Testvérem dániai egyetemre? Lehetséges?
Hát ennyire nem sima a dolog sajnos. Az ösztöndíj (SU) akkor jár, ha dolgozol mellette ( heti 10-12 ora külföldi diakként). És alapból akkor kezdik el folyósítani a pénzt, ha 10 hete van már biztos diákmunkád.
Én nem tudok róla, hogy az állam biztosítana ingyen szállást bárkinek is, konkrétan élet-halál harcok mennek a megfizethetőbb szállásokért, a kolikra pedig 1,5-2 eves a varólista (pl kopenhagaban)
Ha mar van munkad+SU akkor fent tudod tartani magad valahogy plusz tamogatas nelkul, de az első pár hónapot saját zsebből kell fínanszírozni. Eleve albérlet, koli esetén kérnek 2-3 havi kauciót...plusz a kiköltözés, bútorozás, étel-ital... gyakorlatilag ha nagyon megúszosan akarod, akkor is 1 millió körül van csak a kezdés.
Én szeptembertől megyek ki, már nagyon készülök. Illetve több barátom is kint tanul, szóval már tudom mire számíthatok.
Egyébként nem lehetetlen küldetés. Egy évet simán halaszthat a testvéred és elkezdhet dolgozni. Egy évig gyűjtöget és aztán kimegy. (Én is saját zsebből állom, nem tudok a családra támaszkodni anyagilag)
Ingyen albérlet nincs, de SU-t kaphatnak magyar diákok is.
Szerintem abszolút megéri a befektetést, hogy az ember ott tanuljon, én így végeztem el Dániában a mesterképzést.
Valóban komoly tőke kell hozzá, de utána önfenntartó tud lenni az ember, ami nekem pl egy magyar MSc mellett nem lett volna lehetséges (építész szak mellett Magyarországon nem nagyon tud az ember dolgozni).
És akkor arrol még nem is beszéltünk, hogy a képzés színvonala is magasabb, mint a legtöbb magyarországi szakon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!