Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Amszterdamba vagy Frankfurtba...

Amszterdamba vagy Frankfurtba lenne érdemesebb kimenni egy évre tanulni?

Figyelt kérdés

Egy ideje kinéztem egy 1 éves képzést (Law and Finance LL.M), amit inkább posztgrad képzésnek mondanék, de lehet, hogy msc-nek is számít.

A lényeg, hogy mind az Amszterdami Egyetemen, mind a frankfurti (am Main) Goethe Egyetemen in van ilyen képzés (meg Oxfordban is, de arról álmodozni sem merek).

Nyilván bejutni mindegyikre nehéz, de az amszterdaminál jóval kevesebb a tandíj, kb hetede. Bár ösztöndíjat mindkettőnél lehet pályázni, ahogy olvastam annak csak egy részét fedezi.

Ott van még a megélhetés is. Albit, kaját, mindent fizetnem kellene, mivel sajat kolija nincs egyik egyetemnek sem. Igy az is szempont, hogy melyik város az olcsóbb. Munkát nem tudom milyen nehéz kint szerezni diákként, de az itthoni munkahelyemet tuti ott kellene hagyjam.

Mindkét egyetem erős, a franfurti ILF Institut talán előrébb van a rangkistákon, de magyar egyetemhez képest mindkettő nagyon elöl van.

Ti mit javasolnátok? Esetleg van itt olyan, aki tanult ezekben a városokban vagy valamelyik egyetemen?

2022. szept. 17. 19:17
 1/8 anonim ***** válasza:
87%
A kérdés inkább az, hogy később ezt tudod-e hasznosítani
2022. szept. 17. 19:30
 2/8 A kérdező kommentje:
Igen, ez kerdés. Lehet igen, lehet nem. De azt látom hogy most sem tudok egyről a kettőre jutni.
2022. szept. 17. 19:58
 3/8 anonim ***** válasza:
23%
Németországot nem ajánlom. A német egyetemi városokban az egekben vannak az albérlet árak, és a külföldiekkel szemben a főbérlők hátrányos megkülönböztetést alkalmaznak, azaz ha több jelentkező van egy albérletre, a német jelentkező fogja kapni. Nekem egy ismerősöm volt kinn dolgozni, egy szobát bérelt, és a fél fizetése elment az albérletre és a rezsire. Ha félállásban dolgozol az egyetem mellett, akkor az egész jövedelmed erre fog elmenni.
2022. szept. 17. 20:12
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Hollandiában még magasabbak az albérlet árak, és az élet is drágább.

Inkább az a kérdés, hogy melyik helyen milyen nyelven van a képzés, és te a nyelvet milyen jól beszéled. Amennyiben jól beszélsz németül, akkor szerintem a német egyetemre több értelme van járni, mivel több esély van arra, hogy jogászként németországban vagy német cégnél dolgozz, mint a hollandra.

2022. szept. 17. 20:24
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Hollandiában piszok drága a lakhatás és az élet is, szerintem a tandíj különbségét többszörösen kéne megfizetned Németországhoz képest.

Csak akkor menj egyáltalán, ha utána ezzel el tudsz helyezkedni, vagy hasznosítani, mert önmagában nem dob annyit a rangos egyetem az 1 éves általános ilyen-olyan de inkább semmilyen képzésen, hogy érdemes legyen ilyen költségekbe verni magad

2022. szept. 17. 20:49
 6/8 anonim ***** válasza:
91%
Annyit tennék hozzá a #3 válaszomhoz konkrétumként, hogy havi 600 euró alatt nemigen kapsz albérletü szobát egy német egyetemi városban, miközben 10 eurós a minimál órabér. Ez azt jelenti, hogy arra számíthatsz, hogy csak az albérletért heti 15 órát kell dolgoznod. S akkor még nem ettél, nem ittál, nem fűtöttél, nem interneteztél, és nem utaztál.
2022. szept. 17. 20:57
 7/8 anonim ***** válasza:
75%
Én 500 euróért bérelek másfél szobás tetőtéri diáklakást Kölnben.
2022. szept. 17. 21:09
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Én Leidenben élek és tanulok. Több hónap kemény munkájába telik találni egy rendes szobát vagy lakást, Amszterdam pedig még rosszabb (és drágább) ilyen téren. Amikor megüresedett nálunk egy üres szoba és felraktam két helyi facebook csoportba, akkor 82 ember jelentkezett rá néhány nap alatt.

"Munkát nem tudom milyen nehéz kint szerezni diákként, de az itthoni munkahelyemet tuti ott kellene hagyjam."

Biciklis futárkodni vagy order picking munkát végezni bármelyik nagyobb városban tudsz azonnali kezdéssel. A fizu picit több csak, mint a minimálbér, de diákként jó a rugalmasság miatt. Én kb heti 200 eurót keresek kb 18 óra munkával futárként.

A frankfurti viszonyokat nem ismerem.

2022. szept. 23. 18:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!