Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Aki Ausztriában PhD-zik, vagy...

Aki Ausztriában PhD-zik, vagy PhD-zott, tudna e nekem segíteni, információval ellátni?

Figyelt kérdés

24 éves, Molekuláris biológia Msc-s hallgató vagyok az SZTE-n, és jelenleg nagyban gondolkodom a külföldi PhD lehetőségén, elsősorban Bécsben, de más osztrák/német egyetem is szóba jöhet.

Olvastam már ennek kapcsán (elsősorban az ausztriai lehetőségekről), de még sok megválaszolatlan kérdésem van. Itt gondolok elsősorban a felvételire, mit kell tudni felmutatni általánosságban a procedúráról, követelményekről, magyarországon megszerzett oklevélről, stb. Illetve a PhD képzés költségeiről, PhD ösztöndíjról/fizetésről, a kinti lakhatásról, illetve, hogy egyáltalán mennyire reális magyarként, magyar MSc oklevéllel osztrák/német PhD pozíciót megpályázni.

Minden információt szívesen látok, akár privátban is! :-)

#külföld #felsőoktatás #Ausztria #Phd külföldön #Továbbtanulás küldölfdön #PhD felvételi
dec. 30. 17:35
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Ausztriában kicsit másmilyen a PhD képzés.

1. Lépés

Nézd meg melyik egyetem érdekel. Bécsben az év bármelyik szakában "jelentkezhetsz" PhD-ra, de ahhoz előbb:

0. Lépés

Szerezz témavezetőt. Témavezető nélkül nem tudsz felvételizni PhD-ra, ugyanis a finanszírozás is tőle "függ". Itt nem osztogatják minden szarra, már bocsánat, mint Magyarországon az ösztöndíjat, hanam két lehetőséged van:

- Az egyetem meghirdet egy predoc ösztöndíjas helyet neked, ami kvázi egy állás, de addig tart amíg a szerződés és általában nagyon megkövetelik, hogy időben végezz. Változó, de Bécsben 3500eur/hó szokott lenni a predoc fizetés.

- Pályázol grantra az osztrák akadémiához, amit vagy megadnak vagy nem, ehhez is kell témavezető.

Fontos, a predoc állásokat meglévő projektekre hirdetik meg, szóval nagy szerencse kell, hogy pont olyat fogj ki, ami neked is pont a témádba vág, érdemes ebben rugalmasnak lenned.

Sokadik tanács: Ha szerzel egy jó témavezetőt ő tud grantra pályázni, de ehhez érdemes előbb témavezetőt találnod.

Összességében ez igaz minden német nyelvű PhD-ra, hogy itt meglévő helyekre kell pályáznod. Magyarországon minden hülyeségre kapsz éhbért, de itt kapsz jó bért, cserébe tényleg küzdeni kell.

Az nem hátrány, hogy magyar vagy, de előny mindenhol ha jól tudsz németül, mert sokan pályáznak ezekre a helyekre és ezt eddig ahol olvastam pályázatot mindenhol előnyt jelentett.

Másik, szerezz ajánlásokat, akár itthonit is.

dec. 31. 03:50
 2/2 anonim ***** válasza:
100%
Én Bécsben PhD-ztem, de bölcsész szakon. Ahogyan az 1-es írja, szerezz egy jó témavezetőt, aki hajlandó fogadni. Onnan kezdve sínen van minden, és csak így működik. Ilyen a rendszer.
dec. 31. 09:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!