Németországban tanulni alaptudással?
Sziasztok! 19 éves fiú vagyok, és most fogok érettségizni. Egy németországi felsőoktatási intézménybe (direkt nevezem így) fogok járni októbertől. Általános iskolában 7. és 8. osztályban tanultam németet, versenyen is voltam, azóta karbantartottam ezt a szintet úgymond :D Szerintetek elindulhatok egy ilyen alaptudással? (persze nyáron rágyúrnék picit)
Sokan mondják, hogy majd rám ragad. Meg egy ismerősöm apukája is nulla nyelvtudással ment ki, és le tudott diplomázni...
Az én személyes véleményem szerint kevés hozzá az alap. Felsőfoktól/erős középfoktól "szokták ajánlani", de még az is olyan, hogy a bonyolultabb, szakmaibb dolgokat közben kell megtanulni. A "majd rám ragad" mondatot inkább munkánál szokták mondani (pl raktári, egyéb különösebb tudást nem igénylő). Egy nyár alatt szerintem ennyit nem lehet fejlődni. Az nem teljesen mérvadó, hogy xy-nak sikerült, mindenkinek más képességei vannak, szaktól is függ, rengeteg mindentől.
Ha már le van fixálva hogy mész, akkor úgyis kiderül ott,hogy mennyire bírod, viszont ha még van lehetőség választani, akkor én akár 1 évet még rágyúrnék.
Nehez leirni, hogy mi az az alaptudas? B2 nyelvvizsgad van e? Vagy inkabb C1? Egyetemen C1 bizonyitvany bemutatasa nelkul azonnal vissza dobjak a jelentkezésedet is, Ausbildungra eleg a B2, fosuliknal sztem ugyanugy C1 kell a legtobb helyen.
De B2-C1 kozotti nyelvtudas alatt nem latok ra realis eselyt, hogy nem hullasz ki, ha fel is vesznek.
“Meg egy ismerősöm apukája is nulla nyelvtudással ment ki, és le tudott diplomázni...“
Lol igen, persze. Miutan megtanult nemetul, es meglett a nyelvvizsgaja esetleg, de nem egy A2-es tudassal vettek fel az egyetemre az fix. XD
A 2. már leírta a lényeget. Azért én leírnám a saját tapasztalataim is. Hogy lásd a másik oldalt is, ne csak az "ismerősöd apukáját".
Én 0 nyelvtudással jöttem ki, gondoltam 1 év után jelentkezhetek egyetemre. Aztán nem így lett. Pedig én napi 6 órában intenzíven tanultam a nyelvet az adott országban nyelvkurzuson, igaz nem a németet, hanem egy nehezebb nyelvről van szó. A vége az lett, hogy 2.5 év alatt tettem le a B2-es nyelvvizsgát, és a csoportunkból szinte csak én mentem át, 1-2 ember B1-et szerzett, a többiek max alapfokon voltak. B2 kellett az egyetemhez elvileg (ez nagyon ritka, hogy B2-t kér valamelyik ország, szinte mindig felsőfokút szoktak), igen ám, de maga a felvételi minimum C1-en volt, de inkább C2 és fölötte. Aztán kiderült,hogy a magyar érettségit el se fogadják, csak az ittenit vagy a nemzetközit. Ekkor már 1 év rátanulással C1-en voltam (de úgy,hogy a férjem itteni nyelvtanár, tehát anyanyelvi nyelvtanár tanított folyamatosan), ekkor iratkoztam be az itteni gimibe végeztem el újra, aztán érettségiztem le ismét. Utána voltam erős C2-n, majd elmentem az egyetemre, azóta a doktorit is befejeztem. Most már anyanyelvi szinten vagyok.
Azt kell mondanom, B2-vel nem érdemes egyetemre menni, sőt én még C1-el is kihullottam volna, hiszen a szaknyelvet még akkor se tudod, ahhoz kell, hogy legalább az adott országban járd ki a gimit, hogy valamihez tudj kezdeni az első évben. Mondom ezt úgy, hogy kitűnő átlaggal végeztem. Mindezt 2 okból írtam le, 1. járj utána milyen papírok kellenek, mert néha nagyon nagy meglepetésekkel nézhet szembe az ember 2. ne gondold azt, hogy felsőfok alatt van értelme nekivágni egy felsőfokú képzésnek, de még a felsőfok is olyan, hogy azzal se biztos, hogy az ember lépést tud tartani a többiekkel, hisz általában a tantervet anyanyelviekre tervezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!