Német, leginkább hamburgi egyetemi felvételivel kapcsolatban lenne kérdésem?
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a német (hamburgi) egyetemeken hogyan történik pontosan a felvételi eljárás? Azzal tisztában vagyok, hogy a jegyeket és érettségi bizonyítványt nézik de arra lennék kíváncsi, hogy ott is százalék alapján döntenek vagy csak jegyek alapján mert bár elfogadják a magyarországi érettségit mégis egészen más a felvételi rendszer és a német jegyekkel és Abiturral elmagyarázott magyarázat nem teljesen tiszta számomra.
Előre is köszönöm szépen!
Szia!
Ugyan én Heidelbergben járok egyetemre a jogi karra, de a felvételi eljárás hasonló szinte minden egyetemen.
Ha nem orvosnak, gyógyszerésznek vagy állatorvosnak akarsz tanulni, akkor a következő történik:
A százalékok nem számítanak, csak az érettségi tárgyak jegyei, amit át kell váltani.
5 = 1
4 = 2
3 = 3
2 = 4
1 = nem lehet, mivel akkor érettségid sincs.
Az érettségi jegyeidnek az átlagát veszik és annak alapján döntenek.
Minden előző évben meg tudod nézni az adott egyetemen, hogy az általad választott szakon mennyi az NC (Numerus Clausus = korlátozott számú felvételt jelent). Ehhez tudsz viszonyítani az érettségi jegyeid átlagának kiszámítása alapján, de nem 100%-os támpont, mivel az NC minden évben változik annak alapján, hogy épp mennyire erős a mezőny.
Pl.: Ha a szokodon az NC 1,7 volt idén, akkor az azt jelenti, hogy az átlagodnak 1 és 1,7 között kell mozognia a felvételhez.
A jelentkezést a hochschulstart.de vagy az uniassist.de oldalon adhatod le, egyetem válogatja. Összesen 12 intézményt jelölhetsz meg és a jelentkezési helyeket priorizálhatod, ami fontos, mert oda vesznek fel automatikusan, amelyik általad választott egyetem a rangsorodban a legjobb helyet foglalja el. Az egyetemek nem egy meghatározott napon közlik, hogy kapsz-e felvételi ajánlatot, mint Magyarországon. Valamelyiktől nagyon hamar érkezik válasz, valamelyiknél heteket kell várni. Ha pl 6 egyetemet jelöltél és a 4. helyen jelölt intézet felvételi ajánlatot küld neked, akkor az kettőt jelent: az egyik, hogy az 5. és 6. helyre már nem nyerhetsz felvételt a prioritás szabálya miatt. A másik pedig az, hogy ezt az ajánlatot elfogadhatod és utána megkapod a tanulmányi helyet, viszont akkor ezzel az összes többi jelentkezésed ki lesz zárva. Ha mindenképpen az 1. helyen jelölt helyre akarsz bekerülni, akkor egyszerűen se nem fogadod el, se nem utasítod el a 4. hely ajánlatát.
Az érettségi bizonyítványt az OFI-val kell lefordíttatni, mert mást nem fogadnak el. Követelmény a nyelvvizsga is, aminek a szintje kartól függ. Nekem jogra Goethe C2 kellett.
Miután elfogadtad a tetsző felvételi ajánlatot, utána el kell fogadni az igényt a tanulmányi helyedre, amit megajánlanak neked.
Ezután kezdetét veszi a beiratkozási folyamat.
Fontos, hogy a németeknél addig nem immatrikulálhatsz egyetemre, amíg nem vagy betegbiztosítva, ami alól viszont lehet mentesülni.
Ehhez kell csináltatni egy EU-kártyát, majd fel kell venned a kapcsolatot egy német egészségbiztosító céggel, akik értesítést küldenek az egyetemnek, hogy az EU-kártya miatt mentesülsz a német betegbiztosítás alól.
Az anabin oldalon nézz utána, hogy a te esetedben milyen tárgyakat és milyen szinten követelnek meg. Nálam a jogi karon a törit és egy nyelvet kértek emelt szinten.
Bővebb informaciót az egyetem sajátoa felvételi rendszeréről az iskola honlapján kell találnod.
Remélem tudtam segíteni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!