A DAAD-nál tudnak segíteni nekem?
Az Erzsébet körúton van a Német Felsőoktatási Információs Központ. Ha oda elmegyek, tudnak nekem tanácsot adni abban, hogy hogyan tudnám elvégezni, mik a feltételei annak, hogy német egyetemre járhassak? Még jelenleg csak 15 éves vagyok, de 2015-ben, amikor végzek a gimnáziummal, egyből ki szeretnék menni Berlinbe vagy Münchenbe. Sajnos úgy alakult, hogy gimiben nem tanulhatok németet, általánosban eljutottam alap- és középfok közé, így természetesen szeretném felfejleszteni, mert azt hallottam, hogy ez a tervem csak felsőfokú nyelvvizsgával lehetséges.
Ki mit tud erről, kérlek segítsetek nekem!:)
Szia,
a DAAD sajnos BSc képzésre nem ad ösztöndíjat, tehát ha egyből érettségi után akarsz kimenni német egyetemre, azt saját zsebből kell állnod.
EU-s állampolgárként ugyanolyan jogokkal indulhatsz német egyetemeken, mint a német állampolgár. Szóval bármikor kimehetsz, de ha nem milliomos a családod, akkor nehezen tudod fizetni a megélhetést. Tandíj nem minden helyen van (ahol van, ott általában 500 euro/szemeszter), viszont havi megélhetésként számolhatsz 700 euro-val, szóval ennyit kellene előteremtened.
Persze vállalhatsz diákmunkát is, ehhez csak azt kell tudnod, hogy a német állam szabályozza a diákok munkaidejét, szóval nagyon sok pénzt ezzel sem tudsz keresni.
nem tudom, hogy konkrét feltétel-e a felsőfokú nyelvvizsga, de ha nem az, akkor is kell egy felsőfokú szintű nyelvtudás szerintem
csak fél évig tanultam Németországba és a kiutazás előtt mindenki azt mondta, hogy elég a középfokú meg majd kint belejövök a nyelvbe stb, hát nem
évekkel ezelőtt voltam felsőfokún, de nem sikerült, szóval szerintem egy erős középfokú nyelvtudással mentem ki, de szerintem ez is kevés volt
ezért tanácsolom azt neked, hogy mindenképp legyen egy biztos, magas szintű nyelvtudásod, főleg, ha német egyetemista szeretnél lenni, nem pedig csak egy fél-egy éves ösztöndíjas, mert velük mindenki elnézőbb a nyelvtudás szempontjából
akármilyen egyetemre jársz (magyar, német, gyengébb, erősebb) az első félév mindenkinek nehéz rengeteg dolog miatt, ne legyen külön probléma még a nyelv is
szóval kezdj el nagyon komolyan nyelvet tanulni, felsőfokúig meg se állj és használd minél többet a nyelvet (filmek, könyvek, beszélgetések stb)!:)
nagyon jó, hogy már ilyen terveid vannak, de szerezz be már most minél több infót, mert így sokkal könnyebb tervezned (és szerencsére még van időd is mindenhez)
az anyagiakról is írtak előttem: tartományonként és egyetemenként változik a tandíj mértéke (pl van ahol annyi diákkedvezményt kapsz a tandíjért, hogy nem érzed megterhelőnek a tandíjat), a szállások díja is változó, szerintem külföldiként nagy eséllyel lakhatsz koliban, ennek az ára egy drágább pesti albérletéhez hasonló stb
szóval szerezz meg minél több pontos! infót minél több helyről, mert szerintem van esélyed, hogy Németországban tanulj!hajrá:)
Szia!
[link] eszerint rögtön érettségi után mehetsz ki továbbtanulni,de kell 2 emelt szintű érettségi (24.oldal). A daad ösztöndíj mellett külön kell pályázni az egyetemre is, itt tudsz keresgélni egyetemet: [link]
Van, ahol vannak nemzetközi szakok, ide általában kell angolból TOEFL nyelvvizsga. Német nyelvű szakoknál DSH vagy TestDaF vizsgát kérnek. Elég kemények a követelmények, de nem lehetetlen, főleg ha ennyire előre készülsz :) A követelmények egyetemenként lehetnek kicsit mások.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!