Megéri Magyarországra menni Erasmusra? Esetleg hova mennétek, ha nem Magyarországra?
Finnországban élek, finn állampolgár vagyok, Helsinkiben tanulok matematikusnak. Az itteni szak 5 éves osztatlan. Eredetileg nem akartam sehová se menni Erasmusra, de felmerült bennem, hogy esetleg Magyarországra. Az ok egyszerű, a szüleim ott élnek. Mivel ők budapestiek csak az ELTE jöhet szóba, így lakhatnék náluk. Dolgoznom nem kellene, mert a finn állam fizetné a megélhetésem Magyarországon is, így akár albérletbe is mehetnék.
Nagyon vegyesek az érzéseim. Egyfelől itt már megvan az életem, van saját lakásom, megvan a napi kis rutinom, nem vágyom máshová. Másfelől így kicsit még a szüleimmel tudnék lenni huzamosabb ideig.
Az itteni oktatás nagyon jó, imádom a tanáraim is. Szinte senki se morzsolódik le, mert alig vesznek fel néhány tanulót. Tényleg tömegképzésről szó sincs. A magyar oktatással kapcsolatban nincs sok tapasztalatom, főleg a felsőoktatással kapcsolatban, de amit a matek szakról olvastam itt, az minden csak nem pozitív. Másfelől az itteni tanáraim meg nagyon dícsérik a magyar matematika oktatást, mert szerintük nagyon sok kiválóság jön Magyarországról. Kicsit az is zavar, hogy az itteni szak osztatlan a magyar meg osztott, bár lehet ez csak részletkérdés. Itt több alszakom van is, mert itt ez az elvárt. Ezeket valószínűleg Magyarországon nem tudnám folytatni.
Nem vagyok 20 éves se már. Itt is van családom, de gyerekem még nincs, így fél évet tudna nélkülözni a párom, esetleg jöhetne is velem,de ez még nem biztos. Tehát én már házas vagyok. Nélküle mondjuk nem tudom, hogy bírnám. Évet veszteni semmiképp se akarok, tehát nem bulizni mennék.
Vajon engem az angol vagy a magyar szakosokhoz tennének? Ugye külföldi tanuló lennék, de tudok magyarul.
Megér ennyit a magyar matematika oktatás, hogy fél évet ott töltsek?
Esetleg kiváncsiságképp megírhatnátok, ha nem Magyarország, akkor hova mennétek, hol kiemelkedő a matematika oktatás? Ezt pusztán kiváncsiságból kérdem, bár az egyetemnek rengeteg országgal van kapcsolata, valahogy sehova se vágyom már.
Elsősorban Elte matematika szakon tanulók véleményére lennék kiváncsi, de bárki hozzá szólhat, amennyiben építő jelleggel teszi.
Előre is köszönöm szépen!
Én ugyan nem a matekot tanulok, sőt nem is az ELTE-n, de igyekszem a hallottak és saját tapasztalat alapján általánosságban beszélni.
Szerintem gyere ide Erasmusra, két okból:
1. Tapasztalj valamennyit a magyar egyetemi életből. A feleséged is hozd magaddal, hogy ő meg megismerkedjen a magyar kulturával. Szerintem a kapcsolatotokat is meg tudja erősíteni az, ha mindketten tisztában vagytok a másik kultúrájával, éltetek benne.
2. A magyar felsőoktatás eltér a finntől. Ennek van előnye és hátránya is. Hátránya, hogy több a szívatás és rugalmatlanabbak a tanárok, az egyetemek. Előny, hogy megtanul az ember alkalmazkodni, idővel gazdálkodni és kezelni a stresszt.
A magyar matematika-oktatás egyébként világszinten egész kiváló. Van pár még ma is élő magyar matematikus, akikről tételek vannak elnevezve, illetve a komoly követelmények miatt az itt végzettek világszinten is megállják a helyüket. Szerintem erre alapozzák a tanáraid a véleményüket.
2. Ő megtanult magyarul a kedvemért, minden évben nyaranta 1 hónapot Magyarországon vagyunk, elég jól ismeri a kultúrát. Amúgy én nő vagyok, és a férjemről beszéltem eddig.
3. Most, hogy mondod megnézem hátha van az egyetemnek a BME-vel is kapcsolata, az is szóba jöhet, én eddig azt hittem az ELTE-n a legszínvonalasabb a matek képzés, bár itt csak szidják a gyakorin.
Amúgy nagyon morfondírozom, mert a páromnak szép karriere van itt, tehát nem biztos,hogy van értelme elmenni most fél évre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!