Mit kell elvégeznem hogy tűzoltó legyek? 18F rendészeti suliba vagyok. Ha ezt elvégzem, utána hova tovább?
Én is tűzoltónak szeretnék állni, már sok helyen érdeklődtem. 19F
Ahhoz hogy tűzoltó legyél el kell végezned a képzésüket. A képzésre úgy tudsz bekerülni ha hirdetnek felvételit, elmész, lealkamasságizol és ha rád bólintanak akkor mehetsz. Ha ezt elvégzed tűzoltó leszel. Vagy NKE-n van 2 katasztrófavédelmi szak amit civilként elkezdhetsz. Ha ott végzel tiszt (hadnagy) leszel. A képzés nincs 1 év se az egyetem 3 év, de utána inkább ilyen irodai/ellenőri melód lesz nem vonulós.
Az 1. válaszolótól ezt a "szakképzettség" dolgot viszont nem vágom. Mire gondoltál ezzel?
Ahhoz, hogy tűzoltó legyél, először el kell döntened, hogy hová akarsz tartozni. Vonulós állomány, vagy irodai?
A hivatásos tűzoltóságoknak van egy előírt Tűzoltó II. és Tűzoltó I. megnevezésű képzése amelyet a BM Katasztrófavédelmi Oktatási Központban oktatnak a 3 hónapos alapozó modul után. Ezt követően 2 év szakmai gyakorlat után, amelyet a kihelyezett Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon végzel el, jelentkezhetsz tűzoltó szerparancsnok képzésre a KOK-on.
Ha az Önkormányzati Tűzoltósághoz jelentkezel, nekik elő van írva egy ún. tűzoltó szakmunkás képzés amelyet el kell végezned, hogy vonulhass. (Valamely ÖTP-n elég a 40 órás képzés a vonuláshoz.)
Ha Önkéntes Tűzoltó Egyesülethez szeretnél tartozni és ott vonulni, akkor egy egyhetes képzést, ún. 40 órás képzést kell csinálnod, amelyet a belépést követő 1 év után kezdhetsz el. (általában 1 év a próbaidő)
Természetesen ezek csak az alapképzések, erre rájönnek még a kisgépkezelői képzések (hidraulikus feszítő-vágó, áramfejlesztő, átemelő-szivattyú láncfűrész, stb.), valamint EDR-rádió képzés (már ahol nincs integrálva az alapképzésbe), szivattyúkezelői, speciális képzések és még sorolhatnám.
Remélem segítettem!
19/F önkéntes tűzoltó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!