Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Speciális tanfolyamok » Elvégezném az élelmezési...

Elvégezném az élelmezési vezető tanfolyamot okj s képzésen feltétel érettségi de azt olvastam élelmezésvezető irányítói, vezetői feladatokat lát el a élelmezési üzemegységben ez igaz ilyen pozícióban dolgoznék irányító szerepben?

Figyelt kérdés
2017. márc. 6. 18:34
 1/3 mi a fene ***** válasza:
Igen iskolai, óvodai étrendet állithatnád össze. OKJ-vel olyan nagy pzicióra ne számitsd, de jó ötlet.
2017. márc. 7. 17:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim válasza:

Az élelmezésvezető irányítói, vezetői feladatokat lát el a közétkeztetés területén működő élelmezési üzemegységben. Feladata a közétkeztetési ellátásban részesülő különböző csoportok táplálkozásának megszervezése, a hatályos közétkezetési rendeletnek megfelelően. A mindennapi munkája során a különböző korcsoportok szükségleteit azonosítja. Az elkészített étlap alapján az ételek energiatartalmát meghatározza, tápanyag-összetételét kiszámolja, allergénjeit azonosítja. Az élelmezés irányítása során kialakítja a munkarendet, kiadja a napi munkafeladatokat és folyamatos ellenőrzést végez. Az élelmezési feladatokat irányítja, az élelmiszer-biztonsági előírások alapján szervezi és felügyeli azokat. Gazdálkodási tevékenységet végez, felelősséget vállal a dokumentáció teljes körű elvégzéséért és a dokumentumok tartalmáért. Önállóan elkészíti a közétkeztetésben készülő ételekre vonatkozó anyaghányad-nyilvántartólapot, a tápanyagtartalmat kiszámolja, allergéneket jelöli. Folyamatosan követi és alkalmazza a jogszabályi változásokat. Felelősséggel tartozik a tevékenységi körében használt vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvásáért és azokkal való anyagi elszámolásért. A leltározás és a raktár-elszámoltatást irányítja és felelősséget vállal a tartalmáért, esetleges probléma esetén igyekszik annak gyors kivizsgálására. Saját hatáskörében és felelősségkörében alkalmazza a munkaviszonyra vonatkozó jogszabályokat. Gondoskodik maga és beosztottjai továbbképzéséről.


A szakképesítéssel rendelkező képes:

 összetételük alapján megállapítani az élelmiszerek és ételek szervezetre gyakorolt hatását

 népszerűsíteni az egészséges táplálkozást, a táplálkozási ajánlások alapján

 meghatározni a különböző korcsoportok étrendjét a táplálkozási ajánlások, a tápanyagszükséglet, a szakmai szempontok és a hatályos jogszabályok figyelembe vételével,

 kiszámolni az ételek energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát, számított sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló jogszabályban meghatározott allergén összetevőket hagyományosan és tápanyag számítási szoftver segítségével

 dönteni az élelmiszerek összetétele szerinti felhasználásáról a különböző korcsoportok ellátása során

 az ellátottak egészségi és szociális helyzetének ismeretében a megfelelő élelmezés megvalósítására,

 meghatározni és alkalmazni a korszerű ételkészítési technológiákat

 értelmezni a táplálkozásfüggő betegségek jellemzőit, és megelőzésének módját

 követni és alkalmazni a dietetikus szakmai utasításait,

 felismerni és a jellegük szerint a diétára jellemző előírások alapján felhasználni vagy kikerülni az allergéneket tartalmazó élelmiszereket

 irányítani a napi élelmezési feladatokat,

 megszervezni, irányítani és ellenőrizni az élelmezési ellátás tevékenységeit, figyelembe véve a helyi specialitásokat

 a jogszabályi előírásoknak megfelelően elkészíteni az anyaghányad-nyilvántartó lapot

 meghatározni az élelmezési üzem működésének tárgyi, személyi feltételeit

 az élelmezési üzem gazdaságos üzemeltetéséhez szükséges gépek, berendezések használatára és azok működésének betanítására

 az áruforgalom és a termelés irányítására, ellenőrzésére

 az élelmezési üzem gazdaságos működtetésére

 gazdasági számítások elvégzésére, (költségvetés, költségelszámolás, anyagkiszabás, térítési díjak, stb.)

 nyersanyag nyilvántartás vezetésére és ellenőrzésére

 előírásoknak megfelelő dokumentáció hagyományos és elektronikus elvégzésére

 kialakítani a tevékenységi körében végzett vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvására irányuló tevékenységet, azokkal való anyagi elszámolást

 irányítani a leltározást, probléma esetén annak hatékony és gyors kivizsgálására

 a vonatkozó munka- és tűzvédelmi és higiénés szabályok betartására és betartatására

 alkalmazni a dolgozók foglalkoztatására vonatkozó jogszabályokat

 értelmezni a szervezeti egységre és működésre vonatkozó előírásokat

 együttműködni munkatársaival, a dietetikussal és a diétás szakáccsal

 értelmezni és alkalmazni az élelmiszer-biztonsági előírásokat

 felkészülni a szakhatóságok ellenőrzésére, és segíteni azok munkáját

 a vezetői kompetenciák érvényesítésére

 a kötelező továbbképzéseken elsajátított ismereteket alkalmazni

2017. márc. 8. 20:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim válasza:

Nulla tapasztalattal viszont nem fognak teljes mértékben rád bízni hasonló feladatokat csak azért mert van egy OKJ.d

ezt a képzést általában azok végzik el, akik amúgy is évek óta ilyen területen dolgoznak, és pl az állami szférában a pozicióhoz kell ez a végzettség.

2017. márc. 8. 20:34
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!