X0 kérdése:
Van olyan ország ahol nem kötelező az irodalom, történelem?
Figyelt kérdés
+ erkölcstan/hittan, hon- és népismeret, ének-zene, rajz, dráma és tánc, tánc és mozgás, 2. idegen nyelv is jó lenne ha nem lenne kötelező. Én már rég kijártam az iskolát, de kíváncsi vagyok van-e valahol igazán nekem való iskola: ahol nem kötelezőek a humán tantárgyak, és az iskola után lehet menni egyetemre, főiskolára, stb. Nem árt ha érettségit is ad. Amikor én jártam, akkor a felsoroltakból csak az ének és a rajz volt kötelező, az is csak általános iskolában: szakközépiskolában nem, de gimnáziumban igen. Nem arra gondolok, hogy az országban nincs is közoktatás, vagy nehezen elérhető. Köszi.2023. júl. 5. 20:39
1/7 anonim válasza:
Tehát fejlett országot keresel ahol nem készítik fel az embereket arra, hogy az emberi kultúra minimumjáról legyen valami fogalma? Igen van, Oroszország, ott nem kell ezeket tudni, hogy katona legyél.
2/7 A kérdező kommentje:
1-es: Oroszországban tudtommal 10 évfolyam van, nincs szétosztva általános és középiskolára, nincs érettségi, utána lehet menni egyetemre, főiskolára. Ott a 10 évfolyamon nincs irodalom, történelem? Nem azt kérdeztem, hogy mi kell hozzá hogy katona lehessen valaki.
2023. júl. 5. 20:58
3/7 A kérdező kommentje:
2-eshez kiegészítés: az a 10 év nem is biztos hogy kevesebb mint nálunk a 12, sőt, lehet hogy még több is. A szakközépiskola korábban ugyanúgy 4 év volt mint a gimnázium, és ugye ott van egy csomó szakmai tárgy: ezeket elhagyva 4 évnél hamarabb elvégezhető. Ma is, gimnáziumban van egy csomó tárgy ami technikumban nem kötelező, és a technikum is ad érettségit. Ilyen a 2. idegen nyelv, és ilyen volt az ének-zene és a rajz amikor én jártam szakközépiskolába. Emiatt már 10 évre jön ki: ha nincsenek azon tárgyak amik csak gimnáziumban kötelező, de szakmát adóban nem, és a szakmai tárgyak se. Ezen kívül, amikor én jártam iskolába, több tantárgyat is elölről kezdtünk: irodalom, nyelvtan, történelem, fizika, de úgy rémlik a földrajz, biológia is ilyen volt. Vagyis egy csomó tárgyat 2-szer tanultunk. Ha csak 1-szer tanuljuk, akkor még 10 évnél is kevesebbre jön ki. Ráadásul még idegen nyelvből is: sose tanultam korábban angolt, mégse okozott problémát, mert teljesen elölről kezdtük. Szóval 9 év körülire jön ki a magyar ha normálisan csináljuk: aki mondjuk programozó akar lenni, annak nem kell ami csak gimnáziumban kötelező, és szakma se kell neki.
2023. júl. 5. 21:09
4/7 anonim válasza:
Nem ismerem részletesen a rendszert, de azt tudom, hogy Angliában az utolsó években (utolsó kettő talán?) nagy szabadsága van a diákoknak, hogy milyen tantárgyakat tanulnak.
5/7 anonim válasza:
"Vagyis egy csomó tárgyat 2-szer tanultunk. Ha csak 1-szer tanuljuk, akkor még 10 évnél is kevesebbre jön ki."
Egy általános iskolásnak nem lehetne úgy leadni, hogy az érettségire is jó legyen. Ha megnézed ezeknek a tárgyaknak az általánosos és a gimis változatát is, akkor rájöhetsz, hogy elég más a kettő nehézségben.
6/7 A kérdező kommentje:
5-ös: akkor kezdetben általános iskolás tempóban haladva adják úgy hogy érettségire is jó legyen: arra több kell, tehát több időbe telik megtanítani: több óra. Utána fokozatosan gyorsul, a végén eléri a középiskolás tempót. Minden tanévben egyre gyorsabban.
2023. júl. 23. 17:42
7/7 anonim válasza:
Nem csak a tempóról van szó, hanem az anyag mélységéről! Általánosban az alapokat kapják meg, utána gimiben meg jöhet a biokémia, meg a bonyolultabb, általános anyagra épülő részek. Meg pl. logaritmust nem is értene egy tízéves.
Lényeg a lényeg, valójában nem kezdtétek újra, csak arra építkeztetek, ami általánosból jött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!