Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Tényleg vannak ilyen jó...

Tényleg vannak ilyen jó orosz, meg keleti sulik? Akkor nem minden orosz suli kvázi katonai kiképzés?

Figyelt kérdés

Nemrég beszélgettem egy orosz lánnyal, sajnos nem lett a dologból semmi... Na, mindegy, már hozzászoktam nemzetiségtől függetlenül. XD

Szóval beszélgettünk egy kicsit a sulikról is, és mérlegelve az egészet arra jutottam, hogy sokkal jobbak az ottani iskolák, mint az itteniek, Magyarországon. Pedig korábban láttam videókat orosz sulikról, ahol a fiúk kvázi katonai egyenruhában meneteltek. Ő azt mondta, hogy azok tipikusan rendészeti sulik, nem, nem ilyen náluk a tesióra és nem az a legfontosabb tantárgy, ahogy nem tanulnak kommunizmus dicsősége, meg egyéb szovjetkori marhaságokat sem. A sima gimnázium az hasonló egy kicsit a némethez vagy angolhoz. Modern berendezés, jegyzetelhetnek iskolai tabletekre, laptopokra, mindennapos tesi, meg dráma helyett valóbban fontos tantárgyakból van sok (pl.: nyelvek, orosz nyelv, irodalom, orosz és egyetemes történelem, természettudományos tantárgyak, matek, ami náluk szét van bontva algebra és aritmetikára, geometriára, meg valószínűségszámításra, amelyekre összesítve egy érettségi jegyet kapnak), a tanárok jellemzően kedvesek, de tanítanak és pláne VANNAK tanárok (nem úgy, mint itthon). Minden teremben van interaktív tábla és működik is. Tiszták az iskolák, ha a tanár inkább úgy akarna írni, akkor van bőven filctoll, meg kréta is a táblákhoz. Az épület fel van újítva. Első ránézésre én azt hittem amúgy, hogy svéd vagy valami észak-német suli lehet. A tanítás leginkább talán a britre hasonlít. Sokkal poroszosabb, mint a finn, a svéd, meg ezek, de a miénkhez képest sokkal kevésbé a magolásra összpontosít, hanem inkább az összefüggések meglátására, a valódi műveltségre és a logikai készségek fejlesztésére stb. Elvileg a háború előtt Ukrajnában is ilyesmi volt. Az a vicc, hogy arányaiban nézve több szünnapjuk van, mint nekünk, magyar diákoknak, de anyagban mégis sokkal előrébb tartanak és sokkal részletesebben vesznek dolgokat például fizikából, biológiából, matekból, töriből, oroszból stb.

Tényleg itt tart a magyar oktatás? Kvázi már kelet és nyugat is lekörözött minket sok helyen?

tegnap 11:39
 1/2 A kérdező kommentje:
Ja, meg van egy rakat szakkör, amelyből lehet választani. Sportok például, amiket gyakran tesiórának elszámolnak. Sok lány tornázik vagy táncol, a fiúk körében a foci, északon meg hoki népszerű. Tehát valódi mozgás, nem egy kis nyusziugrálás, de nem is katonai kiképzés. De tanulmányi szakkörök is vannak. Matek, töri, biosz, fizika, kémia, nyelv stb. Meg művészeti is (pl. hangszer stb.).
tegnap 11:46
 2/2 anonim ***** válasza:

Igen. Ha megtalalom, akkor szoktam szomszed orszagok magyar nyelvu tananyagait olvasni vagy videoit nezni. Es igen, ezek magasabb szintuek, mint az itthoni. Nalunk levittek a szinvonalat, hogy tobb mindenkinek legyen papirja ( persze tudasa meg ne, kiveve ha magatol szerzi....)

Ukrajnai tankonyvek: [link]

Szerbiai oktatas: [link]

tegnap 21:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!