Nagy presztízsű a világban, ha valaki elit német
egyetemen végzett?
Szakfüggő. Ha egy elit német egyetemen leszel mérnök, akkor az tényleg valami. Ha viszont egy elit német egyetemen leszel andragógus, akkor a diplomád továbbra is csak egy drága budipapír.
2011. máj. 31. 20:16
2/10 A kérdező kommentje:
és pl. ha a Heidelbergi Egyetemen vagy a Humboldton valami bölcsész (pl. romanisztika, stb) az se jelent sokat?
Én csehben élek. Van itt egy lány akinek "neves német egyetemről" van diplomája. Ebben az országban senkit se érdekel. Mai világban az kap munkát akinek van tapasztalata + thehetsége ahhoz, amit csinál + kapcsolata + minimum 1 idegen nyelvet folyékonyan beszél.
Előttem szólónak van igaza: "Az csak egy drága papír!"
2011. jún. 1. 15:39
Az elsőnek igaza van. Németország a műszaki felsőoktatás egyik fellegvára - ha műszaki diplomát szerzel egy neves egyetemen az nagy dolog.
2011. jún. 4. 11:05
5/10 anonim válasza:
Sajnos a bölcsész diplomával kitörölheted... Akárhol végezted el.
2011. jún. 6. 11:44
Nemreg volt egy cikk az Economistban a nemet felsooktatasrol. A cime "Mediocre, but at least they're free". Mo.-on ertketo kulturalis okokbol eroteljes patosz lengi korbe a nemet egyetemeket, azonban ezek, akarcsak szinte az osszes europai koninentalis egyetem, vilagszinten nem kiemelkedoek - ertsd. osszevetve az angolszasz egyetemekkel. Szodaval elmennek, de eroteljesen megszenvedhet az, aki nemet (vagy francia, spanyol, olasz, stb) egyetemet akar talalni barmelyik vilagranglistan (QS, ARWU, Times) a top 50 kozott. De a top 100-ban is csak mutatoba vannak...
2011. aug. 22. 19:26
Ez utóbbival azért nem értek egyet maradéktalanul. Igaz, hogy az angolszász egyetemekhez képest gyengébbek ezek. Főleg az USA top egyetemeihez, mert azok az angolok fölött is vannak egy szinttel. De a times top200-as listában 15 német egyetem is bent van, és mivel a kérdező "elit" egyetemet kérdezett, ezért nyilván ezek közül gondolt egyre.
2011. aug. 29. 15:57
Persze, ez is igaz, es valoban: a kontinens egyetemei kozott nagyon erosek a nemetek (Az Egyesult Kiralysagot nyilvan nem tekintjuk a areszenek). Meg is, szamomra az "elit" egyetem kb. 15-20 egyetemet jelent a vilagban. Ebbol ketto europai, Oxford es Cambridge, a tobbi amerikai.
A "vilagban" nem borulnak le a nemet diploma elott, a top 50-ben sincs nemet egyetem, de ha a kerdezo arra gondolt, hogy Europaban sokat er-e mondjuk egy Muncheni diploma, akkor igen, sokat.
2011. aug. 29. 21:01
9/10 A kérdező kommentje:
Na, akkor igen, csak Európában maradva...
Ugy mar mindjart mas, es a valsz igen :) Persze nem mindegy hol is szeretnel diplomazas utan elhelyezkedni, hiszen pl. Franciaorszagban v. eppen az Egyesult Kiralysagban kevesbe dolnek hanyatt a nemet vegzetsegtol - az elobbiben mondjuk nem azert, mert az o egyetemeik jobbak lennenek, csak a megszokas nagy ur :)
De Ajropa nagyobbik reszen, mindenfele kulturalis fennhangtol mentesen, jol csenghet.
2011. aug. 29. 23:47
Kapcsolódó kérdések: