Művészeti okj-s képzésekről vélemény? (Kisképző felnőttképzés, többi lent)
Elsősorban grafika érdekelne mint irány és ahogy eddigi keresgéléseimmel tapasztaltam kevés az olyan művészeti képzés akár okj-ban is , amely nem önköltséges. Ennek ellenére mégis találtam egyet-kettőt.
Elsőként a Kisképző felnőttképzéséről szeretnék érdeklődni. Igen barátságosan megtaláltam az oldalukon leírva, hogy az első (és második okj is?) ingyenes. Az érdekelne, hogy aki korábban odajárt vagy ért a témához mennyire ajánlja vagy mennyire nehéz bejutni egy esti felnőttképzésbe? Sajnos semmilyen tapasztalatom nincs még efelől.
Valamint, ismerek még egy intézményt, ez a Jaschnik Álmos Művészeti Szakgimnázium. Itt nappali okj képzést találtam.
Továbbá érdekelne más Budapesten lehetőleg inkább nappali okj-s grafika képzéseket nyújtó intézmény is.
Ha véleményt vagy bármi okos gondolatot tudna fűzni hozzáértő vagy olyan, aki korábban járt ilyen cipőben, ilyen szakon és szánna rám időt, kérem írjon! A válaszokat előre is köszönöm!
- egy érettségiző gimnazista lány
Megnéztem neked a két képzést amikről elsősorban az jut eszembe hogy , :
1, Inkább művész képzés mint konkrétan grafikus. Akkor meg inkább főiskola és térítésesre...mert ott nem egy havi 20 000 et spórolsz meg vagy összesen 400 000 et, hanem mondjuk a MOME-n fél évi 700 000 at és az ország legjobb művészképzőjébe jártál. . . csak tanulni kell nagyon.
2, Annyira nincs semmi róluk, hogy gyanús már. Egy SZAR suli is legalább eladni próbálja magát, de amikor még információ vagy rövid leírás sincs az már egyenesen fura !
3, HA már döntenem kéne akkor a Jaschnik mert a lapjuk igényes, és még designos is,kb amit egy grafikustól magam is elvárnék. Még , ha igazán érdekes infót nem is adnak, legalább vették a fáradtságot a tanáraikat kitenni stb. Az is inkább képzőművész mintsem konkrétan grafikus.
Nem ismerem a körülményeidet (én személy szerint a pokolból mászok ki családi és minden szempontból), de az, hogy szeretem a rajzolást nem egyenlő azzal, hogy szeretem csinálni. Azzal meg pláne nem, hogy tudom is. Azzal meg abszolút nem, hogy ebből érdemes vagy kéne megélnem. Rengeteg "művész" HOBBI szinten rajzol fest és a fő állása lehet gyári munkás vagy kamionos vagy orvos is akár. A rajztanárom is ilyen (fest rajzol kiállít 30+ éve, de nem ez a munkája és nem ebből él meg)
Minden képpen ajánlom gondold át, hogy mire kell neked és miért ez az iskola. BEtonkeményen merem állítani neked, hogy a 90+% az embereknek akik csak úgy elvégeznek egy főiskolát-szakmát, mert azt képzelik azzal = munka meg megmutatnak mindent azok csalódnak és kezdenek egy másikat. Sajnos senki nem fogja a kezünket és mutatja meg mik az életben a lehetőségeink vagy hogy működnek a dolgok, és a tapasztalat elég sok bukáson keresztül és még roszabb : időn keresztül gyűlik fel amivel átlátjuk és könyebben döntünk, de ha nagyon nem tudod ajánlom beszélj egy Life Coach al vagy valami. De ha tényleg "alkalmazott" grafikus akarsz lenni előbb nézz utánna a Lényegnek !!! Munka ajánlatok. Google ezerrel és konkrét állásajánlatokat keress. Azután abba rágd bele magad, hogy amiket kérnek, hogy néz ki amikor csinálják, mit is jelent pontosan. Ha nem cég akkor szabadúszóként gondolkozhatsz még, ahova viszont olyan gondolat és szemléletmódot kell azonnal magadévá tenned : Mi az amiért engem megfizetnek. Mit tudok eladni! És ezek után jön csak, hogy az az iskola megtanítja e a szükséges tudást...és mennyire. Mert hogy TUTI egy suli sem annyira jó, hogy bemész és kijössz munkára készen az tuti. A munkához szükséges tudásod 80%-a saját utánajárásodból jön. Lehet megtanítják azt, hogyan kódolj weblapot, de azt nem hogy mire és hogyan használd. Vagy az egyáltalán mire lesz jó neked. Én így jártam a Computerschool ban. Megtanulod a kiadványszerkesztést...aztán ülsz önelégülten "grafikus vagyok" csak azt senki nem baszik közölni, hogy ezzel kéne csinálnod egy szórólapot...vagy hogy lehet ilyet egyáltalán...
Szia! Először is köszönöm a válaszod!
Elgondolkodtattál és ennek örülök mert tudom, hogy így még inkább utána szeretnék járni sok mindennek és itt nem csak az iskolákra gondolok, hanem úgy önmagamnak is. Annyit mesélek személyes élményből, hogy most kapásból a tovább tanulásnál, a mit jelöljünk be ha egyetem vagy egyáltalán miét egyetem című kis januári végzős töprengésnél kapásból olyat jelöltem be, ami elsőnek okésnak tűnt.. Ám, miután jó pár hónap eltelt a felvi jelentkezés óta szépen rájöttem, hogy hülyeséget választottam de ugye visszalépni nem tudtam mrt vállaltam, hogy érettségizem emelt szinten (amit a mai nappal hivatalosan is teljesítettem). Szóval tudom, hogy túl fiatal vagyok és sablon szöveg de nem az az ember vagyok, aki megálmodja 6 évesen, hogy állatorvos lesz. Elhiszem a valóságot és a szar munkalehetőségeket mert a saját szüleim is ebben élnek és egyszerű gyári munkások, jó pozícióban, halálra dolgozva magukat és a lelkesedés meg a boldogság fogalma a közelükbe sincs. Tehát azt mondom amit látok, mert jól keresnek de látom milyen áron. Ezt csak azért meséltem, hogy értsd tudom érteni a dolgokat, amikor azt mondod ez vagy az nem egyenlő ezzel meg azzal vagy az elhelyezkedési arány csekély és a szerencse szinte megkövetelt.
Ahogy már említettem elgondolkodtattál és ez jó mert most van az, hogy azt érzem pont időbe vagyok és nem sürget semmi- ezt úgy értem, hogy most van időm leülni és átgondolni az egészet az okokat vagy, hogy tényleg valóban milyen lehetőségem lehetnek és egyáltalán miért ezt választanám. Tehát köszönöm tényleg!
Mi lett végülis a jelentkezéssel? Elkezdted az OKjt a Kisképzőben?
Érdeklődnék mik a tapasztalatok, mert én jelenleg a jelentkezési fázisban vagyok :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!