Európában milyen egyetemeken lehet pszichológiát(Bsc) tanulni tandíjmentesen?
Elsősorban a tandíjmentes és angol nyelvű opciók érdekelnek. Illetve az érettségi, amit 2 éve írtam egész jól sikerül, azonban a magyar pszicho ponthatároknál nem elég. Mindenképp külföld és az angol nyelvű diploma a cél, hiszen ott dolgoznék.
Remélem valaki aki hasonló cipőben jár, vagy külföldön tanul el tudna látni pár tanáccsal.
Előre is köszönöm a válaszokat!!
( Jelenleg 2. éves Elte hallgató vagyok, aki rájött, hogy nem épp az álomszakmáját tanulja:) )
Universität Wien
Universität Graz
Universität Innsbruck
Universität Salzburg
Humboldt-Universität zu Berlin
Freie Universität Berlin
Ludwig-Maximilians-Universität München
Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg
Georg-August-Universität Göttingen
Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main
Universität Mannheim
Otto-Friedrich-Universität Bamberg
Universität Zürich
Université de Genève
Université de Lausanne
Universität Bern
Universitetet i Oslo
Universitetet i Bergen
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Københavns Universitet
Aarhus Universitet
Lunds Universitet
Uppsala Universitet
Stockholms universitet
Göteborgs Universitet
Helsingin yliopisto
Tampereen yliopisto
Oulun yliopisto
Turun yliopisto
Univerza v Ljubljani
Univerza v Mariboru
Univerzitet u Beogradu
Univerzitet u Novom Sadu
Sveučilište u Zagrebu
Sveučilište u Splitu
Rīgas Stradiņa universitāte
Tartu Ülikool
Vilniaus universitetas
Sofijski Universitet „Sveti Kliment Ohridski“
Plovdivski Universitet „Paisii Hilendarski“
Universitatea din București
Universitatea Babeș-Bolyai
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași
Univerzita Karlova
Masarykova univerzita
Ostravská univerzita
Univerzita Komenského v Bratislave
Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach
Uniwersytet Warszawski
Uniwersytet Jagielloński
Uniwersytet Łódzki
Uniwersytet Wrocławski
Universidade de Lisboa
Universidade do Porto
Universidade de Coimbra
Universidad de Sevilla
Universitat de Barcelona
Universidad de Granada
Universidad Complutense de Madrid
Universidad de Valladolid
Università degli Studi di Napoli Federico II
Università degli Studi di Milano
Sapienza Università di Roma
Università degli Studi di Torino
Università di Pisa
Università degli Studi di Trieste
Università degli Studi di Bologna
Universität Basel
Universität Luzern
Université de Neuchâtel
Universität St. Gallen
Universitetet i Tromsø
Linköpings universitet
Malmo Universitet
Universidade do Minho
Universidad de Salamanca
Universitat Rovira i Virgili
Università degli Studi di Firenze
Università degli Studi di Genova
Christian-Albrechts-Universität zu Kiel
összefoglalva, rossz hírem van: pszichológust mindenütt az anyaország nyelvén képeznek, csak nem hiszed, hogy majd egy német vagy egy francia beteg alkalmazkodik hozzád, hogy te kényelmesen rendelhess?
egyike azoknak a pályáknak, ahová ha nem is anyanyelv, de nagyon erős nyelvtudás kell. persze itt-ott van pszichószak angolul, hogy legyen mit posztolni, hogy milyen ügyes okos kislány vagy, de abból ritkán lesz dolgozás. nem lehet, hogy inkább fel kéne lassan nőnöd, és azon gondolkodni, mi lesz az egyetemezés után? minek kiadni többezer eurót egy végzettségre, amivel kb ugyanott vagy, mint a bármilyen más kis bölcsészdiplomáddal, sehol?
a kontinensen momentán britannia és írország vannak angol nyelvű államok, ez utóbbiban a bachelorok ingyenesek. általában.
Külföldön akartam pszichológiát tanulni (Ausztria), de végül itthon kezdtem el és most, hogy már benne vagyok a képzésben, nem bánom.
Ausztriában csak német nyelven van pszichológia szak, ahogy a legtöbb BA/Bsc képzés állami egyetemeken, így kell is C1-es nemzetközi nyelvvizsga, illetve pont pszichológiára nagyon kemény felvételi van a hatalmas túljelentkezés miatt. Egy egyetemről tudok Bécsben (Webster University), ahol lehet angolul is pszichológiát tanulni, de az magánegyetem (az állami egyetemeken valóban nincs tandíj), évente több mint 20 ezer eurós tandíjért és ott 4 éves az alapképzés...
A többi országról nincs infóm, Hollandiában vannak még angol nyelvű képzések, amik elég népszerűek, de azok sem ingyenesek, tudtommal olyan 2000 euró körül van egy év, plusz a lakhatás nehézkes és nagyon drága, de ezzel nincs tapasztalatom.
Én úgy vagyok vele, hogy szeretnék kimenni erasmusra, esetleg a külföldi mesterszakot sem zárom ki, de összességében ennél a szaknál valóban fontos a nyelv, a kommunikáció, persze ez attól is függ, hogy ki milyen irányba szeretne majd elmenni ezzel, más ha valaki pl. tanácsadó szakpszichológusként szeretne dolgozni és más, ha HR-esként vagy szervezetpszichológusként. Ez utóbbinál úgy gondolom, kevésbé jelent akadályt, ha az ember külföldön él és nem az anyanyelvéről van szó, de ha valaki valóban kliensekkel akar foglalkozni, tanácsadást/terápiát tartani, akkor még egy jó nyelvtudás mellett is nehéz idegen nyelven (persze nem lehetetlen, van rá példa).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!