Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Speciális tanfolyamok » Megéri építészmérnöknek menni?

Megéri építészmérnöknek menni?

Figyelt kérdés
Most vagyok 11.es (erős gimnáziumban) és egyelőre nem igazán tudom, hova felvételizzek. Jó vagyok matekból, infóból, fizikából, de mindenképpen valamilyen kreatívabb irányba szeretnék elindulni. Ezért gondolkozok az építészmérnökin. Építész diplomával jól el lehet itthon helyezkedni? Milyen BME-n a rajz alkalmassági? Ha az ember tud rajzolni, de nem annyira kiemelkedően, akkor át lehet menni? (egy rajttanfolyam elvégzése után pl.) Tudom, hogy már párszor fennvan a kérdés, de elég régiek már...

2016. ápr. 13. 18:40
 1/5 anonim ***** válasza:
Szerinted tudja előre bárki, milyen lesz a magyar építőipar állapota 5 év múlva?
2016. ápr. 13. 18:49
 2/5 anonim ***** válasza:
Az építészmérnökök iránt a versenyszféra és az állami szféra részéről egyaránt érezhető az igény, még ha ez nem is jelent komoly keresletet. A gazdasági válság, az építőipar helyzetének kiszámíthatatlansága ugyanakkor megnehezíti a jövőben várható kereslet előrejelzését. A munkaerő-piaci felmérések szerint a pályakezdőket jelenleg elsősorban a versenyszféra – az építőipar – szívja fel. A piaci cégek – ha nem is beszélhetünk nagy keresletről – tervezői, műszaki előkészítői, fejlesztői munkakörökbe várják a szakembereket, illetve projektmenedzseri, projektvezetői, projektmérnöki, építésvezetői, műszaki vezetői, létesítményvezetői munkakörökbe keresik a pályázókat. Az államigazgatási szervek, önkormányzatok a végzett építészekhez hasonlóan építéshatósági ügyintézőket, irodavezetőket, városi főépítészeket alkalmaznának ezzel a végzettséggel.
2016. ápr. 13. 18:53
 3/5 A kérdező kommentje:
A felvi.hu-t én is olvasom :) , de azért köszi! :)
2016. ápr. 13. 19:03
 4/5 anonim ***** válasza:

Első válaszoló: majdnem biztosan lehet tudni a piac állapotát: a jelenleginél szarabb lesz.

Európa egyik legalacsonyabb beruházási rátája a magyar, gyakorlatilag nincs piaci beruházás, az állam pörgeti körbe az egyre csökkenő mennyiségű EU-tól lejmolt pénzt a korrupt csatornáin. Külföldi piaci tőke nagyon minimális, mert elzavarták az unortodox/korrupt/kiszámíthatatlan gazdaságpolitkával. 2020-tól nem lesznek EU pénzek, márpedig anélkül itt egy szöget nem vertek be 10 éve. + Erre még rájön a növekvő munkaerőhiány az erős kivándorlás miatt, ami további gazdaság-/bevételfékező hatással fog járni.

Hacsak nem lesz drasztikus irányváltás az államigazgatás minden területén (ennek esélye közel 0), vagy nem lesz valamilyen katasztrofális esemény (nagy földrengés, szintén közel 0 valószínűséggel), ugyanilyen hígfos lesz a szakma helyzete, mint most.

Külföldön, ahol normálisabban mennek a dolgok, jobban el lehet helyezkedni ezzel a szakmával.

2016. ápr. 14. 02:48
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszi a választ!
2016. ápr. 15. 14:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!