Elvégezném az élelmezési vezető tanfolyamot okj s képzésen feltétel érettségi de azt olvastam élelmezésvezető irányítói, vezetői feladatokat lát el a élelmezési üzemegységben ez igaz ilyen pozícióban dolgoznék irányító szerepben?
Az élelmezésvezető irányítói, vezetői feladatokat lát el a közétkeztetés területén működő élelmezési üzemegységben. Feladata a közétkeztetési ellátásban részesülő különböző csoportok táplálkozásának megszervezése, a hatályos közétkezetési rendeletnek megfelelően. A mindennapi munkája során a különböző korcsoportok szükségleteit azonosítja. Az elkészített étlap alapján az ételek energiatartalmát meghatározza, tápanyag-összetételét kiszámolja, allergénjeit azonosítja. Az élelmezés irányítása során kialakítja a munkarendet, kiadja a napi munkafeladatokat és folyamatos ellenőrzést végez. Az élelmezési feladatokat irányítja, az élelmiszer-biztonsági előírások alapján szervezi és felügyeli azokat. Gazdálkodási tevékenységet végez, felelősséget vállal a dokumentáció teljes körű elvégzéséért és a dokumentumok tartalmáért. Önállóan elkészíti a közétkeztetésben készülő ételekre vonatkozó anyaghányad-nyilvántartólapot, a tápanyagtartalmat kiszámolja, allergéneket jelöli. Folyamatosan követi és alkalmazza a jogszabályi változásokat. Felelősséggel tartozik a tevékenységi körében használt vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvásáért és azokkal való anyagi elszámolásért. A leltározás és a raktár-elszámoltatást irányítja és felelősséget vállal a tartalmáért, esetleges probléma esetén igyekszik annak gyors kivizsgálására. Saját hatáskörében és felelősségkörében alkalmazza a munkaviszonyra vonatkozó jogszabályokat. Gondoskodik maga és beosztottjai továbbképzéséről.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
összetételük alapján megállapítani az élelmiszerek és ételek szervezetre gyakorolt hatását
népszerűsíteni az egészséges táplálkozást, a táplálkozási ajánlások alapján
meghatározni a különböző korcsoportok étrendjét a táplálkozási ajánlások, a tápanyagszükséglet, a szakmai szempontok és a hatályos jogszabályok figyelembe vételével,
kiszámolni az ételek energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát, számított sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló jogszabályban meghatározott allergén összetevőket hagyományosan és tápanyag számítási szoftver segítségével
dönteni az élelmiszerek összetétele szerinti felhasználásáról a különböző korcsoportok ellátása során
az ellátottak egészségi és szociális helyzetének ismeretében a megfelelő élelmezés megvalósítására,
meghatározni és alkalmazni a korszerű ételkészítési technológiákat
értelmezni a táplálkozásfüggő betegségek jellemzőit, és megelőzésének módját
követni és alkalmazni a dietetikus szakmai utasításait,
felismerni és a jellegük szerint a diétára jellemző előírások alapján felhasználni vagy kikerülni az allergéneket tartalmazó élelmiszereket
irányítani a napi élelmezési feladatokat,
megszervezni, irányítani és ellenőrizni az élelmezési ellátás tevékenységeit, figyelembe véve a helyi specialitásokat
a jogszabályi előírásoknak megfelelően elkészíteni az anyaghányad-nyilvántartó lapot
meghatározni az élelmezési üzem működésének tárgyi, személyi feltételeit
az élelmezési üzem gazdaságos üzemeltetéséhez szükséges gépek, berendezések használatára és azok működésének betanítására
az áruforgalom és a termelés irányítására, ellenőrzésére
az élelmezési üzem gazdaságos működtetésére
gazdasági számítások elvégzésére, (költségvetés, költségelszámolás, anyagkiszabás, térítési díjak, stb.)
nyersanyag nyilvántartás vezetésére és ellenőrzésére
előírásoknak megfelelő dokumentáció hagyományos és elektronikus elvégzésére
kialakítani a tevékenységi körében végzett vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvására irányuló tevékenységet, azokkal való anyagi elszámolást
irányítani a leltározást, probléma esetén annak hatékony és gyors kivizsgálására
a vonatkozó munka- és tűzvédelmi és higiénés szabályok betartására és betartatására
alkalmazni a dolgozók foglalkoztatására vonatkozó jogszabályokat
értelmezni a szervezeti egységre és működésre vonatkozó előírásokat
együttműködni munkatársaival, a dietetikussal és a diétás szakáccsal
értelmezni és alkalmazni az élelmiszer-biztonsági előírásokat
felkészülni a szakhatóságok ellenőrzésére, és segíteni azok munkáját
a vezetői kompetenciák érvényesítésére
a kötelező továbbképzéseken elsajátított ismereteket alkalmazni
Nulla tapasztalattal viszont nem fognak teljes mértékben rád bízni hasonló feladatokat csak azért mert van egy OKJ.d
ezt a képzést általában azok végzik el, akik amúgy is évek óta ilyen területen dolgoznak, és pl az állami szférában a pozicióhoz kell ez a végzettség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!