a papírjaidat is.
A tervezési jogosultság külön kérdés: sem Magyarországon, sem Németországban nem jár együtt a diplomával, semmilyen formában, hanem csak meghatározott idejű, meghatározott típusú igazolt diploma utáni szakmai tevékenység (értelemszerűen egy tervezési jogosultsággal rendelkező kolléga felügyelete mellett) után kérhető. Nem tudom, már megint épp hogy áll a magyarországi szabályozás: amikor elkezdtem az egyetemet, még automatikusan járt az E2, aztán talán harmadéves voltam, amikor kitalálták, hogy kell két év gyakorlat az E2-höz és még három az E1-hez, aztán átszabták a jogosultságok rendszerét, és kitalálták, hogy a korlátlan E-hez kettő plussz ÖT év gyakorlat kell, nem tudom, hét év múlva mit lesz az aktuális elvárárás.
Nemzetközi pályázatoknál pedig általában az nevezhet, akinek a saját országának szabályai szerint megvan a szükséges jogosultsága.
Amúgy valóban, az Építészkamara az istencsászár, őket kell megkérdezni, méghozzá írásban, de természetesen ők is csak azt fogják tudni megmondani, hogy MOST mit fogadnak el.
Köszönöm a választ! :)
Azért nem fordítva teszem fel, mert külföldön szeretnék tanulni, sőt talán élni is, de úgy, hogy biztos legyek benne, hogy ha valaha hazaköltözöm, itt is munkát kaphatok.
A kiírásod szerint a BME és egy-egy német egyetem képzése hasonló. Ennek örülök, viszont attól tartok, hogy kint talán nem olyan színvonalas egyetemet választanék, mint itthon a BME-t, amiről tudom, hogy nagyon jó...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!