A nulla elvárás ellenére sincs túl nagy tolongás a helyekért, és nem csak a korona óta. Azt hittem a szakomra jellemző a passzív hozzáállás, de több helyen látom ugyanezt, és gondolom nem egyedül az anyagi vonzat tántorítja el a hallgatók jelentős hányadát.
Ez érdekes. Anno még az én időmben is ugyanez volt. Így én kaptam az alkalmon és megpályáztam sikeresen. Pedig nem voltam sose egy zseni vagy egyéb extra tanuló. Nem bántam meg, jó buli volt! :D
2022. márc. 29. 04:16
2/13 anonim válasza:
Nálunk nem hangoztatják. Az angol tanárom például csak elhívott külön beszélgetni néhány tanulót, akire ő gondolt. Nem jegyen múlott, én is 4-5 tanuló vagyok, mégse szólt. Mikor lezengett az egész akkor tudtuk meg hogy mehettünk volna. Általánosban mindig szóltak, amióta szakgimibe vagyok teljesen más a dolog
2022. márc. 29. 05:04
3/13 anonim válasza:
Én azért nem megyek, mert szeretem az itteni társaságom, életem. Nem találok olyan időt amit szívesen töltenék máshol. Csúszni nem szeretnék. Majd mesteren leszek külföldön. A képzésem 3 éves, ebből kettő covid év, a harmadik meg az utolsó. Itthoni szakmai gyakorlaton vagyok, itthoni kutatásban veszek részt, így is többlaki vagyok, ami nehezen fenntartható. Ide is úgy jöttem, hogy új város és nem ismerek senkit.
2022. márc. 29. 07:08
4/13 anonim válasza:
Nekem csoporttársaim kimentek az Erasmus-szal egy félévre, és megbánták. Két okból is. Egyrészt a kapott fix pénzből épphogy csak a kollégiumot és az étkezést tudták fedezni, s így minden, ezen felüli költséget saját zsebből kellett állniuk, azaz végképp nem volt az egész ingyen. Nyugat-Európa nem olcsó mulatság. Másrészt hazajövetelük után, utólag derült ki, hogy bár elfogadják a külföldön szerzett krediteket teljesített kreditekként, ám a külföldön szerzett jegyek a kreditindexbe nem számítanak bele. (Hiába tiltakoztak ez ellen a méltánytalanság ellen, falakba ütköztek.) Emiatt lezuhant a tanév végén számított éves kreditindexük, az ösztöndíjuk a következő tanévre ugrott, és az egyikük épphogy csak meg tudta úszni, hogy ne sorolják át költségtérítésesre.
2022. márc. 29. 07:20
5/13 anonim válasza:
- Pénz
- Csúszástól való félelem
- Sokaknak van itt párja, baráti társasága akiket nem akarnak itthagyni
2022. márc. 29. 07:33
6/13 anonim válasza:
Ahogy az előttem szóló is említett pár okot, na nekem azok közül főleg a csúszás játszott közre. Ha jól kalkuláltam, biztos egy félévvel később végeztem volna. Nekem ez nem éri meg, főleg hogy igazából sok haszna nincs ezeknek a külföldi utaknak, buliból áll az egész (ami úgy 2 hétig egész kellemes, de aztán szeretne kezdeni magával valamit az ember), szakmai fejlődésre nem nagyon van lehetőség. Ja, és akkor még szívjál a kreditelismeréssel is itthon...
Viszont most ősztől külföldre megyek tovább mesterképzésre, 2 évre. Nekem ez így minden szempontból jobban megéri, mint egy félév lébecolás.
2022. márc. 29. 07:54
7/13 anonim válasza:
A csúszás miatt fel sem merült a dolog. Nálunk ráadásul nincsenek keresztfélévben meghirdetett tárgyak, úgyhogy 1 év csúszásról beszéltünk volna.
Más egyetemen ismerősöm csúszás nélkül tudott kinn tölteni egy félévet, úgy már egészen más.
2022. márc. 29. 08:34
8/13 anonim válasza:
Nem akartam csúszni, így is 20 évesen kezdtem a sulit. 3,5 éves a képzés+fél év pihi, aztán még 2 év mester. Párom van, szeretnénk összeköltözni lassan, szeretnék dolgozni a mester alatt majd. Covid is volt. Anyagilag nagyon rosszul állok, egyedül nevel anyukám.
Egyszerűen felelőtlenség lett volna 1/2 év bulizásért beáldozni egy csomó mindent.
2022. márc. 29. 08:46
9/13 anonim válasza:
Én nagyon szívesen mennék Erasmusra, de nincs rá pénzem. A legtöbb szaktársamtól is ezt az indokot hallom vissza. Szóval nálunk sokat reklámozzák az oktatók is, menjünk minél többen, ők is voltak itt meg ott stb., mi is sokat beszélünk róla és mindig oda lyukadunk ki, hogy nem engedhetjük meg magunknak.
2022. márc. 29. 08:53
10/13 anonim válasza:
Azért nem kis anyagi vonzatról beszélünk általában, és tanulmányi/kreditelfogadási gondok nálunk is akadtak többeknek, miután visszajöttek. Én személy szerint sosem vágytam rá, tudom, hogy vagyok annyira visszahúzódó, hogy nem tudnék a semmiből belecsöppenni egy kinti társaságba és végigbulizni egy félévet, egyedül pedig nem buli. Tanulmányilag érdekes lehetne egy külföldi tapasztalat, de az erasmus sosem a tanulásról szól. Nálunk a kevés jelentkező ellenére sem könnyű jó helyre kerülni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!