Erasmus vagy Campleaders?

Figyelt kérdés
Most leszek másodéves anglisztikán és mindenképpen szeretnék kihasználni egy-két külföldi lehetőséget, mert amúgy nem igazán lenne módom eljutni távolabbi országokba. Még sosem voltam angol nyelvterületen sem, így elsősorban ez lenne a cél, viszont más országok is érdekelnek (pl. más nyelveket is tanultam), tulajdonképpen szinte bármelyik... A szakom szempontjából viszont mégis az lenne a legjobb, ha angol nyelvű közegben lennék. Viszont Amerika nem egy egyszerű történet, tehát a Campleaders és egyéb táboros, nyári munkás lehetőségeken kívül nekem semmi más nem jut eszembe. Illetve egyetlen egy angol partneregyetemünk van, tehát az Erasmus sem sorakoztatja fel a megannyi lehetőséget. Nem tudom, hogy melyik lenne a jobb választás és mikorra lenne érdemes időzíteni.
2019. aug. 20. 22:16
 1/4 anonim ***** válasza:
71%

Mind a kettő?

Campleaders gondolom nyáron van, amikor szüneted van.

Erasmus pedig év közben. Nem csak a UK egyetemek vannak, pl. máshol is angolul folyik az oktatás, akár Görögországban is, ha olyan helyre jelentkezel.

Egyébként hollandiában is hivatalos nyelv az angol, így oda is mehetsz. Értem, hogy angol nyelvterület a legjobb neked, de ha nem jön össze az, akkor sincs veszve minden.

2019. aug. 20. 22:45
 2/4 anonim ***** válasza:
89%

Ha Angliába akarsz menni Erasmusra, érdemes figyelembe venni a családod anyagi helyzetét, mert az ottani élethez nem elég csak az Erasmus/Campus mundi pénz, azt nagy eséllyel ki kell pótolnod.

Hollandiában, Belgiumban, Németországban azért eléggé jól beszélnek angolul (személy szerint én is hollandiát ajánlom, ott Maastrichtban egy random bácsi kezdett el nekem baromi jó angollal magyarázni, hogy miket érdemes megnéznem a közelben).

Alapból Erasmuson legtöbben angolul tanulnak, illetve a többi külföldivel is az angol a közös nyelv, szóval bárhova is mész, használni fogod.

Ha szeretnéd a második/harmadik (sokadik) nyelvedet is fejleszteni, akkor lehet hogy egy olyan nyelvű országba kéne menned, és akkor két legyet ütsz egy csapásra (gondolom az angolod anglisztikán ígyis-úgyis erősebb).

Szerintem már érdemes a következő időszakban Erasmusra jelentkezned, ha hasonló a rendszer, mint nálunk, akkor úgyis csak harmadévben fogsz kimenni.

Amúgy tényleg lehet mindkettő program. Az egyikre most jelentkezel, a másikra meg mondjuk egy év múlva. Vagy akár most jelentkezel mind a kettőre, 2020nyarán kimész amerikába velük, és vissza is jössz őszre, amikor kezdődik a félév - ha egy nyár távollét után hiányozna az otthonod, menj a tavaszi félévben Erasmusra, és akkor félévet itthon tölthetsz.

Amit viszont vegyél figyelembe, hogy általában június közepe felé már ki kell utazni az USA-ba (egy barátnőm június 1-jén utazott ki), ami eléggé megkurtította a vizsgaidősuckát - van olyan ismerősöm, aki ezt meg sem tudta volna csinálni, mert náluk kb. akkor kezdődik el.

2019. aug. 21. 12:05
 3/4 A kérdező kommentje:

Hát igen, pont ezért nem egyszerű, egyrészt az anyagiak miatt, másrészt pedig az időzítés miatt. Én idén is pl. június végén végeztem a vizsgáimmal (nem megcsúsztam, hanem szimplán így voltak meghirdetve) és szeptember első hetében kezdünk, úgyhogy max. 2 hónapom van. A resortleaders pl. esélytelen emiatt, pedig ott még tavaly úgy volt, hogy akár ösztöndíjra is lehetett volna jelentkezni mellette a szakom miatt. Emiatt ajánlották akkor a Campleaderst, de az is ugyanígy necces és én korántsem vagyok benne annyira biztos, hogy találnék fogadó tábort.

Az Erasmus emiatt jobb lenne, viszont bonyolultabb és drágább is. Nálunk mindig a következő félévre lehet jelentkezni, viszont meg van szabva, hogy melyik szakról hová lehet kiutazni (nálunk eleve nem nagy a választék) és a nyelvi követelmények is lehatárolják a dolgot, mert sok helyen elvárják, hogy beszéld a helyi nyelvet (szerepel a követelmények között pl. Spanyolország, Németország, Franciaország, Horvátország és még vannak). Az angol mellett németből van nyelvvizsgám, de ezt a nyelvet abszolút nem tudom használni, nem tudok németül. Tanulok kínaiul (van kínai partneregyetemünk, de azért az megint iszonyat bonyolult lenne és Kínában már voltam), illetve tanultam törökül is. Esetleg még Törökországot tartanám esélyesnek, viszont még nem hallottam túl jó véleményeket róla Erasmus fronton, de még utánajárok. Vagy pedig tényleg egy olyan ország jöhetne szóba, ami nem kéri a nyelvet pl. Finnországon gondolkozom még esetleg, illetve környező országok pl. Szlovénia.

2019. aug. 21. 13:06
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Én Görögországban voltam, Thesszalonikiben Erasmuson, amúgy angol-magyar tanáris vagyok. Én is angol nyelvterületre akartam menni de nem oda vettek fel, így jártam. De ez volt így is életem legjobb féléve, és még a pénzre sem kellett annyira figyelnem, mert Campus Mundi ösztöndíjjal 650 eurót kaptam havonta, ebből 300 volt mindennel együtt az albérlet és az egyetemen ingyen volt ebéd és vacsora heti hét nap. Meg Görögország amúgy is olcsó viszonylag. Barátnőm Írországba ment és mesélte hogy minden nap főzött mert a kaja ott nagyon drága, meg nagyon figyelnie kellett a pénzre. Az Erasmus szerintem jobb ha a gontalanságról szól, meg hogy el tudsz menni ide-oda. Én a helyedben az egyik nyáron kimennék Amerikába Camp Leadersszel, aztán meg egy másik ( nem angol nyelvű) országba Erasmusszal. Finnországon én is gondolkoztam de az még drágább mint az Egyesült Királyság, ebből a szempontból nem jó. Viszont Törökország nem rossz ötlet, voltam Isztambulban kétszer az Erasmus alatt és imádtam, pont arra gondoltam, milyen szívesen lennék ott Erasmuson. Kicsit más mint Európa keresztény része de nekem nagyon bejött :)
2019. aug. 24. 21:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!