Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Feltétlen megéri külföldi...

Feltétlen megéri külföldi egyetemre menni?

Figyelt kérdés

Még nem vagyok nagyon közel, de túl messze sem az egyetemi élet megkezdéséhez. Eddig mindig elutasítottam azt a gondolatot, hogy bármikor is külföldön tanuljak, (leginkább félelemből) de most, hogy egyre gyakrabban hallom a körülöttem lévők beszélgetését, arról, hogy ők melyik külföldi egyetemre mennek, elbizonytalanodtam.

Miben érné meg külföldön elvégezni az egyetemet? Most fogok elkezdeni olvasgatni, eddig nem nagyon kerestem lehetőséget, tehát még nem vagyok benne annyira a témában.

febr. 4. 11:55
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Én kimentem és nem jött be.

Teljes ösztöndíjam volt a mesterképzésre (fedezte a tandíjat, plusz a lakhatásomat), volt egy jó diplomám, 2 év szakmai tapasztalatom nemzetközi csapatban multinál, nemzetközi cikkem, győztes tdk stb stb. Nyelveket is tudtam, az ország nyelvét is elkezdtem tanulni, de a szociális életen kívül mindenhova elég volt az angol. Ugyanaz volt a mester, mint a bsc, nem váltottam kart, "egyenesen" mentem tovább. És egy "elit" nyugati egyetemről van szó.

Nagyon nem tetszett. Teljesen más volt a rendszer, nem jött be a kultúrájuk sem, nem volt annyi külföldi diák, mint vártam, nem is volt annyi lehetőség, mint elsőre tűnt.

- nem voltak gyakorlatok, csak előadás és konzultáció

- egyetlen vizsgaalkalom volt egy tárgyhoz.

- 2 hét volt a vizsgaidőszak és utána azonnal kezdődött a következő szorgalmi időszak. Nem volt ilyen, hogy 6+1 hét vizsgaidőszak és ha végzek, akkor néhány hét szabadság, síelés.

- minden vizsga olyan 3-4-5 órás volt és írásbeli.

- nem jött be az időjárás, és jobban zavart, mint vártam. (Sok eső, szél, hosszú éjszakák)

- nem voltak programok a városban, vagy ha mégis, csak a helyieknek, helyi nyelven.

- nincs kultúrájuk, nincs gasztronómiájuk

- nem voltak külföldi szaktársaim (akik voltak ők már évek óta itt éltek, vagy a 20 percre lévő határ másik oldalán laktak)

- vannak nagyon undorító szokások, más az illem (pl bizonyos országokban a böfögés illendő, máshol a takony visszaszívása stb)

- nem voltak kiemelkedő tanáraim (a magyarországi bsc-men voltak nagyon jó tanáraim meg nagyon rosszak is. Itt mindenki okés volt, de senki nem volt ránk igazi hatással, hiába nagy szaktekintély kutatóként)

- nem tanultam többet, csak sokkal nehezebb volt.

- nem lehetett elhelyezkedni BSc-vel, csak diákként, úgy viszont nem, vagy alig fizettek meg. Persze alternatívaként lehet mekibe menni és akkor nagyon jó a fizu a magyarhoz képest, de én már nem akartam, csak a szakmámban dolgozni. Itthon mikor hazajöttem, majdnem milliós fizetéssel kezdtem, amihez képest a kinti nagyon gyér lett volna, főleg a négyszeres lakásárak mellett. (A magyar alulfizetett diákmunkás bérem is sokkal jobb volt, mint ami kint lehetett volna). Ezen kívül sok helyen elvárják a helyi nyelv ismeretét (amit itthon nem várnak el multiknál ebben a szektorban). Még a LinkedIn-je se angol volt az ottaniaknak, pedig arról híresek, hogy minden zsákfaluban is tudnak angolul. (Egyébként 3 idegen nyelven beszélek legalább B2 szinten és tanultam ezt a 4.-et, nem arról van szó, hogy nem vagyok hajlandó nyelvet tanulni)

- heti 5 napon van óra (bsc alatt sosem volt pénteken órám, jelenleg meg levelezőn csak pénteken vagy szombaton van) és jól elhúzva, óriási ebédszünettel.

- lakhatás is horror, de mondjuk nekem ezzel személy szerint mázlim volt.

Na mindenesetre nekem nem érte meg és hazaköltöztem fél éven belül. Azóta sem bánom semmilyen szempontból. Végre van pénzem, mentális egészségem helyrejött, és lassan a diplomám is meglesz.

Szóval nem feltétlenül éri meg, nem mindenkinek jön be. De azért vannak dolgok amik tetszettek kint (mentorprogramok, diákkörök, klubhelyiségek, pre-masters jelenség : ha valaki nem egyenesen jön a mesterre, pl infós szakra fizikus diplomával, akkor kell plusz egy év, amíg felzárkózik, ahelyett, hogy a képzés színvonala esne)

De azért nézz utána, hátha jó lehetőség lenne neked. Csak tartsd észben azt is, hogy nem biztos, hogy "minden szuper" egy fancy külföldi egyetemen

febr. 4. 14:27
 2/3 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm, hogy ennyire részletesen leírtad, hasznos válasz. Még annyit megkérdezhetek, hogy pontosan melyik országba mentél ki?
febr. 6. 15:13
 3/3 anonim ***** válasza:
Hollandia
febr. 6. 15:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!