Mit kell tennem, hogy külföldön tanulhassak (nyelvvizsga, érettségi, felvételi)? Fizetős, kb mennyi? Érdemes? Többet ér egy külföldi diploma, mint a magyar? Ti hol és mit tanultok?
Van elet otthon is, csak lelkesnek es ambiciozusnak kell lenni.
Ettol fuggetlenul a kulfoldi diploma mindenkepp megeri, persze csak ha van penzed. Orszagtol, varostol, egyetemtol fuggoen szazezrektol milliokig mehet az eves tandij, mindenhol mas, ennek az egyetem honlapjan tudsz utanajarni, tehat elobb talalnod kell egy szimpatikus szakot.
Nyelvvizsgabol minimum egy angol kozepfok kell (vagy ha az nincs, akkor az adott orszag sajat nyelvebol), tehat az oktatas nyelvet kell jol beszelned.
Az erettsegit altalaban be tudod szamittatni (de ennek is az adott egyetem honlapjan tudsz bovebben utanajarni).
A koltsegek a tandijon kivul utikoltsegre, lakhatasra, ellatasra terjednek ki, erre gondolni kell.
Nem tudom, mi erdekel, mit szeretnel tanulni, de talan tudnek segiteni, ha ezt megosztanad velunk.
Kereskedelem es marketing szakrol tudok Daniaban (Odense varos), ami _ingyenes_ (persze lakhatast es megelhetest neked kell fedezned, de segitenek munkat talalni). En jelentkeztem tavaly, fel is vettek, de rajottem, hogy bolcsesz vagyok, es hiaba elnek meg jobban ebbol, nem akartam foglalni a helyet olyantol, akit tenyleg erdekel ez a szak, en meg ugysem elveztem volna.
www.bureaudania.dk
Nekem ok segitettek, irj nekik batran (magyarok, ezzel foglalkoznak, hogy segitenek), ha erdekel.
A külföldi tanulmányok alapvetően két felvételi típusra oszthatóak: amerikai és európai mintát követő felvételire. Természetesen attól is függ a felvételi (vizsgatípus, költség) hogy milyen szinten szeretnél tanulni: Bachelor, Master, vagy posztgraduális (PhD, MBA sbt.).
Az amerikai felvételi 5 elemből áll: 1.) tanulmányi eredmények bemutatása 2.) Esszé 3.) 2-3 ajánlólevél 4.) Felvételi vizsga 5.) Opcionális interjú
a vizsga a szinttől függ: BA/BSc - SAT vagy ACT; MA/MSc - GMAT (gazdasági), vagy LSAT (jog), vagy MCAT (orvosi), vagy GRE (szinte minden egyéb). A TOEFL mindenhova kelleni fog.
Magán egyetem átlagos költsége Bachelor: 30-40e USD, Master 50-120e USD évente. Még külföldiként is jelentős (a költség 30-75%) megkapható ösztöndíjként különböző forrásokból
Jelentkezni jó egyetemekre érdemes, mert egy kiváló befektetésként fogható fel, európában is elismerik a diplomákat, itthoni elhelyezkedésnél azonban csak a jónevű Master egyetem jelent előnyt.
Az európai egyetemek (bolognai rendszerben) kevésbé moduláris felvételi rendszert követnek: beküldöd a tanulmániy eredményeidet, schoold riportot, egy önéletrajzot (TOEFL eredmény itt is kell) és kész. Néhol még kérnek ajánló- és/vagy motivációs levelelet. Ez alapján szubjektíven eldönti az egyetem,hogy behív-e interjúra, ahol eldől a végleges felvétel. Európai egyetemi tandíjak 3 csoportba sorolhatók: Fizetős (1000-3000 EUR félévente) Regisztrációs díjú (150-500 EUR félévente) illetve a régebbi magyar rendszerhez hasonlóan díjmentes (államilag támogatott)... ilyen pl. Luxemburg, Málta és még néhány ország.
Röviden ennyit. Utolsó kérdésedre a válasz: Harvard College-on végeztem Bachelor of Arts & Science Economics major, Cambridge University távoktatással jogi diploma és a bécsi közgáz CEMS MIM-diplomája van még meg. Van egy külföldi továbbtanulást segítő szervezetünk, ha bármi további kérdés van, keress fel nyugodtan: www.engame.hu
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!